Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Seger

2.2 DTI y22dtr, dziwny problem odpalania

Polecane posty

Witam serdecznie,

niestety nie posiadam Vectry B, ale najbardziej podpasował mi ten dział. Szukałem podobnego tematu do mojego jednak stricte z takim problemem nie odnalazłem.

Posiadam Astrę G Cabrio i jestem klubowiczem dwóch for Opla, jednak tam ilość użytkowników, która ma 2.2 DTI jest mała i nie możemy rozwiązać problemu, a dotychczas Wasze forum bez rejestracji rozwiązało kilka moich problemów z autem.

Do meritum:

- Astra II y22dtr

Sytuacja ma miejsce jak auto postoi dwa dni:

- pierwsze odpalenie: zapala się kontrolka świec, gaśnie, auto odpala, przejeżdżam 5 km, gaszę auto, chce znowu odpalić, przekręcam kluczyk, kontrolka od świec już się nie zapala, kręcę, kręcę, załapie po kilku razach, przejadę 15 km, gaszę auto, wracam po 5 godzinach, wszystko jest ok, spiralka od świec się zapala auto normalnie odpala.

Op com nie wykazuje błędów związanych ze sterownikiem świec etc, jedyny błąd to p1590, który mam od 3 lat i próbowałem już różnych metod opisanych na Waszym forum, aby go usunąć, nie udało się, latam z nim dalej

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

będę wdzięczny za jakieś sugestie, ewentualnie namiar na klubowicza/maniaka z Warszawy, który podejmie się naprawy, do auta podchodzę bardzo hobbystycznie i nie dam się dotknąć obcemu mechanikowi

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

z góry dziękuję.

cheers,

Seger

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam można założyć takie urządzenie które będzie włączało świece zawsze przy odpalaniu i problem zniknie.


Miałem podobny problem i tez szukałem rożnych rozwiązań bo w tych silnikach świece żarowe włączają się w temp. bodajże ok. 6 stopni jeśli silnik jest ciepły to wo gule się nie włączają tylko przy zimnym silniku przy tem. poniżej 6 stopni. Z tym urządzeniem zawsze mi się świece włączają i niema problemu z odpalaniem a to urządzenie niczemu nie przeszkadza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

To prosze jak hobbystycznie.

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Max220, Dziadek vec,

dzięki za odzew, narazie wolałbym uniknąć takiego rozwiązania.

miałem ten problem również w lato, gdy auto dłużej postało, jak już odpalił to z wydechu szedł biały dymek. Jak jest + 20 stopni to też grzanie świec ma znaczenie?

Dziś sytuacja była następująca:

- odpalił za strzałem z kontrolką grzania świec, potem brak kontrolki i nie odpalał, pokręciłem i załapał, przepaliłem go na s8, po godzinie wsiadam do auta, zapłon, brak kontrolki od świec, temperatura na zewnątrz 2,5 stopnia i normalnie odpalił, czy to kwestia tego, że silnik był w miarę ciepłyi nie trzeba było grzać świec, dlatego spiralka się nie zapaliła?

Ponawiam prośbę z pierwszego postu o namiar na klubowicza/mechanika/maniaka z Warszawy, który się podejmie diagnozy i ewentualnej naprawy.

cheers,

Seger

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

dokładnie, silnik nie zdążył ostygnąć przez godzinę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Hejka, ja mam taki sam silnik i już pare lat temu

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> wgrałem nowszy soft ( przez serwis OPLA ) świece grzeją teraz nawet przy + 15 st

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Jeśli kontrolka nie swieci to wcale nie oznacza że nie grzeją

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> jak jest chłodno to zawsze czekam chwilkę po tym jak zgaśnie kontrolka ( czasem pusci dyma )

Możesz mieć jeszcze uwalone swiece

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Pozdro

Edytowano przez krbaton

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeśli masz konto,Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Utwórz nowe...