Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
darek21VC

Brak podświetlenia wyświetlacza

Recommended Posts

Witam. Dzisiaj po sprawdzeniu bezpieczników przestał działać mi wyświetlacz (ten bursztynowy) oraz radio nie włącza się, tak jakby nie było napięcia. Wszystkie inne funkcje działają bez problemu, bezpieczniki też wszystkie dobre. Co może być przyczyną?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak padło po sprawdzaniu bezpieczników to znakiem tego któryś źle wpiąłeś albo jest uszkodzony

Bezpiecznik nr 1, 17 narożnik kierowcy pod deską.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bezpieczniki sprawdzone, wszystkie są sprawne. Nie mam pojęcia co mogło się stać

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyciągałeś radio?

Jak nie to nic nie miało się prawa stać, od samego wyjęcia bezpiecznika.

Jak wyciągałeś radio to sprawdż czy się kość dobrze zapieła.


Ewentualnie mogło się podwiesić więc możesz je zresetować, czyt, odłaczyć klemę aku na 10sekund

Share this post


Link to post
Share on other sites

radio mam wymienione na kenwood 2din, radio wyciągałem, odłączałem i podłączałem, akumulator też odłączałem i dalej nic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

wyciąg i wsadź bezpieczniki może nie łączą

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

może to być wina bezpiecznika w radiu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Nie jest to wina braku napięcia na wyświetlacz

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolejny raz sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, a wyświetlacz nadal martwy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

może nie łączy na kostce wyświetlacza więc sprawdź i popryskaj w nią jakimś kontaktem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

a gdzie znajduje się ta kostka?

Po dzisiejszych badaniach zauważyłem, że radio nie włącza sie na włączonym zapłonie. Gdy zgasze samochód i wyłączę zapłon to mogę włączyć radio ale tylko do momentu ładowania loga producenta po czym się restartuje i tak w kółko. Dodam jeszcze, że radio mogę tak włączyć nawet gdy wyciągnę kluczyk ze stacyjki, a jest podłączone tak, że wyłącza sie po wyciągnięciu kluczyka jak oryginalne oplowskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

za wyświetlaczem masz wtyczkę odepnij ją spryskaj i podepnij

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Kostka sprawdzona, problem nadal występuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

podepnij pod kompa i odczytaj błędy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

wczoraj byłem pod kompem i gość powiedział, że nie ma komunikacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Z czym niema komunikacji ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

dokładnie nie powiedział

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Czyli ktoś się opił coś się zesrało ale nie wiadomo co

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak ja pojechałem podłączyć swoją Vectre pod kompa to tez nie miałem komunikacji ale u mnie radio normalnie działa. Koleś mówił o module CIM dlatego przed chwilą wszedłem na aukcje z modułem CIM i sprzedający pisze:"Typowe objawy dla uszkodzonego sterownika to: np - nie działają piloty zdalnego sterowania

- nie działają przyciski od radia, tempomatu

- nie działa podświetlenie radia

- źle działa wspomaganie
- zapala się kontrolka TC, ESP, ABS, AirBag

- zapala się kontrolka ładowania

- czasem opadają wskazówki na liczniku"

Ale dlaczego niby miałby paść moduł po sprawdzeniu bezpieczników?

Edited by matys93

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

a radio włączyłeś przy próbie komunikacji

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> (jakie masz radio)

Edited by xpirat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Wszystko jest możliwe

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_mysli.gif" alt=":mysli:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie to było tak: podczas jazdy co jakiś czas opadały mi wskaźniki do zera po czym znowu wracały na swoją pozycję (prędkościomierz, obroty, wskaźnik paliwa i temperatury) i przy tym gasł wyświetlacz oraz radio, tak jakby resetował się cały komputer, ale samochód nie gasł. Zauważyłem również miganie co jakiś czas kontrolki poduszki powietrznej. Objawy te się nasilały więc postanowiłem sprawdzić wszystkie bezpeczniki. Po sprawdzeniu objawy związane z opadaniem wskaźników i miganie kontrolki poduszki ustąpiły, ale nie działa wyświetlacz i radio (wszystkie bezpieczniki sprawne). Radio to Kenwood DDX 4023BT jest podłączone tak jak oryginalne, czyli włącza się po przekręceniu zapłonu, a wyłącza po wyciągnięciu kluczyka. Jednak zauważyłem dziwne zjawisko. Gdy wsiadam do samochodu, kluczyk w kieszeni, wciskam włącznik radia-radio się włącza i normalnie gra. Gdy włożę kluczyk w stacyjkę i włączę zapłon to radio się wyłącza i włącza tak jak miało to miejsce podczas odpalania samochodu, ale gra normalnie. Odpalam samochód radio znowu się wyłącza i włącza tak jak oryginalne przy odpaleniu, tylko, że dochodzi do momentu loga producenta i się resetuje, tak w kółko, tak jakby były jakieś przerwy w napięciu. Bezpieczniki sprawdzane już chyba 10 razy, kostki, przewody itd też, wszystko wygląda ok. Chyba czas zaprowadzić do elektryka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

prawdopodobnie wyświetlacz zakończył żywot , jaki masz ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem gdyby wyświetlacz zakończył żywot to nic by na nim się nie wyświetlało, a wyświetlane logo producenta to pewna oznaka życia.

Ja cały czas stawiam na moduł CIM kliknij w ten link

Please login or register to see this link.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

jak tylko pozostał problem z wyświetlaczem to raczej cim jest sprawny bo tym steruje bcm

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...