Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

adamulus

Kontrolka ciśnienia oleju Vectra C 150km

Polecane posty

Witam,

Zapytać chciałem czy u was w takich samych silnikach jak u mnie (CDTI 150km dth) kontrolka ciśnienia oleju też tak długo gaśnie?

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Poniżej link do kilku filmów na których pokazany jest problem długo gasnącej kontrolki ciśnienia oleju.

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Pozdrawiam

Adam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Przewody,czujnik,sam silnik.

Ja bym najpierw sprawdzil przewody potem wymienil czujnik(kosztuje pare zlotych)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

filtr oleju/olej kiedy wymieniałeś ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Filtr oleju wymieniony 2 tygodnie temu razem z olejem. Też myślałem że to może wina filtra ale nie.

Te przewody o których wspomniałeś to miałeś na myśli te kabelki od czujnika ciśnienia oleju? Czy bez kanału i podnośnika jak na warsztatach można wymienić ten czujnik ciśnienia oleju?

Aha zapomniałem dodać że jak silnik odpalam niedługo po zgaszeniu to kontrolka gaśnie szybko, normalnie. Bez znaczenia jest to czy silnik jest zimny czy rozgrzany. Nie pomaga przygazowanie podczas odpalenia. To wygląda tak jakby pompa oleju coś szwankowała i z opóźnieniem zasysała olej albo faktycznie czujnik ciśnienia był uszkodzony. Już sam nie wiem co o tym myśleć, mam nadzieję tylko że to nie panewki. Co prawda nie słyszę charakterystycznych stuków więc mam nadzieję że to nie to!

Jak kontrolka juz zgaśnie to na całe szczęście nie zapala się już podczas jazdy.

Olej ostatnimi czasy wymieniałem w ASO bo mieli promocję. Dowiedziałem się przy okazji że mam autentyczny przebieg a auto było serwisowane w niemczech. Więc wydaje się że te 208 tys. km to jeszcze nie czas na jakieś pianę awarie tym bardziej że autko szanuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Da sie.Podnosisz sobie bezpiecznie auto na lewarku i kladziesz sie pod nim.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam tak samo z tą kontrolką - przypuszczam, że to czujnik, choć słyszę jakiś dźwięk - jakby się pompka załączała - w sekundzie gdy gaśnie ta lampka... no na początek wymienię czujnik.

Błędów po odczycie op-com brak.

Zazwyczaj późne gaśnięcie na zimnym silniku...więc gdy olej gęściejszy.

Ktoś z Was miał taki przypadek i jakoś go rozwiązał?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Lampa od ciśnienia oleju dłużej świeci zawsze po wymianie oleju - gdy olej całkiem się spuszcza i robi pierwsze odpalenie. Nie bagatelizuj tego, bo możesz uszkodzić silnik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ale koledze chyba chodzi o normalna eksploatacje.U mnie gasnie praktycznie od razu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi o sytuację po wymianie oleju ale podczas uruchamiania na zimnym silniku na co dzień. Jest tak jak na filmach powyżej - kontrolka gaśnie po około 4 sekundach od momentu kiedy następuje zapłon silnika i słychać w tej sekundzie jak załącza się coś - chyba pompka. Błędów nie ma.

Czujnik kupiłem z anglika jakiegoś za 20 zł na Allegro - jak przyjdzie to podmienię. Chodzi mi o to, czy ktoś kto miał ten sam objaw - czy już go rozwiązał?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

No właśnie o tym pisałem. Żeby nie bagatelizować, bo wychodzi na to, że silnik normalnie użytkowany startuje jak świeżo zalany olejem. Czyli jakiś czas na minimalnym poziomie oleju. Raz na 10-15 tyś km OK, ale nie co odpalenie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A najlepiej no manometr i odpalic auto i zobaczyc jak cisnienie pokazuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kolego też miałem taki problem, przy odpalaniu na zimnym siniku, po odpaleniu przez krótki czas świeciła się jeszcze kontrolka od ciśnienia oleju potem gasła, w czasie jazdy się nie zaświecała. Najpierw było to sporadyczne potem już coraz częściej i w końcu za każdym razem jak odpalałem zimny silnik, zimny to znaczy po postoju po nocy. W moim przypadku pomogła wymiana oleju i filtrów, problem ustal przynajmniej na razie. Co mnie zastanawia to to, że na oleju zrobiłem niecałe 10 tyś. km, filtry miałem wymieniane i to nie jakieś tam taniochy tylko manny lub Bosch więc raczej porządne a tu taka niespodzianka. Może powodem było to że auto jeżdżone głównie po mieście czasami jakaś trasa chociaż nie wiem czy to by miało jakiś wpływ. A może coś z olejem było nie teges, olej Mobil esp formula 5W30.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

I jak tam coś się zmieniło po wymianie czujnika? Ja narazie nic z tym nie robiłem choć gryzie mnie to niesamowicie...

Pozdrawiam

Olej i filtr wymieniałem niedawno w ASO. Tam raczej powinni dać odpowiednie części. A po wymianie oleju tak samo jak przed wymianą jak na załączonych filmach - kontrolka gaśnie z opóźnieniem.

U mnie na opcomie też nic nie wykazuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wymieniłem wczoraj czujnik, przy okazji zmieniłem olej na 5W40 X-clean Motul 8100, wymieniony oczywiście filtr oleju, wlana też płukanka do silnika przed wymianą.

Efekt: Kontrolka gaśnie dużo szybciej. Być może jest to zasługa tylko i wyłącznie zmiany oleju - ale nie słychać już opóźnionego kliknięcia. Czujnik z anglika działa więc go zostawiam. Przydałoby się jechać gdzieś do Krakowa na badanie ciśnienia oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Odświeżę, ma ktoś jakieś pomysły ?

Poniżej link do mojego przypadku

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Dzięi za jakiekolwiek info czy sugestie.

forum.vectraklub.pl/index.php/topic/199492-kontrolka-cisnienia-oleju-po-raz-kolejny-cdti-150km/

Pzdr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Temat już długo niewałkowany. Ostatnio u siebie zacząłem zwracać uwagę na kontrolkę oleju po tym jak nasluchalem się że w insigniach jest problem ze smokiem.

I teraz nie wiem czy wcześniej tak było czy nie. Po postoju minimum około 1h po odpaleniu kontrolka gaśnie po ok 1-2 sec. w stosunku do kontrolki akumulatora. Po całej nocy się to nie wydłuża.

Jeżeli odpalę i zaraz zgaszę i odpalę ponownie gaśnie chwilę (może pół sec.) przed akumulatorem.

PYTANIE:

Jak to jest u was. Czyli jak wam gaśnie kontrolka oleju w stosunku do kontrolki akumulatora? - po nocy.

Edytowano przez achpiotr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wie ktoś jaka jest przyczyna gasniecia kontrolki z opóźnieniem? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×