Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
Deksiu

immobiliser + auto z klodka

Polecane posty

Witam, mam problem z vectra C 1.9 CDTI 2004r. Problem chyba dosc powtarzajacy sie aczkoliwek po przejrzeniu forum nie znalazlem odpowiedzi (chyba ze za slabo szukalem...). Mianowicie chodzi o to ze czasem jak wkladam kluczyk pojawia sie kontrolka "auto z klodka" i w tym czasie nie moge odpalic auta. Pare razy wyjme i wloze kluczyk, zamkne i otworze auto i po chwili znika i normalnie zapalam auto. Na dluzsza mete strasznie jest to uciazliwe. Napisze co juz sprawdziłem i prosze o podpowiedz co jeszcze moge zrobic. Dodam od razu ze posiadam 2 kluczyk ale on od poczatku jak mam to auto zabardzo nie dzial wiec nim sie nie sugeruje.

1. Wymienilem baterie w pilocie. Nic nie dalo.

2. wykodowalem mu kluczyk i wkodowalem na nowo (OPCOM).

3. Kilka razy podpinalem kasujac bledy. Te ktore sie powtarzaly:

- B3055-00 Problem z kluczykiem z transponderem.

- B3114-00 Kluczyk z pilotem nie zsynchronizowany.

- P1613-00 Brak lub nieprawidłowy sygnal immobilisera

- P1614-50 Niewłasciwy kluczyk z transponderem.

I blad ktory nie wiem czy ma tez z tym cos wsplnego;

- P1616-00 CIM (Modul kolumny kierowniczej) błedny identyfikator srodowiska

Te pogrubione powtarzaly sie najczesciej.

Prosze o porade co zrobic. Kupic nowy kluczyk? Probowac gdzies u elektryka odratowac stary/stare? Czy moze raczej nie szukac wogole po stronie kluczyka a gdzies indziej? Ewentualnie jest ktos w rejonie Dąbrowy Górniczej/Katowic kto moze oczywiscie odplatnie pomoc. Ewentualnie moze ktos poleci jakiegos elektryka.

Bardzo prosze o pomoc gdyz mnie to juz troche w#%^$!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

cim sprubuj zaprogramować ponownie bo ten identyfikator środowiskowy odpowiada za to (W cimie masz ten błąd P1616-00 ?)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Blad ten jest w ECU. W sensie w OPCOMie wszedlem w silnik tam Z19DTH i tam sprawdzilem bledy i tam wlasnie jest ten P1616.

Sprobowalem zaprogramowac CIM w immobiliser programowanie "funkcje immobilisera" i tam wybralem programowanie CIM i wyskoczylo ze niby zakonczylo sie sukcesem co nic nie zmienilo.

Ale sprawdzielm teraz taka rzecz.. W momencie jak mialem wyswietlana klodke i kasowalem bledy w ECU caly czas powtarzaly sie bledy:

- P1614-50 Niewłasciwy kluczyk z transponderem.

- P1616-00 CIM (Modul kolumny kierowniczej) błedny identyfikator srodowiska

kasowalem i odsiwezalem i one caly czas byly.

Jak wyjalem pare razy kluczyk i zgasla kontrolka auta z klodka. Po skasowaniu te bledy juz sie nie pojawily. Przyszlo mi na mysl zeby sprawdzic kostke do ECU czy cos tam nie podeszlo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak kłódka Ci się świeci to znaczy, że masz błąd obecny i go nie skasujesz (jest w opcom na czerwono ze statusem obecny). Możesz dopiero skasować jak błąd aktualnie nie występuje.

Przydałoby sie na tech podjechać i tak jak x pirat pisze wyprogramować i zaprogramować cim + ob akluczyki dodać.

A w pilotach nie masz luźnych elementów np. luźny switch, albo któraś diódka się przesuwa itp?

Edytowano przez FOTON

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przed kasowaniem, programowaniem i innymi pomysłami trzeba było sprawdzić czy immo czyta poprawnie klucze. Często przedliftowe klucze się psują. Jeżeli cim widzi klucz to wtedy można ponownie programować. Teraz Deksiu jest w szarej dxxxx bo nie wie czy źle zaprogramował czy ma usterkę.Klucze z pamięci same nie wypadają. Gdyby dotyczyło cima na procesorze AZ to oczywiście przy schyłku jego sprawności takie żeczy mogą się dziać, ale nie w DTH przy cimie gdzie klucze siedzą w LC.


Marek750 tam gdzieś chyba blisko mieszka, odezwij sie do niego to postawi to na nogi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

programowanie w immo nie usunie i nie zaprogramuje kluczyka ta opcja programuje silnik i cim razem więc nie jest jeszcze w czarnej d****

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

teraz dobrać się do bloków i zobaczy czy cim widzi kluczyk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, na chwile obecna przelutowany byl CIM oraz kluczyki. I problem narazie ustapil (odpukac). Przed przelutowaniem CIMa i kluczykow bylem sprawdzac w firmie ktora zajmuje sie dorabianiem kluczykow do aut i tam uzyskalem informacje ze kluczyki sprawne. Mialem troche problem z otwieraniem tez, musialem stac blisko auta i czasem nacisnac kilka razy przycisk. W chwili obecnej auto otwiera sie z daleka bez problemow. Wlutowalem nowe przyciski do "pilota" w kluczyku.

CIM probowalem programowac oraz kasowac i wczytywac kluczyki - nic takie dzialanie nie pomagalo

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie w Cimie nie ma co na początku grzebać. Podstawa to sprawdzić u elektryka, czy klucz wysyła sygnał(czujnik wielkości breloka, koszt raczej marny). Miałem te same błędy, przelutowanie dało efekt. Dodam, że w moim pilocie Immo oraz centralny są zgrane na jednym scalaku Philips(przedlift). Problem zaczął się pół roku wcześniej, coraz rzadziej działało otwieranie drzwi z pilota, aż w końcu padło. Po kolejnych 3 miesiącach rano wsiadam i kłódeczka. Elektryk stwierdził, że pilot był zalany a ja tam po rozebraniu nic nie widziałem;). 20pln rozwiązało problem. Na marginesie, kolejna rzecz w Viki, która wymagała jedynie przelutowania styków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, 

mam podobny przypadek jak wyżej, wszystko wygląda na to że, problem mam z kluczykiem, rozebrałem ten kluczyk, płytkę mam w ręku i tak jak pisaliście, które te styki nalezy przeluto

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/applications/core/interface/imageproxy/imageproxy.php?img=&key=58b94d39efbcb5500fd8c0cc0a724b5769e62fbdcc60b7a918b5a99f5a636672" alt="" />

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/applications/core/interface/imageproxy/imageproxy.php?img=&key=58b94d39efbcb5500fd8c0cc0a724b5769e62fbdcc60b7a918b5a99f5a636672" alt="" />wać, mam kolege elektryka który mi to zrobi, wstawiam foto. 

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć attachment

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Daj zdjecie z drugiej strony plytki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

z tamtej strony jest bateria i ona przysłania wszystko 

ale widze ze jest cos takiego 

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć attachment

Edytowano przez minuz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

na zdjeciu nie widac za bardzo mozesz miernikiem posprawdzac przejscia lub popraw luty na calej sciezce bedzie pewniej

Edytowano przez tomi188

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomoc ale zabieg przelutowania mi nie pomógł, dalej mam problemem z immo :( No szkoda będę szukać dalej. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Eee ujowo. Szkoda no to niestety nie wiem jak Tobie moge pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

trochę czasu minęło ale problem rozwiązany trzeba było wymienić moduł CIM 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeśli masz konto,Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Utwórz nowe...