Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Kamil93pp

Gaśnięcie w czasie jazdy

Recommended Posts

Witam. Dwukrotnie przydarzyła mi się taka sytuacja.

Po przejechaniu ok. 200km siknik po prstu zgasl na drodze! Nie moglem odpalic samochpdu pononie. Diooda check engine miga kilkakrotnie po czym zapala sie na stale i nie moglem go odpalic.Zostalem zholowany do mechanika ktory podpial do samochodu komputer i odczytal blad immobilizera. Blad usunal po czym samochod zapalil i jechalem dalej, z mysla o tym, zeby jak najszybciej zdiagnozowac blad. Nastepnego dnia wybralem sie w kolejna podroz. Rowniez ok 200km. Sprowokowalem taka sama sytuacje... Silnik mi zgasl, na szczescie 200metrow przed domem. Wepchnalem samochod na parking, gdyz znow nie chcial odpalic. Ponownie migla dioda check engine przy probie odpalenia po czym zapalala sie na stale. Poniewaz byla niedziela godz. 23. Postanowilem ze nastepnego dnia zadzwonie po mechanika aby przyjechal do mnie i zdiagnozowal blad tu na miejscu, ewentualnie przyciagnal samochod do siebie do warsztatu.

Nastepnego dnia wczesnie rano wyszedlem, zeby wyjac graty z samochodu przed ewentualna naprawa. Z ciekawosci postanowilem sprobowac odpalic samochos. Ku mojemu zdziwieniu samochod odpalil i wszystko bylo w porzadku. Za pare chwil przyjechal mechanik-podpial samochod pod komputer i nie bylo zadnych bledow immobilizera tym razem...

Mechanik stwierdzil, ze musze teraz jezdzic az mi kkolejny raz zgasnie i wtedy musze po niego zadzwonic... Inny mechanik powiedzial to samo... Nie chce ryzykowac, ze samochod stanie mi nagle na autostradzie. Domyslam sie ze jest jakis inny sposob na zdiagnozowanie usterki.

Przeczytalem inne tematy na tym forum i wiem, ze immobilizernie powinien miec wolywu na gasniecie podczas jazdy a jedynie na niemozliwosc odpalenia samochodu.

Mialem w planach w najblizszym czasie wyjechac tym samochodem za granice i mam nadzieje, ze uda mi sie naprawic samochod przed ta trasa.

Prosze o pomoc. Ktos z was drodzy forumcze mial tego typu problem lub wie co moze byc jego przyczyną?

Edited by Kamil93pp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podejrzewam, że szwankować Ci może czytnik immo, po pewnym czasie (prawdopodobnie to, że działo się to akurat po ok 200 km to przypadek) traci on komunikację z kluczykiem i immo odcina zapłon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomyslalem o tym na początku, ale potem jednak odrzuciłem taka mozliwość ze wzledu na to, ze kilku mechanikow powiedzialo, ze nie ma mozliwosci gasniecia silnika w czasie jazdy przez immo. Co najwyzej taki samochod moze nie odpalic, ale zeby gasl w czasie jazdy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaki był kod błedu, który został odczytany?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pamietam numeru kodu. Komputer odczytalnto jako "blad immobilizera". Nie wiem czy to ma zwiazek ze sprawa aleostatnio stwierdzilem rowniez, ze wyciekl mi olej podczas postoju. Zdarzenie bylo jednorazowe.... Nic nie dokrecalem,ani przestawialem. Wycieklo ok. 500ml i od tygodnia nic nie cieknie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas podrozy do kolejnego mechanika auto zgasło 1km przed jego warsztatem. Mechanik nastepnego dnia dopiero podlaczyl komputer-zero błędów!

Po prostu nie moge w to uwierzyć!
Według niego winny sytuacji może być czujnik położenia wału, ale powiedział, że nie jest tego pewien i decyzja należy do mnie czy to robić czy nie.
Czy czujnik ten może być przyczyną takich problemów?

Od czasu kiedy mechanik tam pogrzebał przejechałem 400km bez problemu... więc teraz już całkowicie nie mam tropu.

Ktoś się wypowie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...