Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Rafalw993

Kilka problemów

Recommended Posts

Witam, kupiłem niedawno Opel Vectra B 1,6i Kat. Kombi. Autko fajnie chodzi po za kilkoma drobiazgami. Proszę o pomoc i rozwiązaniu moich problemów. Szukałem różnych postów lecz nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie więc uderzam tutaj.

1. Mam problem z licznikiem,ponieważ czasami przy odpaleniu działają wskazówki prędkościomierza i obrotomierza, a czasami nie? Co jest przyczyną, czy jakiś luźniejszy kabelek że nie styka czy o co chodzi? Nie pokazuje się też komputer pokładowy

2. Przy przekręceniu kluczyka na pół zapłon jest takie lekkie klupnięcie, słychać jak by pod maską zaraz za kierownicą, tak choby coś wybijało. Nie wiem, proszę o podpowiedź.

3. Mam 2 przednie elektryczne szyby z czego otwiera się tylko jedna od pasażera, a od kierowcy nie chce. Co robić?

4. Czy jeżeli świecą się diody od elek. szyb przy zamknięciu i cały czas, czy wystarczy zmienić tylko panel na taki(

Please login or register to see this link.

) ?

5. Ostatnie pytanie mianowicie przy słuchaniu muzyki jak robię głośniej wyłącza się radio. Za słaby bezpiecznik czy jak?

Proszę opisywać punktami jeżeli mogę prosić, bardzo bym prosił o pomoc. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

§ II. PISANIE NA FORUM

2. Przed napisaniem posta/tematu należy zapoznać się z poradami, strukturą forum oraz użyć wyszukiwarki


większość twoich problemów jest opisana na forum

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 może piny za licznikiem trzeba zdemontować licznik . Jest piękna porada na forum i uwierz nie jest to trudne

2 może nagraj video masz na myśli jak zapalają się kontrolki ? I wtedy słychać to

3 rozebrać panel sterowania szybami i przeczysc styki lub w drzwiach należy wypiac oraz ponownie wpiąć wtyczkę

4 jeśli się pali cały czas masz problem ale parę dni temu na forum ktoś poruszał ten problem poszukaj

5 wyłącza się na zapalonym czy zgaszonym silniku

Edited by neo_82

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może panie Młody przy okazji skoro już tak pięknie cytujesz regulamin z łaski swojej przy okazji pomógł byś koledze w rozeznaniu się w infrastrukturze a nie tylko zbędnie spamujesz. Kolega jest nowy i ma prawo jeszcze nie wiedzieć co gdzie i jak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

1. Jeżeli byłbyś tak uprzejmy pomóż mi poszukać na forum, ponieważ szukam i szukam i nie umiem znaleźć

2. Tak jak zapalają się kontrolki, na nagraniu tego nie będzie słychać natomiast wydaje mi się tak choby coś wywalało może bezpiecznik, ale to bym słyszał pod kierownicą a nie pod maską, bo jeszcze specjalnie otwarłem drzwi żeby wyraźniej słyszeć. Może właśnie te takie małe wywalenie czegoś powoduje że licznik nie działa?

3. Ok, postaram się rozebrać w najbliższym czasie, teraz mi to akurat nie jest zabardzo potrzebne

4. Pali się sprawdzałem jeszcze dzisiaj rano, ktoś pisał, że należy wymienić panel sterujący, czyli tylko te 2 guziki do szyb?

5. Tzn wygląda to tak, że przy zgaszonym silniku nie idzie włączyć radia ;/ nie wiem co jest, a jeżeli już odpalę puszczę radio i puszczam na wszystkie głośniki tj. tył i przód wiadomo przy basach maximum to robiąc głośniej się przy pewnej głośności wyłącza, a jeżeli zmieniłem tylko na przednie głośniki i daje na maxa i jest ok. Za duże natężenie na radio, za słabe radio albo bezpiecznik czy co?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rafał prócz bogatego zbioru porad które mamy na forum

Please login or register to see this link.

mamy również kilka ciekawych porad na stronie klubowej

Please login or register to see this link.

1. 3 foto od końca to sa te styki / piny

2 masz benzyne ja mam diesla u mnie słychać elektrozawórek (bzzzzzz) a zaraz ( pyk ) tak po chłopsku

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

4. Panel sterujący to właśnie te 2 przyciski

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

6 Radio seryjne tzn CAR ..... ? czy jakieś inne

jak na moje to może masz aku padnięty . Przy większym poziomie głośności radio pobiera więcej prądu i stąd OFF hehe

co do nie możliwości słuchania radia na agaszonym silniku to kwestia podłączenia tylko

Aby wyeliminować problem 5 jak masz masz możliwość podepnij inny sprawny aku lub prostownik i na noc heja

Pozdro

Edited by neo_82

Share this post


Link to post
Share on other sites

5. tak chyba nawet oryginalne jakie było lecz tego to nie wiem. Sprobuje aku podlaczyc przez weekend na noc. A o jaki sposob podlaczenia Ci chodzilo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

po stacyjce tzw

Share this post


Link to post
Share on other sites

tzn? A mam jeszcze pytanie dotyczące tych drzwi bo na dół się nie chcą spościc natomiast do gory jak sie naciska to slychac mechanizm w drzwiach ze tak tyka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

2.

Please login or register to see this link.

Zaznaczona czerwoną strzałką skrzyka, masz tam przekaźnik pompy paliwa i w zależnosci od silnika przekaźnik wtryskiwaczy, zasilania sondy i ECU, wiec otwórz tą skrzynkę i zobacz czy to z niej ten dzwięk, jezeli tak to tak ma być.

4. Ja Ci dałem link do tematu, miałeś go przeczytać i sprawdzić czy działa wyłącznik w drzwiach, tzn czy jak otwierasz drzwi przy przekręconym kluczyku lub włączonych światłach mijania to czy multimetr informuje Cię o tym dzwiękiem, jeżeli nie to krańcówka na słupku do wymiany, jeżlei tak to panel z przełącznikikami.

Edited by witek_p

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutro otworze maske i sprawdze skad ten dzwiek, bo sciaglem obudowe tam gdzie sa bezpieczniki i raczej nie stamtad, gdzies dalej tak jak by na wysokosci kierownicy, moze za licznikami gdzies albo dalej czyli pod maska. Jeżeli chodzi o multimetr to działa, bo odzywa się przy włączonych światłach oraz przy zostawieniu kluczyka w stacyjce.


Dowiedziałem się że te takie tykanie przy odpalaniu silnika to może być pompa paliwa, ale zauważyłem też że jak nie ma tego pykania to licznik normalnie się załącza. Czy może być jakieś zwarcie tam? albo może akumulator jest za słaby bo również też przy większej głośności się wyłącza. Nie mam pojęcia. A powie mi ktoś co wykrywa komputer podłączony do auta? co może naprawić? Proszę o szczegóły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Masz jakiś problem z napięciem po zapłonie po bezpieczniku F29:

Please login or register to see this link.

Wymień go w ciemno i przetestuj działanie, jeżeli nie pomoże to weź próbówkę na 12V, wyciągnij go i przekręć zapłon, sprawdź na obu stykach czy jest napięcie, powinno być na jednym, jeżeli nie będzie podaj na dolny albo górny styk +12V jakimś kablem, jeżeli wtedy wszystko zadziała ok to ja bym obstawiał że kostka stacyjki Ci nie kontaktuje i na tą chwilę to najlogiczniejsze mi się wydaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki sprawdze. Hmm a czy można go wymienić (bo widzę, że tam jest bezpiecznik 10) na ten z radia, bo w radiu też jest 10?


a jezeli chodzi o radio, to mam tam jakies radio ktore kupilem razem z autem, dziala tylko przy wlaczonym silniku, a jak podlaczylem swoje to wogole nie dziala, o co kaman?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak nie działa ? w radiu masz bezpiecznik . Sprawny jest ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

no mam bezpiecznik i jest sprawny, no nie dziala, nie zalacza sie

mialem te radio w starym aucie a co z tymi bezpiecznikami moge je podmienic?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Załóż tam jakikolwiek bezpiecznik, byle sprawny, możesz nawet dla testu wrzucić 15/20A, bez znaczenia bo trzeba go podmienić żeby wyliminować uwaloną (przerywającą kostkę stacjki)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, a wracając do radia porobiłem zdjęcia. Zauważyłem tam że czerwony kabel jest odcięty jak widać na zdjęciach i nie wiem czy to jest ten sam, ale jest kostka i wychodzi żółty (nie wiem czy ta wtyczka ISO jest do przycisków kierownicy których nie mam, ale może wymontować ten żółty i podłączyć do ISO które idzie do radia do tego uciętego radia. Z tego co mi wiadomo to chyba jest kabel zasilający czyli może dlatego się te radio wyłącza. Proszę o pomoc.

Please login or register to see this link.


Please login or register to see this link.

Please login or register to see this link.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiesz 3 foto mega nie wyraźne

ale czy ja dobrze widze że masz upierniczone przewody przy kostce ?

2 foto

widze kilka przewodów czy czerwony nie jest oznaczony jako aac lub +12 lub power ?


jakiej marki masz radio ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radio blaupunkt no brazowy kabel byl uciety tzn ale polaczony kostka, a ten czerwony(uciety przy kostce) to nie wiem czy idzie go polaczyc z tamtym czerwonym zamiast tej kostki ISO ktora mi nie jest potrzebna, bo i tak nie mam tych przyciskow na kierownicy.


Ps/ nie jest niczym oznaczony czerwony kabel, ale skoro idzie do tamtej kostki i jest dolaczony do zoltego to wydaje mi sie ze powinna byc masa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja czytam ten twój opis podłączenia i nic nie kumam. Niby coś jest ale nie jest. Wywal tą dokładaną kostkę, podłącz jak w oryginale, jednocześnie zamień przy radiu żółty z czerwonym. Czerwony to nie masa tylko 12v po stacyjce

Share this post


Link to post
Share on other sites

MAsz miernik albo próbnik na 12V ? Jak nie to weź jakąś żarówkę na 12V podlutuj 2 przewody, jednego walnij do masy a drugim szukaj +12V na kostce w aucie, powinna być na 2 przewodach, na jednym zawsze jest 12V i do niego podpina się żółty i czerwony z radia jeżeli chcesz żeby radio grało zawsze, a drugi +12V po stacyjce, i jeżeli chcesz żeby radio grało tylko przy kluczyku w poz 1 i wyżej to pod niego podpinasz zasilanie do radia, przeważnie czerwony, natomiast żółty wtedy podpinasz pod stały +12V.

Czyli masz 2 opcje:

1 opcja - radio gra zawsze:

stałe +12V na kostce auta = czerwony + żółty

2 opcja - radio gra po przekręceniu kluczyka

stałe +12V na kostce auta = czerwony

+12V po stacjce/ kluczyku = żółty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wywalilem kostkę, podłączyłem ten czerwony do tego kawałka czerwonego co był ucięty, niby nic się nie zmieniło, ale teraz jak podpinam swoje radio sony to działa, a wczesniej nie działało. A to że się wyłącza radio przy dużej głośności to nie będzie to że jest radio za słabe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo uwalone radio albo zwarcie w głośnikach lub przewodach głośnikowych. Jest jeszcze opcja że spada napięcie

Share this post


Link to post
Share on other sites

wydaje mi się że może spadać napięcie, no bo tak jak mówię licznik raz działa raz nie, tak samo jest z radiem. więc wydaje mi się że to wina jakiegoś zwarcia lub za małe natężenie. nie wiem, zastanowie się chyba i pójde z nim do elektryka.


ale podpinałem też drugie radio moje z sony i też się wyłącza przy dużej głośności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc zmierz te napięcie. Może brakuje masy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...