Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
Raulek5

Świece żarowe P1635

Polecane posty

Cześć ! :)

 

Słuchajcie, mam błąd P1635 (A), jak się orientowałem to prawdopodobnie padnięta któraś ze świec żarowych... Chociaż pomimo delikatnego mrozu -2 stopnie auto odpala idealnie, na wszystkie cylindry. Macie pomysły co jeszcze może taki błąd wywoływać, zaraz po odpaleniu silnika (obojętnie czy zimny po nocy czy cieplutki) check świeci się jakieś 10 sekund i znika autko chodzi normalnie cały czas :) 

 

Jeśli jednak padła któraś świeca, to mam problem, przeszukałem internet ale nigdzie nie znalazłem gdzie one są w silniku 2.0 DTI ? Wszędzie są porady jak je sprawdzić, ale kurcze ja nie wiem gdzie ich szukać :D 

 

Będę wdzięczny za pomoc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tu są świece.

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/applications/core/interface/imageproxy/imageproxy.php?img=http://i.imgur.com/wCaIFra.jpg&key=35a3c1c9e2efbe143e98a14680b6e430e8c0d4a06a7e9193423c4ef04277b5f5" />

hnAvyoB.jpg

Dodam żeby zdjąć fajke trzeba ścisnąć u góry żeby dolne łapacze puściły krawędź świecy.

SGYO8zl.jpg

RtZ32qY.jpg

Edytowano przez Dziadek vec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Super robota ! Dzieki wielkie :-)  Teraz bede mogl sprawdzic swiece, chociaz dostep widze latwy nie bedzie :-) Jeszcze jutro przekaznik tez sprawdze, czy nie pada...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Zrób pomiary świec czy dobre potem możesz sprawdzać co innego.

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/applications/core/interface/imageproxy/imageproxy.php?img=http://i.imgur.com/J3letU3.jpg&key=fa9194ce565b34d88cdcf8e9ed3a09a7c68a0e7cd842d68d6aaed26419553baf" class="ipsImage" alt="J3letU3.jpg" />

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/applications/core/interface/imageproxy/imageproxy.php?img=http://i.imgur.com/ApcLp3S.jpg&key=ea9d5a9cdbc0d2f24349f82070a106fee048717a518a830af5a7ac496b15bab2" class="ipsImage" alt="ApcLp3S.jpg" />

Edytowano przez Dziadek vec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzięki ! :) Narazie próbuję ogarnąć przekaźnik świec, bo za zimno na dworze żeby dłubać przy silniku :(

 

Za zimno jest żebym kapturki ze świec ściągał (boje się urwać plastikowe zaczepy), ale sprawdziłem oporność na gnieździe które idzie do przekaźnika i na jednej parze świec jest 0,07 om a na drugiej 0,08 om, więc drobna różnica jest co może wskazywać na świecę... Kurde takie mrozy przetrwał super silniczek a teraz się sypną :P

 

PS. Jeszcze jedno pytanie dotyczące logów podczas zapalania bo mam coś takiego:

 

Przekaźnik czasu wstępnego ogrzewania,Aktywny
Przekaźnik diagnozy czasu nagrzewania wstępnego,Nieaktywny

Na innych forach znalazłem wrzucone logi ludzi z mojego silnika i ten przekaźnik diagnozy czasu nagrzewania wstępnego mieli aktywny... Czy to nie on powoduje błąd P1635 ?

Edytowano przez Raulek5

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czego ogrzewania,nagrzewania masz dodatkowe ogrzewanie webasto lub inne ?.

Co do oporności świec to jest ok,choć  0,08  to już podpada trza fajki zdjąć i zrobić pomiary, pamiętaj świece które mierzyłeś przez gniazdo to one są łączone równolegle więc oporność jest powiedzmy o połowe mniejsza niż przy jednej mierzonej po zdjęciu kapturka (fajki) jedna ma 0,9 Ohm.Poczytaj o łączeniu równoległym oporników jakim jest też świeca żarowa.

Edytowano przez Dziadek vec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Świec żarowych. Nie mam webasto ani innego dodatkowego ogrzewania, a wchodząc w testy przekaźnika świec żarowych pokazuje mi przekaźnik czasu wstępnego ogrzewania i jego mogę włączyć w teście i jest aktywny wtedy więc git. Ale podczas zapalania auta jak wchodzę w bloki pomiarowe to mam jeszcze dodatkowo ten  przekaźnik diagnozy czasu nagrzewania wstępnego i zakładam, że on też dotyczy świec a jest nieaktywny po przekręceniu kluczyka.

 

W sobotę ma być temperatura bliższa 0 stopni więc może uda mi się ściągnąć fajki bez ułamania zaczepów a wtedy już pomierzę każdą świecę z osobna :) Teraz jest rano u mnie -7 stopni i już dłużej rozrusznik kręci zanim auto odpali :( Chociaż skłaniam się też ku wymianie filtra paliwa, bo pomimo ropy z shella i lania depresatora do baku to przy -26 stopniach przez chwilę auto skakało jak żabka gdy chciałem przyspieszyć więc zakładam, że parafina się wytrąciła.

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Dobrze zakładasz.

Ten smalec robi takie objawy.

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/applications/core/interface/imageproxy/imageproxy.php?img=http://i.imgur.com/WwujkYP.jpg&key=0514dde23308a526391147946021bbf545468399f271a879d349e5b38a3f9fdd" class="ipsImage" alt="WwujkYP.jpg" />

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A myślisz, że to przez parafinę w filtrze powietrza jest ten błąd ? W końcu pojawia się tylko podczas rozruchu, ale fakt że ostatnio coś vectra słabsza jest niż zwykle. 

Właśnie widziałem to zdjęcie w innym wątku dlatego filtr paliwa chce wymienić jak najszybciej :) Ale dodawałem depresatora jednak więc raczej nie mam tak zapchanego filtra jak na zdjęciu :D

Edytowano przez Raulek5

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja też dolewałem depresatora  i o to efekt na mojej fotce to filtr z mojej zafiry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Aaaaha :D A ja byłem pewien, że depresator to mnie uratuje przed takimi cudami :P Zwlaszcza ze problemow z zapalaniem nie mialem wcale :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dziadek vec - jeśli kiedyś się spotkamy to masz u mnie flaszkę :) Niestety ale okazała się padnięta jedna świeca, trzy mają 0.9 om a jedna wgl nie pokazuje oporności. Za to dzięki Tobie zaoszczędziłem kasę na diagnozie, bo sam mogłem zlokalizować usterkę :) Niestety czeka mnie wymiana świec i to już u fachowca będę musiał zrobić, ciekawe czy się odkręcą :) 

Wymieniłem również filtr paliwa i autko odżyło :) Miałem jakieś wrażenie (i słuszne), że ostatnio coś zaczęło mulić :) Winowajca odnaleziony :D 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

 Świece sam możesz wymienić, spryskaj dobrze wd z dzień wcześniej przed wymianą i spróbuj wykręcić

Edytowano przez kimba24

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×