Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

kociniak08

Brak ładowania alternator?

Polecane posty

A jak byś miał np przerwany kabel między altkiem a aku to na klemach będzie lipa a na altku jeśli dobry będzie dobre ladowanie. Żeby wykluczyć drogę pomiędzy altkiem a aku musisz zrobić pomiar tak jak koledzy pisali

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Może to głupie ale gdzie jest masa silnika? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na każdym metalowym elemencie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak właśnie robię i cały czas pokazuje 0.0. Wyjmowałeś może sam alternator u siebie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiele razy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dotknij do nakrętki która jest w miejscu czerwonego kołka, oraz do obudowy alternatora jak na zdjęciach. Nawet na wyłączonym silniku będzie tu napięcie akumulatora.

 

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć attachment

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napiszesz jak to najłatwiej zrobić. Dołem czy górą wyjmowałeś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Od góry

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tej nakrętki u mnie nie widać. Wszystko zasłonięte jakimiś przewodami, rurkami itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za poradę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Popatrz, musi być a tam faktycznie trochę ciasno ale tragedii nie ma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No in kolejny problem jak dla mnie.  Jak opróżnić układ chłodzenia o którym mowa w tym linku wyzej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Najprościej jest to przez wypuszczenie płynu przez chłodnice.  Ja to natomiast robię przez zbiornik. Ściągam jeden wąż wkładam go do zbiornika 5l np po płynie do spryskiwaczy i kompresorem wtlaczam powietrze a płyn druga rurka wypływa do pojemnika. Zamiast kompresora można użyć elektrycznej pompki powietrza do kol. Oczywiście trzeba to robić z wyczuciem aby nie przesadzić z ciśnieniem. Wypłynie tyle płynu że spokojnie da się zdemontować alternator. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki za wszystkie wskazówki. Trzeba będzie się brać za to.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki za wszystkie wskazówki. Trzeba będzie się brać za to.

Udało się zmierzyć na alternatorze i lipa. Jest tylko 11,6 -11,7V. 100% altek kaput?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na to wychodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ciekawi mnie przy jakiej wartości wcale nie ładuje, bo tak jeżdzę już ponad tydzień i dalej odpala :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie :) Czeka Ciebie "zabawa"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Myślicie, że dolecę na takim ładowaniu 1000km do PL, czy raczej wymieniać na szybko w DE?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Naładuj akumulator do pełna, i powinieneś dojechać,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Poniżej 12,6 to już rozładowywanie akumulatora bo ta wartość to jest napięcie nominalne . Jak naładujesz to do polski dolecisz zapewne, tylko najlepiej go nie gaś przy stacjach. A jak juz do Świdnika dojedziesz to z wymiana dasz sobie rade :)

 

12,6 do 13,6 to tez brak ładowania ..... ale jeszcze nie rozładowywanie (pomijać prąd potrzebny na rozruch bo to idzie w bilans rozładowywania)

Edytowano przez Wnekus

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Naładuję i zobaczę jak szybko będzie się rozładowywał. Mam jeszcze 4 tyg. do wyjazdu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

4 tygodnie .... oj może Ci nie wytrzymać ale jak masz możliwość to go ląduj często bo akumulatory ołowiowe nie lubią być rozładowane 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A jak tam xpirat ten Twój nowy regulator się sprawdza?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Jest sens kupić np. taki alternator, czy tylko oryginał lub regeneracja? Miał ktoś do czynienia z zamiennikami? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×