Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
rav52v

Problem z temperaturą w kabinie / na zewnątrz

Polecane posty

Witam, dziś zauważyłem, że termometr zewnętrzny zaczął mi pokazywać nieprawidłowe wskazania, początkowo +/-3 stopnie, ale po paru godzinach dalszej jazdy wskazania były już rzędu 40-55 stopni, przy temperaturze na zewn. -1. Co ważne siadło mi też ogrzewanie w środku, bo w zakresie temp. low - 28 stopni z kratek leciało tak samo zimne powietrze, przy high zmieniało się w ciepłe (prawidłowe dla high), także mam do wyboru praktycznie low albo high.

Wcześniej nie miałem problemu ze wskazaniami temperatury zewnętrznej. Miałem zaś od zawsze problem z ustawieniem odpowiedniej temperatury w kabinie, ponieważ czasami przy ustawieniu 20 stopni nagle bez powodu zaczynało lecieć gorące powietrze, wtedy dawałem na chwile na low (leciało zimne), dalej na 19 stopni (nadal zimne) i z powrotem 20 stopni i wtedy zwykle było już poprawne 20 stopni. Dodatkowo pomiędzy low a 19 stopni nie dało się odczuć różnicy w temperaturze. Czyli generalnie coś musiało już szwankować. Dodam, że ten problem mam praktycznie od zakupu auta (2 lata temu).

Czujnik temperatury zewnętrznej wymontowałem, wyczyściłem, bez zmian.

1. Gdzie szukać przyczyny problemów z ustawieniem temperatury w kabinie?

2. Czy to czujnik temperatury zewnętrznej powietrza jest powodem tak złych wskazań, czy coś innego może być za to odpowiedzialne?

3. W załączniku dodałem zdjęcie mojego czujnika, czy to jest oryginał? Na allegro nie znalazłem takiego czujnika który mam zamontowany,

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

, też z logiem GM,

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

?

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć attachment

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć attachment

Edytowano przez rav52v

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

1. Tu poniekąd mam podobny problem jeśli chodzi o tryb eco, nie ustawia temperatury tak jak należy, natomiast jeśli chodzi o AC to jest wszystko ok. Do tego parują mi szyby i myśle, że to może miec jakies powiązanie.

2. U mnie wskazywało identyczne wartości, pierw 2-4 stopnie różnicy a później -10 na dworzu a w aucie pokazuje 40 stopni na plusie, pierw temperatura z biegiem czasu jazdy spadała do normalnych wartości ale później już spadała do 35 stopni i klops a wentylator chłodnicy wnet się urwał od prędkości obrotowej. Wymieniłem czujnik na SWAG, niecałe 35zł i temperature w kabinie pokazuje ok, natomiast w opcomie temperatura zewnątrzna -40 stopni...

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

 wymieniał u siebie też ten czujnik chyba kilka razy z tego co mi się wydaje i nie wiem czy ostatecznie rozwiązał problem.

3. Też oryginalnie miałem Simensa, w tym czujniku teoretycznie nawet nie ma co się popsuć a jednak są przypadki :D Ja wsadziłem SWAGA 33zł i temperature pokazuje ok, jest też febi bilstein 30zł, hans pries 29zł (pierwszy raz to słysze ale w katalogu intercarsa mam to), topran 28zł. Jak chcesz to mogę ci numery części podesłać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

z temperaturą zewnętrzną też miałem problem, ale udało się w następujący sposób: od czujnika temperatury zewnętrznej idzie wiązka do kostki (po prawej stronie stojąc przodem do auta). Po rozpięciu okazało się, że są zaśniedziałe styki. Po spryskaniu kontakt sprayem i wyczyszczeniu trochę igłą i drobnym papierem ściernym wskazania wróciły do normy, więc zacznij od tego. Też kupiłem nowy czujnik, ale okazało się, że niepotrzebnie.

Czy ma to wpływ na temperaturę wewnątrz? nie wiem.

Spróbuj i zobacz czy się coś poprawi.
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem w okolicznym sklepie czujnik bliżej nieznanej marki "Della" czy jakoś tak, z opakowania wynika, że chińczyk, za 30zł. Styki przeczyściłem preparatem marki

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

 za 15zł, słychać było jak syczy, także myślę, że zadziałało :D. Operacja zakończona sukcesem, wskazania w garażu z 60 stopni zmieniły się na 9, czyli prawidłowo :)

Nie chciałem dwa razy do sklepu latać, po spray i jakby się okazało, że jednak nie pomogło to po czujnik, koszt znikomy, więc już się nie bawiłem.

Jeszcze nie sprawdziłem co z problemem nr 1, ale jak sprawdzę to od razu dam znać.

Dzięki za pomoc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dodam, że nawiew - o dziwo -  zaczął działać tak jak powinien, jestem w szoku :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

I elegancko, oby działało. Swoją drogą ta kostka za zderzakiem jest w takim miejscu, że przy deszczu i kałużach ciągle jest mokra. Pozdro
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×