Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

bartek4334

Wyświetlacz komputer Vectra B MID czy TID

Polecane posty

Witam. Z góry przepraszam, za pewnie banalne pytania, ale jestem posiadaczem VB od kilku dni. Mam w niej duży monitor, komputer pokładowy, Mid, Tid czy jak to tam się nazywa. I właśnie tutaj oczekują pierwszej waszej podpowiedzi jaki komputer posiadam?

Na pewno na wyświetlaczu pokazuje mi się data godzina i napis CHECK. Po odpaleniu auta wyświetla się na chwile spalanie i dalej już wyskakuje kilka błędów.

Sedno problemu to brak możliwości sterowania kompem.

Na wyświetlaczu są dwa przyciski, ale nimi nic nie można zrobić. Można jedynie ustawić godzinę i datę.

Z tego co się orientuję powinienem mieć dźwignię wycieraczek z prawej strony z dwoma przyciskami R i S chyba.

Niestety u mnie ktoś najprawdopodobniej założył zwykłą dźwignie.

Tylko teraz czy to byłoby możliwe bez jakiś przeróbek. Jak teraz dojść do tego czy założenie odpowiedniej dźwigni rozwiążę problem?

Jak tam jest rozwiązana sprawa z wtyczkami?

Jeśli coś niejasno wytłumaczyłem to z góry przepraszam

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Masz MID czyli komputer. Być może był dokładany i ktoś nie założył manetki z przyciskami. Albo tak jak mówisz - założył zwykłą po usterce oryginalnej. Zdejmij plastiki od kierownicy i zobacz czy jest wtyczka. Powinna być. Wtedy podepniesz właściwą manetkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A do wypięcia manetki muszę ściągać kierownicę czy wystarczy plastiki ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wystarcza same plastiki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Okej. Jak wrócę z trasy to popołudniem dam znać jak mi poszło i czego się dowiedziałem

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

A jeszcze pytanie? Domniemam, ze zwykła manetka ma jedną wtyczkę, a to ze sterowaniem będzie miała jakąś dodatkową drugą wtyczką, ale jak ona mniej więcej wygląda

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kolego manetka wpina się czy nazwijmy to wciska w specjalne miejsce. A ta ze sterowaniem ma dodatkowo wyprowadzone kilka przewodów z wtyczka. Odkręcisz plastiki to będziesz wszystko widział i wiedział.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Niestety, ale u mnie nic takiego nie widzę. Podejrzałem sobie na google jak mniej więcej wygląda ta wtyczka i oczywiście od mojej manetka nie wychodzi taka wtyczka, ani nie widziałem podobnego gniazda nigdzie w pobliżu. Możliwe, że ono zapodziało się gdzieś głębiej? Jutro wykręcę niebo nad nogami i będę jeszcze czegoś poszukiwał.

Ew. jeśli nic nie znajdę to jaka jest dalsza opcja usprawnienia tego systemu?

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">


Panowie właśnie rozebrałem całą konsolę i dostałem się do wtyczki komputera. Widzę tutaj sporo uciętych kabli i nie mam pojęcia do czego one idą? Na pewno wychodzą od wtyczki komputera, a są to:

-żółto-brązowy x2, żółto-czerwony, niebiesko-brązowy, zielono brązowy, zielony, żólto-czarny x2, czarny x2, biało-zielony, czerwono-brązowy, biało-brązowy, niebiesko-czarny.

Co to za kable? Podejrzewam, że pewnie kable powinny iść do jakiś czujników do silnika?

A które kable idę do manetki od wycieraczek?

Edytowano przez bartek4334

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czyli kolego oryginalnie nie miałeś komputera (MIDa) tylko TIDa. Ktoś dołożył MID ale poskąpił na manetkę. Resztę info co i jak zrobić znajdziesz w temacie "Montaż MIDa zamiast TIDa" Jest przypiety w dziale elektryki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kolego jesteś tego pewien? Czyli również muszę dostać się do przodu po sygnał z ECU?

Bo ogólnie to ktoś tu grzebał, kable wszystkie na skrętke porobione, ze masakra.

Czyli podpięcie samej manetki nic nie da :/

@EDIT:

No i oczywiście wtyczka jest 32Pin

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edytowano przez bartek4334

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Skąd wiesz że nic nie da? Może sygnały są podciągnięte. Wtyczka 32pinowa jest dokładana?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No właśnie nie wiem. Jestem zielony więc licze na podpowiedzi konkretne jak krowie na rowie

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Kolego wygląda na to, że wtyczka 32Pin była dokładana bo wszystkie kable są łączone. Zostały mi luźne tylko te kable, które opisałem wyżej.

Dobra teraz tak się głowie, staram się coś tam wymodzić i tak.

Wychodzi na to, że z tych kabli co mi zostało:

5kabli z pinów 13,17,19,20 i 22 idę do masy.

pozostaje mi jeszcze kilka kabli.

Zielony (pin 6) które pójdzie do kostki licznika

niebiesko czarny też do kostki licznika

Czarno żółty jeden do + a drugi zostaje pusty

Czarny ? Nie wiem z którego pinu wychodzi, ale są dwie opcje:

do zapłony +12V F13 a co to znaczy? lub +12V F38

brązowo-biały23pin i brązowo-czerwony24pin do manetki

I to chyba wszystko

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Nie jest w sumie tak strasznie

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Tylko jak dostać się do tej kostki 32pin żebym wiedział, które to kable i jakie piny ?

Edytowano przez bartek4334

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

to będziesz musiał dostac sie do wyświetlacza MID od tyłu czyli rozkrecić wszystko wraz z zegarem, wyciągnąc i w tedy masz dostep do wtyczki wpietej w midzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Wiem, wiem wszystko czytałem kilka razy. Tak chciałem się upewnić tylko, ale już raczej wiem co i jak. Za jakiś czas, w dłuższej wolnej chwili zabiorę się za robotę

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Do wtyczki od tyłu już się dostawałem

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Panowie odświeżę troszkę temat. Wczoraj bawiłem się z dokończeniem podłączania Mida i został mi tylko do przeciągnięcia kabel ze złącza sterownika X7 i wszystko.

Niestety nadal nie wyświetla mi się na wyświetlaczu nic w temacie radia, ale dzisiaj mam zamiar podjechać do znajomego, podpiąć drugie radio i jeśli będzie to samo to sprawdzić łączenie przewodów brazowo-białych po to chyba one odpowiadają za sygnał z radia.

Wydaje mi się, że jeśli przy wyłączonym radiu pokazuję datę to raczej nie wina wyświetlacza?

Druga sprawa to ustawienie kodów Mid'a.

To co ja odczytałem po przytrzymaniu dwóch przycisków manetki too... 035 2 14972

Posiadam VB z 97r. w kombi z manualną skrzynią i opony 195/65/15, na lato będzie 16"

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Czy jest sens bawić się w kodowanie czy może zostac jak jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze jedno pytanie bo chyba tego nie pisałeś. Jakie masz radio? MID wyświetla info tylko z oryginalnego radia. Jeśli jakieś inne to trzeba kombinować ale to też zależne od modelu radia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Delco 500E

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> a jak z tymi ustawieniami, bo tak właśnie w poradzie czytam, że jedna cyfra to nic, ale za co odpowiadają pierwsze trzy cyfry?

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Kolejny problem. Pozostał mi do podłączenia kabel czarno-brązowy PIN27 który powinien iść do pin A29 sterownik na podszybiu? Mogę dokładniej wiedzieć gdzie to jest? Czy to jest właśnie to złącze X7 czy coś innego. Bo w tym złączu kolor kabla by się zgadzał, ale pinów u mnie jest mniej niż 29 :/

Edytowano przez bartek4334

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×