Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
skorpik85

Świeci się kontrolka akumulatora.. i co dalej? VB 1.18 16v pb+lpg

Recommended Posts

Wczoraj po odpaleniu zapaliła mi się czerwona kontrolka akumulatora i.. no właśnie.. byłem w centrum Poznania (a mieszkam na obrzeżach miasta) więc wyłączyłem wszystko co bierze prąd podjechałem do jednego sklepu do drugiego (zakupy) jak wracałem było już ciemno więc jechałem na światłach zrobiłem tak kilkanaście kilometrów i akumulator nie padł.. więc co się stało że świeci się ta kontrolka? pasek jest na miejscu naciąg w porządku, wiec o co chodzi? Aha po tym pierwszym odpaleniu kontrolka zapaliła się i na chwilę jeszcze zgasła na parę sekund dosłownie a potem już cały czas się świeci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No trzeba sprawdzić ładowanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

No zamierzam to zrobić.. A jak będzie lub nie? Jakie są w ogóle opcje? aha i jest gdzieś jakiś opis jak wymontować alternator?

Share this post


Link to post
Share on other sites

no jak nie będzie to altek do regeneracji lub tylko regulator napięcia do wymiany

Czy jest cos gdzieś - nie wiem - szukałeś? czy tak jak temat - założyłeś bez sprawdzania czegokolwiek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szukam szukam.. Już znalazłem jak wyjąć altek. Ale o mojej awarii nie wiele jest.. Pisząc do regeneracji masz na myśli wymianę regulatora mostka i szczotek tak? czy coś jeszcze można tam wymienić? Najgorsze jest to że jest niedziela i nigdzie nie dostane części zamiennych

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">


Niestety ładowania brak..

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> altek będę sam próbował zrobić tylko niech ktoś podpowie jak go zdiagnozować co wymienić.


Aha po odpaleniu kontrolka nie paliła się.. dopiero po jakimś czasie się zapaliła i towarzyszył temu jakiś dziwny odgłos pod maską. Dodatkowo auto w ogóle nie ma mocy i nawet potrafi zgasnąć samoczynnie lub przy próbie gazowania.. jak delikatnie go podgazuje to wejdzie na obroty jak ostro to się dusi i gaśnie.. jak przełączy się na gaz pali normalnie. Kontrolka pali się i na pb i lpg. Ratujcie ludzie o co tu chodzi!?

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">


No i zdechł!

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">
W poniedziałek poprosiłem Ojca żeby wymontował altka i zobaczył co mu jest (ja byłem w pracy) Ojciec odpalił auto pojeździł trochę sprawdził ładowanie było w miarę, na poziomie 13 z groszem.. kontrolka się nie zapaliła czyli było dobrze, więc stwierdził że nie ma sensu na razie nic robić.. ok.. we wtorek rano idę do auta było otwarte (Tata zapomniał zamknąć) wkładam kluczy i... zero prądu!!! Gdzie on się podział? wiadomo otwarty centralny bierze prąd ale żeby aż tyle?! No nic aku pod prostownik, naładowany, podłączony i.. kręci długo i mocno ale nie odpala! :/

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> masakra jakaś! Ale to nie koniec, po wyjęciu kluczyka świeci się ciągle czerwona kontrolka akumulatora i świeci się także ładowarka wsadzona do zapalniczki! O co tu chodzi dlaczego tak się porobiło?! Dlaczego nie odpala?! Aha do tego wszystkiego miga cały czas CHECK, błędów (metodą na zworkę) nie jestem w stanie sczytać bo cały czas miga! O co tu kur... chodzi?! Proszę pomocy!

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ładowanie 13 z groszem to wg Was OK???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz dawać takie odpowiedzi to może lepiej sobie odpuść.. nie wiem czy czytałeś ale mam raczej inny problem niż ładowanie! I nikt nie napisał że moje jest OK!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz dwa problemy - o jednym napisałem!

A sam napisałeś, że ładowanie w miarę OK i nic nie ma sensu robić... A to oczywista nieprawda!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Wygląda na to jak by się immo rozkodował

Share this post


Link to post
Share on other sites

marcinek180 - oczywiście że ładowanie trzeba zrobić ale najpierw chciałbym uruchomić auto w ogóle..

Macius125 - tak coś czytałem że ten check to awaria immo ale dlaczego? I co z tym zrobić? I dlaczego pali się kontrolka akumulatora i ciągnie cały czas prąd..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...