Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
hockey17gno

Problem z uruchomieniem Viki

Polecane posty

Witam!

Mionowicie mój problem polega na tym iż jakiś tydzień temu jechałem moja Viki (2.0 DTI 16v 101kucy) i najzwyczajniej sobie zgasała po długim kreceniu rozrusznikiem zero reakcji i zostalem scholowany do domu.

Sprawdziłem wszystkie przewody paliwa od baku do pompy, układ paliwowy sprawny na 100% wymieniłem wszystko co się dało włacznie z filtrem, uszczelkami, przelewami, trójnikami, opaskami, ale viki nadal nie chciała odpalic nawet przy starcie z plaka.

Postanowiłem wiec rozebrac górę pompy bo gdy zmieniałem filtr paliwa był strasznie brudny, rozebrałem kolekor ssacy przy okazji wymyłem wszystko i wymieniłem uszczelki, rozebraną pompe wydmuchałęm powietrzem złożyłem wszystko do kupy wstepne odpowietrzenie i viki odpaliła na strzała, cały zadowolony pozbierałęm wszystkie narzedzia i posprzatałem kolo samochodu zeby zrobić wstepna jazde (viki chodziła już jakies 20min) wsiadam do samochodu przytrzymuje ja na 3 tys obrotów i po chwili słyszę ze viki traci siłe po czym zgasła, i teraz pojawia się problem mianowicie viki odpala na strzała za każdym razem ale po około minucie gasnie i tak w kółko doddam że gdy gasnie zapala sie chek i trzeba poczekac jakies 10 sekund zeby odpalić ją na nowo.

Nie mam juz pomysłu co zrobić był u mnie mechanik i powiedział że pompa do wymiany, ale mnie zastanawia dlaczego ona odpala i po chwili gasnie??

Co o tym sadzicie...??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak, wygląda na uszkodzony sterownik pompy wtryskowej - masz objaw który często się pojawia, mianowicie póki sterownik jest zimny to jest OK, jak się zagrzeje - silnik gaśnie. Oczywiście potwierdzi to odczytanie kodu błędu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli miałby to być sterownik to mowa o tym tranzystorku który sie w niej przegrzewa tak? Bo wydaje mi się że sama pompa powinna być sprawna ponieważ gdyby było coś nie tak z nią to nie dała by rady przebić wtrysku, tak?

W poniedziałek bede na kompie to sie dowiem czegoś wiecej i wtedy dam znac...

Edytowano przez hockey17gno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Równie dobrze może to być czujnik położenia wału. Więc odczyt błędów to podstawa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Nie koniecznie bo np:

Uszkodzona cewka dawkująca paliwo (Zawór regulacji dawki dokładniej)...Tylko wymiana przynosi zamierzane efekty, auto pracuje bez zarzutu, co najważniejsze naprawa (wymiana) może być wykonana bez konieczności demontażu pompy wtryskowej. Objawy są takie same jak przy padającej pompie lub sterowniku pompy...po rozgrzaniu auto szarpie na trasie by w końcu całkowicie zgasnąć, co ciekawe check zapala się dopiero gdy auto zgaśnie i przy próbie odpalenia check gaśnie.

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

Edytowano przez Dziadek vec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeśli masz konto,Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Utwórz nowe...