Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

sdfsdf.jpg

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Emil1105

Vectra C nie odpala Immobilaiser

Recommended Posts

Witam posiadam Vectrę C 2002r ,1,8 benzyna 122KM,sedan. pilot scyzoryk, sytuacja najcześciej pojawia sie po nocnym postoju, otwieram auto pilotem wsiadam włączam zapłon, nie działa wskaznik paliwa, po tym moge stwierdzić ze auto juz nie zapali, dodatkowo na wyświetlaczu zamiast sredniego spalania np Consumption 9,5 l/100km pojawia sie napis Consumption F, kiedy przekrecam kluczyk dalej w celu zapalenia auta słysze takie cykniecie jakby jakiś przekaznik, wyłaczam zapłon wlaczam jescze raz i znow to samo tylko cykniecie, wogole nie kreci rozrusznikiem. wysiadam odłaczam akumulator na 2-3 minuty wsiadam z powrotem probuje odpalic znow to samo, natomiast przy 3-4 próbie auto normalnie odpala.Dodam ze problem wystepuje zazyczaj tylko rano przy pierwszym odpaleniu. byłem na komputerze wyskakuej bład P1613 Immobilaiser-brak sygnalu lub sygnał niewłasiwy. Koledzy czy ma ktoś jakis pomysł?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj wywalić ten scyzoryk i odpalać seryjnym kluczykiem.

Było na forum że w tych dorabianych scyzorykach pestka immobilajzera nie zawsze jest widziane przez stacyjkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam ze wtedy kiedy nie chce odpalic scyzorykiem, to kiedy włoże oryginalny kluczyk tez nie odpala i czasem pojawi sie kontrolka auta z kłodka ale nie zawsze


Raz w momencie kiedy nie szło odpalic kluczykiem scyzorykiem tovudało sie odpalic auto oryginalnym kluczykiem natomiast nie działay wogole obrotomierz temperatura wskaznik paliwa, i kontrolka ładowania paliła sie, to był tylko jeden przypadek kiedy udało odpalic sie drugim kluczykiem,w pozostałych prypadkach wtedy kiedy nie działa scyzoryk nie dziala rowniez oryginalny klucz. zawsze pomaga odpiecia akumulatora i po podpieciu go z powrotem przy 3 próbie auto odpala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Michal83 w VC nie ma pestki nie wprowadzaj ludzi w błąd

Emil1105 wychodzi na to ze to początek końca CIM-a , ale najpierw popraw luty na złączu w zegarach , były przypadki ze jak zegary były martwe to auto nie odpalało

Share this post


Link to post
Share on other sites

A te zegary maja cos wspólnego z błedem immonilaisera?


Bo wtedy kiedy auto nie odpali to na komputerze wyskakuje napisz Consumption F


I zawsze pomaga odłaczenie aku na chwile

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

No ok chodziło mi o to że po przerobieniu standardowego kluczyka na ten scyzoryk są własnie problemy z komunikacją kluczyk >sacyjka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jescze raz powtarzam ze dzieje sie to tylko rano przy pierwszym rozruchu, potem cały dzien auto odpala normalnie, na komputere wywala bład który wymieniłem wczesniej,Kiedy odłacze i podłacze aku za 3-4 proba auto odpala i cały dzien jest wszystko ok. I tak jak mowiłem po wlaczeniu zapłonu kiedy nie działa juz wskaznik paliwa i wywala consumption F zamiast podac konkretnie litry, mam pewnosc ze auto nie zapali

Share this post


Link to post
Share on other sites

moim zdaniem problem jest w kluczyku

VC 02 nie miała oryginalnych scyzoryków

próbuj odpalać przez jakiś czas tylko oryginalnym kluczem

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy moze tak sie dziać pzez słabe baterie w kluczyku? Bo zaczeło sie to dziać od około 2 tygodni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam scyzoryk i ani razu nie zawiódł, słaba bateria też swoje robi ale nie ms to nic wspólnego z martwym licznikiem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

błędy trzeba zapodać wszystkie a nie jeden bo jak wskaźniki nie działają to na bank jest więcej błędów a nawet ogrom (i w jakich są modułach )

Edited by xpirat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

xpirat ale ja nie mam problemu tylko zasugerowałem że słaba bateria nie nic do licznika

Share this post


Link to post
Share on other sites

dodam ze zegary kiedy odepne i aku i nastepnie podłacze aku i po 3 probie auto zapali wtedy zegary działaja normalnie nie ma z nimi zadnego problemu. Miałem na mysli ze byal jednorazowa sytaucja kiedy to auto nie chciało odpalic scyzorykiem to zanim odłaczylem aku jak to zwykle robie w takiej sytuacji spróbowałem oryginalnego kluczyka i auto zapaliło(podkreslam jednorazowy przypadek bo w pozostałych razach auto nie odpala nawet tym oryginalnym kluczykiem dopiero po odpieciau aku) ale nie działały zegary, ale tylko raz tak sie stało. w innych przypadkach poprostu cyka przekaznik w momencie proby odpalenia i na wyswietlaczu pojawia sie Consumtion F zamiast sredniego spalania,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Być może CIM zaczyna padać. To on odpowiada za odczyt kluczyka, wydaje zgode sterownikowi silnika na odpalenie lub nie. Tak samo cała komunikacja z zegarami odbywa sie przez CIM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest jakis sposób zeby to potwierdzic ze to CIM? Jakie ewentualne koszty wymiany czy naprawy?I jakie kroki trzeba podjać przy wymianie?mam na mysli kodowanie kluczykow itd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Po pierwsze to odczyt błędów odpowiednim sprzętem

Po tym kroku może się coś wymyśli (inaczej to musisz szukać wróżki

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> )

Share this post


Link to post
Share on other sites

no jedyny bład który wyskoczył to ten który opisałem w pierwszym poście


P1613 Immobilaiser-brak sygnalu lub sygnał niewłasiwy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Czym to było odczytywane ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem szczerze byłem u mechanika podłączył do urządzenia,odczytał błąd nie jestem w stanie powiedzięc czym natomiast warsztat nowy sprzęd dość profesjonalny. Nie zadne tanie urządzonka z allegro


Napewno nie zaden program na laptopie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 99% odczytał uniwersalnym scanerem.

Popytaj w kujawsko-pomorskim niech ci ktos podłączy pod op-coma i przeskanuje wszystko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

urządzenie miało ekran z 10" i duze guziki po obu stronach, to nic nikomu nie mowi ale chodzi mi ze nie była to zabawka za 150 zl z allego ktora łaczy sie przez bluetooth z telefonem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego to urządzenie to uniwersalny scanner. Niektóre zabawki za 150 potrafią więcej niż to czym ty miałeś diagnozowane auto.

Szukaj kogoś z Techem lub op com

Share this post


Link to post
Share on other sites

dodam ze po skasowaniu błedu bylo ok przez jakis czas


nie wiem czy to ma znaczenie ale auto czesto duzo stoi bo wyjezdzam za granice problem pojawił sie po pierwszym dłuzszym postoju ok miesiac czasu,przed tym nigdy nie bylo problemu

Edited by Emil1105

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Tak jak kolega pisze nawet żeby kolo dał za to urzadzenie 100 tyś to vectry c nie zrobi bo to uniwersalne urządzenie i odczytał ci tylko jeden błąd, teraz ty podłącz pod opcoma i zobaczysz ile masz błędów to za głowę sie złapiesz i pojedziesz do tego mecha po czym mu powiesz wrzuć to urządzenie za 100 tyś w kosz (jak do wszystkiego to do niczego niestety )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie macie racje z tym urządzeniem, nie zachwalam ani nie krytykuje. Po podłaczeniu op comem myślicie że sytuacja bedzie jesniejsza?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...