Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

sdfsdf.jpg

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

suchy201180

Błąd P0070-71 czujnik temperatury otoczenia

Recommended Posts

Witam ostatnio miałem jeden błąd pierwszy w temacie,wymieniłem przepływomierz, czujnik temperatury, widzę że nic to nie dało dziś rano po przekreceniu kluczyka wyskoczył znowu błąd czujnik temperatury otoczenia, po skasowaniu wyłączeniu silnika i przy ponownym przekreceniu kluczyka na zapłon, błąd P0100-54 czujniki temperatury powietrza wlotowego, za silne wejście obiegu, mam zaslepiony egr i mam emulator, czy jest możliwe że to emulator wali błędami, na emulatorze mam już zrobione jakieś 10 tysięcy do tej pory nie było problemu, ktoś ma jakieś pomysły co to może być 

Po moich dzisiejszych diagnozach, ten błąd ewidentnie jest od czujnika w zderzaku jeśli się go odlaczy od razu jest błąd na desce, no ale jest nowy, ewidentnie coś szwankuje nie styka dobrze, postanowiłem kupić jeszcze jeden nowy i się okaże 

I niestety dalej błąd czujnik temperatury otoczenia czyli p0070-71, parę dni dobrze, a później bach błąd, sprawdzone styki wiązki poprawione, czy ktoś się orientuje gdzie idą kable od czujnika, może UEC ma coś wspólnego, jakiś przekaźnik , 

Błąd wyskoczył i dziś, po przekreceniu kluczyka, widzę że nikt nie wie, i nikt nie miał z tym do czynienia 

Proszę skasować zamknąć temat 

Edited by suchy201180

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety dalej zmagam się z tym błędem już nie wiem co to może być ,czy nikt naprawdę nie wie ,nikt takiego błędu nie miał ,wymieniłem czujnik całe przewody od złącza x 26 ,nawet jak przemienie piny we wtyczce czujnika nic to nie daje temperaturę pokazuje normalnie a błąd co jakiś czas wyskakuje 

Edited by suchy201180

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

 wyskakuje auto z kluczykiem,i błąd w silniki ktoś na pomysły co to może być 

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czujnik temperatury otoczenia znajduje się pod podszybiem centralnie na środku między obudową filtra kabinowego a mechanizmem wycieraczek.

Zajrzyj do niego bo to on jest winny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ty dobieraleś się do czujnika temperatury zewnetrznej w zderzaku a czujnik temperatury otoczenia znajduje sie tam gdzie napisałem wyżej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówisz o czujniku jakości powietrza odpowiedzialnym za jakoś powietrza z zewnątrz i włączenie się automatycznego zamknięcia dopływu zapachów z zewnątrz, 

Po pierwsze to w ogóle go tam nie ma, i nie każda vc go ma, 

Myślę że mylisz czujniki 

Edited by suchy201180

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK ale jeżeli zamienisz przewody na czujniku tem zew to pokazuje te same wartosci tylko odwrotnie.

Jezeli jest na na plusie to pokazuje - jeżeli na minusie to+

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zamienne to pokazuje to samo jak jest 5 na plusie to jest 5na plusie czy je dam tak czy tak, jak odepne wtyczkę to silnik automatycznie zwiększa obroty, dziwne tylko bo jak odepne wtyczkę jest błąd a nie powinno go być, powinno tylko pokazać f na wyświetlaczu, prawdopodobnie jest jakiś rozdzielacz na silnik na wyświetlacz, tylko jaki i gdzie szukać 

Edited by suchy201180

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio wymieniałem kostke koledze w GTSie 1.8 i jak podłączyłem odwrotnie to przy temperaturze +6 pokazywalo -6.

Po zamianie kabli ok.

U niego przy braku wskazania tem  ogolnie wariowały obroty,czasami auto gaslo.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być, ale to.benzyna tu mam do czynienia z dieslem, są czujniki ciśnienia doładowania itd,sam nie wiem gdzie szukać 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dobierales sie do kości przy sterowniku silnika.

Dokladne ogledziny pinow i kontakt spray nie zaszkodzi.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zakładałem biksy, to odpinalem wtyczki sterownika 

Edited by suchy201180

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i właśnie tu może być pies pogrzebany, rozpinałeś wtyczki może teraz coś nie łączy i wychodzą jaja, proponuje jeszcze raz rozpiąć wtyczki przeczyścić jakimś specyfikiem do styków i spiąć z powrotem może pomoże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można spróbować nie zaszkodzi popatrzeć i przeczyscic, powiem tak przepływomierz dobry,czujnik temperatury wody nowy, czujnik temperatury zewnętrznej nowy nowe kable, i błąd dziś nadal wyskoczył z samego rana przy 1,5 stopnia, i dziwne że to wyskakuje tak jak widać na zdjęciu, czyli wygląda gdzieś na styk że nie łączy, ale już wszystko przeczyszczone kilkakrotnie, wyciagane styki poprawione , 

Please login or register to see this attachment.

Edited by suchy201180

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem podobne wariacje z czujnikiem temp zewnątrz. Ale u mnie wskazywał np -30 i wywalał błąd- chyba nawet ten sam vi u ciebie- ale juz teraz nie pamietam numeru. Wymiana nic nie dawała- okazało sie,ze styki na "dużej" kostce obok lewego halogenu były zaśniedziałe (jak rozepniesz te kostkę halogeny tez gasną). Po wyczyszczeniu temp wróciła do normy i silnik zaczął normalnie pracować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście bym przeczyscil ta kartkę, tylko w zależności od rocznika one występowały, i u mnie nie ma, z czujnika temperatury wiązka od razu idzie na złącze x26, mam podłączone bez złącza żeby wyeliminować styki w złączu, i ominelem je,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie dziwne zachowanie w logach mam odnośnie tego czujnika 

Z czujnikiem pokazuje w logach 

Temperatura otoczenia 6 stopni 

Zaś jak odlacze czujnik 

Temperatura otoczenia 25 stopni 

Dziwne dziś na dworze 4,5 5,5 stopnia i od rana błędu nie ma, czyżby to miało jakiś wpływ na ten błąd, 

Czyli jak ciepło to błędu nie ma jak spadnie do 0 od razu błąd, tylko który czujnik wariuje wymienię wszystkie możliwe 

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Edited by suchy201180

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym spróbował jeszcze jakimś innym fejsem sprawdzić ten błąd jak masz możliwość bo może op-com źle definiuje błąd i to wcale nie od czujnika temperatury zewnętrznej może być ale to tylko moje domysły.

W ogóle dziwne że z odpiętym czujnikiem pokazuje ci temperaturę, u mnie jak odpinam czujnik to pokazuje --- zamiast temperatury przynajmniej na wyświetlaczu nie wiem jak w logach jest.

Tak się zastanawiam że jak pokazuje temperaturę na odpiętym czujniku to zwara jakaś musi być, w czujniku też jest chyba jakiś opornik czy coś i w zależności od oporu taką pokazuje temperaturę ale nie wiem niestety nie jestem elektrykiem.

Edited by promort

Share this post


Link to post
Share on other sites

 jednak się myliłem jest teraz 9 stopni i błąd wywalilo, czyli już nie wiem sprawdzane vaux 

Please login or register to see this attachment.

Edited by suchy201180

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Jeśli odepne czujnik jest literka f na wyświetlaczu zamiast temperatury, i od razu błąd na liczniku,ale jak kolega odepnie czujnik to tylko nie ma temperatury na wyświetlaczu, błędu ci nie wyświetla, zastanawiam się czy to nie jest związane z czujnikiem na termostacie, i czujnikiem w kolektorze MAP, 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...