Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Przemek441

Trzymające Hamulce przód+tył

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Po przeszukaniu trochę sieci nie znalazłem nic co mogło by mi pomóc.

Wiec proszę o wasze porady drodzy koledzy. A wiec tak

W drodze powrotnej z małej trasy przejechane około 30km zacząłem odczuwać bardzo mocne przyhamowywanie samochodu prędkość przy zmianie biegów spadała średnio 0 10km/h

męczarnia a nie jazda. a wiec po dojechaniu do domu na następny dzień czas zobaczyć co to za przyczyna i nie myślałem ze aż taki problem z tego się zrobi..

Po przejechaniu 10km koła znów zaczęły blokować wiec auto do góry i koła nie da się w ogóle ruszyć. Po stwierdzeniu zmęczenia materiału zostały wymienione

-Tarcze

-klocki

-tłoczki+ gumki

no i poskładane odpowietrzone i test niestety bez rezultatu;(

Następnie na warsztat poszła pompa hamulcowa no i jedna sekcja nie puszczała płynu dodam ze płyn hamulcowy czarny...

Wiec do sklepu po pompę

-pompa wymieniona

Płyn zalany na nowo odpowietrzony układ i test.. Znów negatywny koła jak hamowały tak hamują ;(

Wiec szukamy przyczyny dalej padło na pompę ABS płyn samoczynnie nie "kapał" z wężyków wiec cos z pompa zakupiona używka i na warsztat.

Pompa wymieniona wszystko odpowietrzane i jest różnica ale to nie to ;(

poprawiło się trochę ale nadal powyhamowuje . Oczywiście gdy wszystko zimne jest oki ale gdy dostaje temperatury zaczyna hamować. Po przejechaniu około 3km bez wciskania hamulca jest oki ale gdy tylko hamulec zostanie użyty to już nie wraca widocznie i tłoczki zostają przyciskane. Serwo odłączane nic nie pomaga. już nie mam pojęcia co to. podejrzewałem przewody elastyczne ale żeby wszystkie cztery raczej nie możliwe. A wiec podsumowując

Wymienione zostało

-pompa hamulcowa

-pompa ABS

-klocki+tarcze+tłoczki+gumki (przód)

Po tych wszystkich wymianach pojawiła się lekka różnica ale to jeszcze nie to. Cały czas coś trzyma. Na zimnym silniku jest oki ale gdy dostanie wszystko temperatury to zaczyna hamować. proszę was drodzy koledzy o jakieś wskazówki.

vauxhall Vectra B 2000 r 2000 cm3 B/G hatchback

Pozdrawiam Przemek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy zostały dokładnie wyczyszczone jarzma zacisków i prowadnice?

Przewodów elastycznych bym nie wykluczał, zapewne główny problem jest z przednimi hamulcami, to tam idzie znaczna część siły hamowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak były dokładnie czyszczone . Ale nie rozbierałem i nie sprawdzałem czy się coś z nimi nie dzieje. Czyli mam wymienić przewody elastyczne z przodu?


Znaczy nie rozbierałem po wymianie tłoczków by sprawdzić czy coś złego się nie dzieje. Cały czas chodzi mi po głowie to nieszczęsne serwo może tam leży przyczyna ????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...