Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
PiteR95

VB PB problem z podświetleniem i elektryką

Recommended Posts

Witam,
Auto: VB 1.6 16v 98r 

Mam w swojej VB problem z podświetleniem licznika oraz przycisków na desce rozdzielczej (od nawiewów, ogrzewania tylnej szyby itp)
Stało się to z dnia na dzień, że całe podświetlenie zgasło w tym samym czasie. Teraz jedynie podświetlone mam przyciski jeśli są one aktywowane, np. ogrzewanie tylnej szyby (symbol nie jest podświetlony, jedynie żarówka pokazująca, że dany przycisk jest aktywowany) na liczniku z kolei wyświetlają mi się jedynie kontrolki ręcznego, itp oraz przebieg całkowity auta. Natomiast przebieg aktualny, nazwę to przebiegiem "od tankowania" resetuje się do 0.0 po uruchomieniu silnika.
Czesto jezdze wieczorami i juz po jednym dniu jest to dokuczliwe.

Możliwe, że powiązane z tym mogą być:
-podświetlenie rejestracji (albo nie świeci, albo mruga) LED
-sygnał alarmujący o niezgaszonych światłach z wyłączonym silnikiem zmienił swój dzwięk na "tyrkający" byc moze to wina glosniczka, ale moze i nie

Wymieniałem wszystkie bezpieczniki 10A. bo chyba to te odpowiadają za oswietlenie deski i licznika. Byc moze znalazlem zly schemat (bo od diesla), moze w benzyniakach bezpieczniki sa inaczej rozmieszczone.
Akumulator ma niecały rok, chociaż 2 dni przed usterką pomagałem odpalić dwa auta z kabli. Jedno po jezdzie 30km a drugie na zimnym silniku.
Czy mógłby ktoś doradzić?

Tak to wygląda (oczywiscie swiatla włączone) Bremslicht oraz CHECK mam od roku czasu wiec to tez nie jest przyczyną) 

Please login or register to see this attachment.

Edited by PiteR95

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak sprawdzic sprawnosc multimetru? 
Wyciagnalem go i wlozylem(bo komus to pomoglo) ale u mnie bez zmian, dalej ciemno na desce i liczniku. Podsufitka dziala jak trzeba.
Ladowanie na aku bardzo dobre.
Bezpieczniki powymieniane i pali bezpiecznik 10A Nr. 18  KL58K, jak wloze 20A to go nie pali ale dalej nie ma podswietlenia (oczywiscie mocniejszy bezpiecznik wyciagniety, zeby nie zjarac instalacji)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...