Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

mentorsct

Brzęczenie pod maską VC Z20NET.

Polecane posty

Witam.

Posiadam VC GTS 2004r 2.0 Turbo. Od ostatniego poniedziałku mam strasznie wkurzający mnie problem. Dodam tyle, że auto przyśpiesza poprawnie, turbo działa itd.

Do rzeczy. Kiedy przekraczam 80km/h zaczyna mi się pojawiać jakiś metaliczny dźwięk, jak by brzęczenie, coś uderzało o maskę itd. Sprawdzałem obudowę filtra, matę wygłuszającą pod maską i kur… nie mam pojęcia co to może być. Dźwięk pojawia się głównie po przekroczeniu 80km/h i tak tam coś sobie telepie. Auto rozpędzone do 110km/h i zapodałem luz i nadal brzęczy, aż zejdzie do poniżej 80km/h.

Może ktoś miał podobny problem? Albo doradzi gdzie szukać?

Nie mam osłony pod silnikiem.

Dzięki za odpowiedź i pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

CZeść

Zobacz ten temat

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Jaki masz przebieg w VC? Czy rano po nocy też coś hałasuje? Kiedy olej wymieniałś i wlałeś?

pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Olej ma 6 tys km najechane. Silnik zimny czy ciepły pracuje cicho, turbina wkręca auto na obroty (przebieg 195 tys km).

Dźwięk powstaje tak jak by coś telepało pod maską od oporu powietrza. Bo auto przy 110km/h wysprzęglone na luz tez brzęczy, aż zejdzie poniżej 80km/h to przestaje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a olej jaki wlałeś?

Mimo wszytko tak jak teraz temperatury są niższe czy hałas rano sie nie pojawił. A patrzyłes pod autem, czy nic sie nie poluzowało, jakaś osłna, rura, przewód

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_mysli.gif" alt=":mysli:"> itd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Olej zmieniam co 12k i leję Mobil New Life 0W40.

Obojętnie czy jadę na ciepłym silniku czy zimnym przekroczę 80km/h to coś tam zaczyna telepać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

sprawdź połączenie elastyczne na wydechu

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> i rurę aluminowa od turbiny do interculera

Edytowano przez omega1217

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jesli telepanie powoduje tylko predkosc to sprawdz plastikowa oslone paska wielorowkowego i zderzak czy jest umocowany do belki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ogólnie weź auto na podnośnik i wszystko od spodu poszarp i zobaczysz co lata

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

I jak sprawdziłeś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dopiero dziś wracam na chatę i wjadę na kanał zobaczyć co i jak. A jak mi się nie uda to do mechanika jutro pojadę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

daj znać co i jak. pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Auto było u mechanika i niestety d***, też nie wie o co kaman :/ Byłem się z nim nawet przejechać, żeby pokazać mu o co mi chodzi. I kicha kompletna

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> jak brzęczało coś tam tak brzęczy.


Panowie, nie ma ktoś pomysłu co to może być? Gdzie szukać i czego szukać?

Może jest jakiś mechanik lub spec od opli w Gdańsku, gdzie można podjechać i by to zdiagnozował?

Dzięki za odpowiedź.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Może niech mechanik nie jeździ tylko wejdzie pod autko i sprawdzi, poszarpie, popatrzy. Z Twojego opisu wynika, ze pojawia się brzęczenie po przekroczeniu prędkości 80 km/h

A nie włączyłeś może ostrzeżeń o przekroczeniu prędkości?

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Może banalne ale sprawdź osłony termiczne pod samochodem. Miałem podobny przypadek i właśnie taki dźwięk pojawiał się przy podobnej prędkości. Nie wiem czemu tylko wtedy...ale poprawiłem (w sumie Dr Hapko to namierzył) i jest w porządku. Tylko, że u mnie potrafiło zabrzęczeć nawet na postoju przy zaciągniętym ręcznym i próbie ruszania przód/tył.

Edytowano przez db1948

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o osłonę turbiny to jest mega mocno dokręcona i nic nie lata. Ale jeszcze jutro popatrzę i poszukam co i jak może być nie halo. Strasznie mnie to drażni :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się pod temat.

Niestety mnie też dopadł problem dziwnych odgłosów stukania z pod maski. Niestety u mnie stuka tak jakby w okolicach od prawej wycieraczki(pasażer) do środka auta, dźwięk to takie jakby obijanie się plastyku o metal. Nie wiem czy to w podszybiu czy pod maską. Próbowałem już wszystkiego, na kanale nic nie widać, spinki w zderzaku nowe, nawet filc wkładałem w różne dziwne miejsca i dalej stuka. U mnie pojawia się to dopiero w okolicach 130km/h.

Na pewno to jakiś element z pod maski bo jak jadę pod mocny wiatr to stuka mocniej.


Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Z tyłu nad wydechami są takie metalowe osłony, sprawdź czy śruby, które je mocują nie zardzewiały? U mnie te blachy leżały na wydechu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie no na wydechu nic nie leży. A dźwięk wydobywa się wyraźnie spod maska. No i nie wiem jak to zlokalizować, bo na prawdę nie wiem gdzie szukać i co to może być.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Temat stukania powyżej 130km/h rozwiązany.

Przyczyną była osłona/blacha pomiędzy kolektorem a turbiną. Powinna być przykręcona na 2 śruby u góry i jedną do kolektora wydechowego. Połączenie przy kolektorze ułamało się i przy większych prędkościach blacha obijała sie o kolektor i turbinę.

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A możesz dać większe foto i zaznaczyć dokładnie gdzie to jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To jest ten kawałek blachy, strzałką zaznaczyłem miejsce, w którym ułamało mi się mocowanie.

Żeby tam się dostać trzeba odkręcić rurę dolotową od turbiny i filtra powietrza.

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Oki dzięki za info. Ja jak u siebie łapałem za tą pokrywę to jest sztywno. A u Ciebie coś tam się ruszała ona?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak, ruszała się pomiędzy kolektorem i turbo, jest tam szczelina ok 2cm.

Sprawdź u siebie jeszcze tą dużą osłonę turbiny, może ona ma gdzieś luz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No ok popatrzę. Ale nie sądze zeby to było to. U mnie to tak jak by coś od przodu. Jak sobie jadę trasą i mijam rozpędzone tiry to pędn powietrza od tira wzmaga brzęczenie itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Może ramka od rejestracji? Też na początku myślałem że to z przodu auta, powymieniałem wszystkie spinki w zderzaku, po dokręcałem lampy/halogeny i nic. Nawet nadkole zdejmowałem bo myślałem że coś tam siedzi.

Ostatnio miałem zdejmowaną turbinę i mechanik źle założył tą dużą osłonę, nie trafił na klips z tyłu i już przy 80km/h było głośne stukanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No dobra dzięki za wskazówkę. Poszukam u siebie, albo chociaż będę wiedzia co powiedzieć mechanikowi, żeby szukał w tych okolicach. Ogolnie te brzęczenie mi się pojawiło (tak myślę) jak jechałem wolno za jakimś dużym autem i jak się pojawił moment to przycisnąłem gaz do dechy i wyprzedziłem auto. A potem własnie od tego momentu coś tam zaczęło brzęczeć, stukać itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeśli masz konto,Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Utwórz nowe...