Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

mateusz1155

Problem Parktronik VC kombi

Polecane posty

Witam

Szukałem ale nie znalazłem takiego problemu na Forum mianowicie mam problem z oryginalnym park tronikiem VC kombi 2005 rok przejściówka. Parktronik w ogóle nie działa żadna czujka zero dźwięku,

po włączeniu przycisku na konsoli przycisk się podświetla na wyświetlaczu licznika nie wyskakuje obrazek od parkowania, po diagnostyce OP-com 0 błędów, podmieniałem ze sprawnego auta centralkę parkowania, głośnik z podsufitki a nawet cały moduł REC i nic, zero błędów i parktronik nie działa.

Jeżeli ktoś miał podobny problem to prosił bym o pomoc, jeżeli nie to będę sprawdzał całą instalację w następnym tygodniu, dodam jeszcze ze samochód kupiłem tydzień temu w Niemczech i parktronik był odrazu nie sprawny więc nie wiem od jakiego czasu nie działa

Edytowano przez mateusz1155

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Najprawdopodobniej czujki z tyłu ,zewnętrzne. Podmień , u mnie były dwie walnięte

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Gdyby czujki były uszkodzone to op com by to pokazał

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

też mi się wydaje ze op-com powinien błąd wywalić bo w innym aucie jak miałem uszkodzony czujnik to op-com to pokazywał , ale podmienić mogę bo posiadam 6 dobrych czujek jutro sprawdzę i dam znać ale wątpię żeby to czujka (chociaż prawa z tyłu była zdemontowana i leżała w bagażniku jak kupowałem auto), ale bez niej też park tronik nie działał

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie muszą być zamontowane by działało. Walczyłem z tematem rok temu, ale z tego co pamiętam Opcom mi nie wywalił błędu,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mi też błędu nie pokazywało...więc podmień i na 90 % naprawi się

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dziwne,bo mi wywalało błąd.Jak zamieniałem miejscami również

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

zależy jakie uszkodzenie czujnika jest ale jeśli odepniesz czujnik na 100% błąd ma wywalić

I nie sądzę aby wszystkie czujniki padły ci w taki sposób że nie wywalają błędu i nie działają

Edytowano przez xpirat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wejdź w bloki pomiarowe i popatrz jak się czujniki zachowują

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

To jakich uszkodzeń nie wykryje ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

elektroniki w samym czujniku np dojeżdżasz do ściany i jak czujnik nie zmienia któryś wartości z 255 w duł to do wymiany (bo jesli padnie że cały czas widzi przeszkodę to błąd na 100% tak samo przerwy w obwodzie ale nie jest realne żeby wszystkie naraz padły tak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a czy system jest aktywny?!

op-com czujki uwalone pokaże na pewno, zwarcie również pokaże (np wszystkie czujki nie sprawne lub kilka)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Choćby nie był aktywny to w module błędy by były

Ja podejrzewam moduł parktronica a kolega tego zapasowego pewno tylko podpiął sprawdził błędy i odpiął dlatego stwierdził że to nie moduł bo błędów nie wywali jak zrobił jak opisałem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Moduł wyjąłem ze sprawnego 2 mojego auta gdzie parktronik działa w 100% przejechałem na nim ze 100% i potem dopiero sprawdzałem błędy i nic, ponadto wczoraj podmieniłem również przycisk od parktronika z 2 auta i wszystkie czujki z tyłu auta ale i to nic nie dało, dla mnie tez jest to dziwna sprawa ponieważ miale już kilka VC z parktronikiem i również były tam problemy ale typu właśnie uszkodzona czujka (gdzie op-com to wyrzucał która i z której strony). Jeszcze jutro pogrzebie przy tym a jak nie dam rady to w tygodniu oddam auto do jakiegos elektronika i niech się morduje.

Mam jeszcze jedno pytanie czy jak by była uszkodzona instalacja od moduły to op-com wyrzucał by jakieś błędy, bo dodam ze auto stało jakiś czas w Niemczech, i po zdjęciu schowka aby dostać się do modułu CDC znalazłem mysie odchody i jakieś syfy.

Edytowano przez mateusz1155

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

przeczytałem cały Twój temat i ani razu nie napisałeś o sprawdzeniu bezpieczników, sugerował bym zacząć od tego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

bezpieczniki oraz wszystkie przekaźniki sprawdzone od tego zacząłem

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

opcom łączy się z modułem pdc ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak op-com łączył się z modułem PDC, ponadto w blokach pomiarowych widział wszystkie czujniki, ale po podjechaniu tyłem lub przodem auta do ściany w blokach na wszystkich czujnikach była wartość 255 i nie zmieniała się.

Parktronic został dzisiaj naprawiony uszkodzona okazała się centralka pdc po rozebraniu jej i podgrzaniu całej płytki ciepłym powietrzem stacją lutowniczą parktroniki zaczął działać tzn op-com wyrzucał błędy o uszkodzonych 2 czujkach z tyłu.

Co do podmiany centralki której dokonałem wcześniej ( z innego mojego auta gdzie parktronic jest sprawny), okazało się że moja VC jest z 2005r z przejściówki wiec ma poliftowa NAvi z cid itp, a ja wkładałem centralkę z przedlifta która nie działa w przejściówce

Dziękuję wszystkim za pomoc w naprawie parktronika, mam jeszcze 1 pytanie czy da się naprawić samemu czujnik (nie są połamane ale nie działają) ?

Edytowano przez mateusz1155

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie da się, czujki są zalane jakimś g***em które nie daje się wydłubać a w zimę puchnie i rozwala czujki od środka najlepiej to zabezpieczyć jakoś aby się wilgoć nie dostawała.

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To nie dobrze jutro rozbiorę uszkodzoną czujkę i zobaczę jak wygląda w środku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

rozbierałem jedynie co się psuje to od wilgoci trzeba osuszyć i dobrze zakleić

co do centralki działa i w poliftach i w przed ta sama

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

dupnie sprawdzałeś bo to podstawa i od razu pisałem ci że centralka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No tak ale ja tą centralkę wkładałem jeszcze wczoraj po wymianie czujek na dobre i nic ta z przed lifta ( z innego auta) nie wyrzuca żadnych błędów, odległości w blokach się nie zmieniają i parktronik nie działa a na 2 aucie nie ma żadnych problemów chyba ze centralkę trzeba jakoś logować bo ja tego nie robiłem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam,

od zakupu auta parktronic fabryczny raz działał raz przestawał. Przeważnie działał zarówno z przodu jak i z tyłu. Nawet działała migająca kontrolka P informująca o zabrudzeniu czujnika. Od 2 tyogdni cały system przestał działać. Po włączeniu P na konsoli lub wrzuceniu biegu wstecznego na desce zapala mi się kontrolka sygnalizująca działanie systemu i przez chwilę daje sygnał dźwiekowy (około 2 sekund). Wyglada na to że jakis czujnik padł lub nie łączy. Nie posiadam op-coma, nie wiem gdzie w Łodzi mógłbym sie podłaczyć pod ten ineterfejs. Znam tylko ASO-wizyta 150 zł za samo zdiagnozowanie panowie sobie życzą. Czy ktos z forum z Łodzi lub okolic pomógłby zdiagnozowac która czujka jest uwalona ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeśli masz konto,Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Utwórz nowe...