Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
GieniomaN

Warjujące wskazania temperatury Z18XER

Recommended Posts

Witajcie, dzisiaj spotkała mnie niemiła niespodzianka... Mam problem z moim VC - występują skoki temperatury w ukrytym menu i na wskazówce, świeci się check (po pracy sprawdzę czego dotyczy) Co najważniejsze nie widzę nigdzie wycieku płynu, w zbiorniku jak i na bagnecie wydaje się być wszystko ok nie ma masła ani osadu.

Wentylator chodzi na max obrotach, ale silnik pracuje normalnie, wchodzi na obroty i pracuje równo. Ktoś coś może wstępnie poradzić?

Aha byłem dzisiaj na myjni i wydaje mi się że to się dzieje raczej od tego momentu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_mysli.gif" alt=":mysli:"> :mysli: Czyżby jakiś czujnik się uszkodził albo wypiął? Gdzie są czujniki temperatury w VC?

I jeszcze jedna uwaga, mimo że w ukrytym menu pokazuje 115-139stC i na wskazówce pokazuje MAX węże wydają się być ciepłe a na pewno nie są gorące czy górny, dolny czy do i od nagrzewnicy

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_mysli.gif" alt=":mysli:"> :mysli:

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_dry.png" alt="<_<">

Edit:

Dodatkowe dziwne rzeczy się dzieją

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_mad.gif" alt=":angry:"> Jak chcę odpalić to tak jakby prądu nie było słabo rozrusznik kręci (w ukrytym menu podczas odpalania napięcie spada do 8V)...

Błędy jakie sczytałem to:

P0115-17 Obieg prądowy czujnika temperatury cieczy chłodzący poza wymaganym zakresem

P0115-71

U2139-71

Wszystkie jako obecne :/ Efektem tych błędów jest ciągła praca wentylatora przy przekręconym zapłonie na wyłączonym silniku.

Edited by GieniomaN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Termowlacznik na chlodnicy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej sam czujnik temperatury, który jest w termostacie z tylu. Zrób taki test, że włącz ukryte menu na zimnym silniku, nie zapałał tylko patrz na temperaturę. Czy pokazuje temp otoczenia? Czy stoi w miejscu? Czujnik wymienisz wyciągając klips który go trzyma. Nsa allegro sa używki za 20-30 pln. Co do wentylatora: odłącz wtyk czujnika i zobaczysz że wentylator będzie chodził. To jest zabezpieczenie przed uszkodzeniem silnika. Na yt mam filmik z dziwnego zachowania czyniła, poszukaj pod hasłem z18xer 115 coolant temp sensor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Rozwiń mi tą myśl

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Chodzi Ci o temperaturę z sensora temperatury zewnętrznej i temperatury wyświetlanej? Wydaje mi się że wskazania były prawidłowe ale nie przywiązywałem do tego większej uwagi więc mogę się mylić i dzisiaj to sprawdzę, tak samo jak wskazania ukrytego menu na wyłączonym silniku czy skacze temp - ogólnie jak rano dzisiaj poszedłem podłączyć aku - rozładował się wczoraj - to do razu pokazywało 73stC.

Też myślę tak ja Ty że będzie to czujnik w tylnej części obudowy termostatu, ale czy to on przekazuje wskazania temperatury na zegary/ukryte menu i załącza wentylator? Czy tylko taki zbieg okoliczności i działanie uszkodzonego czujnika?

Ps. gdyby ktoś dał mi namiar (numer części) czujnika z tylnej części plastikowej obudowy termostatu byłoby super - bo nie wiem jak go szukać

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_unsure.png" alt=":unsure:">

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_mysli.gif" alt=":mysli:">

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edited by GieniomaN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak włączysz tzw testmode, to ono pokazuje coolant temperature. Jak auto stoi po nocy to ma całe temperaturę otoczenia. Faktycznie przed zapaleniem może pokazywać 73st. A jak zapalisz to powinno pokazywać na początku np. 15stopni i jakoś zgodnie z temperaturą cieczy/silnika rosnąć. Jak zgasisz to nie powinno rosnąć. Ten silnik zdaje się że nie ma osobnego czujnika na zegary. Ma drugi czujnik w chłodnicy, ale on nie ma nic do tego. U mnie walniety czujnik dawał dziwne objawy, pt. W test mode temperatura wariowała a silnik nie był uruchomiony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wystarczy wypiac kostke od czujki termowłacznika, jęzeli dalej wentylator chodzi to czarno na białym termowłącznik

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tak jak powiedział jacekZKL czujnik w obudowie termostatu był padnięty - po wymianie i wykasowaniu błędów wszystko ok.

Dodam tylko że nie polecam zamienników, gdyż ten co zamówiłem jest słabo spasowany i w obudowie termostatu i nie chce się dopiąć do końca wtyczka, więc polecam tylko orginał który będę musiał sobie kupić...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...