Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Daniel.A

Problem ze sprzęgłem/skrzynią biegów ?

Recommended Posts

Witam,

zwracam się z prośbą o pomoc,ponieważ nie znam się na mechanice a chciałbym wiedzieć ile mam szykować pieniędzy na naprawe hehe, do rzeczy: spadł pierwszy śnieg, jest to mój pierwszy samochód z większą mocą i z TC, chciałem sprawdzić jak zachowuje sie samochód z włączonym TC i wylączonym, po paru "zrywach" stało się coś okropnego. Zaczeło się ślizgać sprzęgło na 1 i 2 biegu. Jako że nie mam gotówki aby to TERAZ naprawić, pare dni dojeżdzam do pracy w takim stanie, lecz ostatnio na światłach mocniej przyłożyłem 1 bieg i ku mojemu zaskoczeniu ZERO ślizgu i samochód ruszył normalnie, przykładając mocniej 2 bieg również zero ślizgu. I teraz pytanie Co jest nie tak?Może ktoś miał taki problem(chyba że to normalny objaw kończącego się sprzęgła). VB to x20xev 96'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli sprzęgło się kończy to ślizga się na wyższych biegach. Jakie dokładnie masz objawy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samochód nie ma siły ruszyć z miejsca, wciskam 1 bieg i żeby ruszyć trzeba dodawać dużo gazu i powoli odpuszczać sprzęgło, jak puścimy za szybko sprzęgło samochód gaśnie,jak uda nam sie rozpędzić samochód to pomimo trzymania gazu samochód powoli się rozpędza, wrzucam 2 i po puszczeniu sprzęgła czuć utrate mocy i szarpanie, dopiero przy 3 biegu i w góre samochód jedzie poprawnie i rozpędza się jak na x20xev przystało. Czuć w samochodzie zapach sprzęgła, ale dziwi mnie fakt że po mocniejszym wbiciu jedynki samochód chodzi normalnie(oczywiście nie za każdym razem,trzeba trochę. popróbować). Mam nadzieje że w miare dobrze opisałem usterkę.. Normalnie Vectra na jedynce mieliła w miejscu, a teraz 5 tyś obrotów i dopiero można mówić o ruszeniu z miejsca ; /

Edited by Daniel.A

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śmierdzi bo palisz sprzęgło takim ruszaniem. Sprzęgło jeśli się ślizga to obroty idą w górę a samochód nie jedzie, nawet jeśli całkowicie puścisz sprzęgło. U ciebie nie ma mocy. Check się nie świeci? Może to nie wchodzi 1 tylko 3. Przy mocniejszym wrzuceniu jedynki dajesz pewnie mocniej w lewą stronę i wchodzi 1

Edited by cichy117

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no jeżdżę już VB 2 miesiące i problemu takiego nie było, a więc odpada możliwość wbijania 3 zamiast 1 ;p Dziwna sprawa, Check się nie świeci. Wsteczny jak wrzuce to bez problemu rusza, a jedynke to odrazu powoli puszczam sprzegło(bierze od dołu ale no tak jakby nie chcial się rozpędzić,musze go dłużej na sprzęgle trzymac i więcej gazu dodawać żeby pojechać. A jak już pojedzie to po całkowitym puszczeniu sprzęgła rozpędza się ale jest wrażenie że zaraz zgaśnie nawet gdybym mu wcisnął gaz do dechy, dopiero jak osiągne powiedzmu 40km/h pomijam 2 bieg i wrzucam 3. samochód dostaje skrzydeł i poprostu wbija w fotel

Edited by Daniel.A

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolego sprzęgło raczej będziesz mieć ok ponieważ gdyby ślizgało to po całkowitym puszczeniu sprzęgła silnik by dalej pracował a byś nie jechał.

raczej poszukaj przy poduszkach silnika bo jak się bawiłeś mogla się któraś zerwać i będziesz wbijać 3 zamiast 1

sprawdź tez sobie jeszcze jak będziesz jechać czy rzekoma 1 podczas jazdy ma takie same obroty silnika jak 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

O właśnie, może to dobra droga te poduszki silnika, bo wiem napewno że są popękane i łapa silnika z jednej strony jest na 2 śrubach a nie 3(jedna ukręcona) a za to z drugiej strony jedna śruba cały czas się wykreca. Oczywiście wiem że musze to zrobić ale nie wiedzialem że to może być to? Czyli może naprawde wrzucam 3 bieg przy ruszaniu ?

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_ohmy.png" alt=":o" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/ohmy@2x.png 2x" width="20" height="20">

Dodam że przy odpalaniu silnika słychać takie stukanie, tak jakby silnik zatelepal sie w lewo i w prawo. Tak samo jest przy puszczaniu sprzęgła, taki dzwięk jakby coś stukało

Edited by Daniel.A

Share this post


Link to post
Share on other sites

najpierw sprawdź poduszki będzie najpewniej

wątpię w to ale może tez być łącznik skrzyni z lewarkiem ale wtedy i z 5 byłby problem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za rady

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Naprowadziłeś mnie kolego na nowy trop, na pewno to sprawdzę

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobacz czy skrzynia sterowana jest linkami czy drążkiem. Nie wiadomo jaką masz skrzynie. Podaj rok prod. Jeśli na linkach (f23) to nie poduszki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc na 99% masz skrzynię f18

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> Sprawdź poduchy bo trochę tak to wygląda. Spróbuj też wrzucić jedynkę i dwójkę tak jakbyś wsteczny wrzucał czyli trzymając tą blokadę na drążku

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wypłacie napisze co wymieniłem i czy problem znikł, dzięki za porady koledzy, byłem pewny że to sprzegło a tu "miła" niespodzianka hehe

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_happy.png" alt="^_^" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/happy@2x.png 2x" width="20" height="20"> Chodź koszt wymiany wszystkich poduszek nie jest wcale taki maly ; p

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj najpierw jak wyżej, a nie odrazu wszystko wymieniasz. Wsteczny masz do przodu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, problem rozwiązany

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Okazało się że łapa z poduszką od skrzyni biegów trzymała się na jednej śrubie,i opadła dlatego nie wchodziły biegi, Gwinty rozwiercone i łapa trzyma się znowu na 3 śrubach tak jak wyjechała z fabryki, a ja cieszę się z płynnej jazdy

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...