Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
tomsyl79

Vectra c 1.9 CDTI 150 KM Nie odpala

Recommended Posts

Witam! Od jakiegoś czasu mam problem z odpalaniem mojej Vectry. Problem powtarzał się już kilka razy w podobny sposób. Rano samochód bez problemowo odplał, dojeżdżam do pracy parę kilometrów i tam auto stoi kilka godzin. Około południa kiedy chcę skorzystać z auta samochód już nie chce palić. Przy kręceniu silnik mocno wibruje i pojawia się słynny samochodzik z kluczykiem. Po podłączeniu pod komputer pokazuje bląd czujnika chyba na szynie (nie pamiętam numeru błędu).Mechanik nie potrafił dwóznacznie określić który to może być czujnik i ostatnio kupiłem na własne ryzyko czujnik ciśnienia paliwa (ten przykręcany do pompy wysokiego ciśnienia). Nie wiadomo czy to zbieg okolicznośći ale po założeniu czujnika auto zapaliło od pierwszego razu i tak jeździłem bez żadnych problemów przez 9 dni kiedy problem pojawił się na nowo. Komputer pokazuje ten sam błąd. Pomóżcie albo dajcie namiary na dobrego mechania w woj. lubelskim

Share this post


Link to post
Share on other sites

a nie będzie to coś z wtyczką? instalacją el przy wtyczce od tego czujnika? Miałes jakies inne problemy? szarpanie, utraty mocy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coz przydalby sie nr bledu.Moze ktos z forumowiczow ma opcoma i by znalazl chwilke.Bo tak to mozna pol auta powymieniac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auto stoi u mechanika i w poniedziałek dowiem się od niego jaki błąd konkretnie pokazuje. Odnośnie szarpania czy utraty mocy to na szczęście nic takiego nie miałem. Miałem jeszcze parę razy przypadek że w trakcie jazdy samochód gasł.Pół roku temu wymieniłem kolektor (standardowy problem ze sterowaniem klap wirowych) i od tamtej pory auto w trakcie jazdy nie gaśnie. W poniedziałek podam numer tego błędu, może ktoś będzie w stanie mi pomóc. Sprawdzę też tą wtyczkę

Witam.Sprawdziłem dzisiaj ten bład i po podłączeniu pod komputer pokazuje

P0090 - zawór regulacji ciśnienia w rampie

- nieciągły

Jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem i rozwiązał go proszę o pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

p0090- Obwód zaworu elektromagnetycznego

Please login or register to see this link.

ciśnienia szyny,


Czytałem po innych forach ,że niby pompa paliwa


Z neta:

"Lista jest dość krótka - zawór sterujący ciśnieniem na listwie wtryskowej. Taki z wtyczką pod kątem.
No, może jeszcze zawór na pompie i sterownik silnika."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten zawór na pompie wymieniłem i jeździłem 9 dni bez problemu. Teraz samochód raz pali raz nie. Zawór sterujący ciśnieniem na listwie wtryskowej po odpięciu od niego wtyczki pokazuje dodatkowy jeszcze inny błąd, więc on jest chyba dobry. Może ten sterownik silnika? Jestem coraz bliżej myślami z wizytą w ASO bo powoli tracę nadzieję że uda się to zrobić tanim sposobem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...