Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Roone

Gruszka turbiny

Recommended Posts

WItam, przeszukując forum nie znalazłem interesującej mnie rzeczy więc piszę tutaj, otóż chciałbym się dowiedzieć w czy mtkwi problem, obok turbinki znajduje się gruszka która otwiera turbine(chyba) ma ona jakiś bolec który powinien się ruszać pod wpływem wcisnięcia gazu. Do gruszki dochodzi węzyk gdy go odpiąłem do sprawdzenia okazało się że w ogóle nie ma ssanie jeśli się go zatknie palcem. Poniżej dodaje zdjęcie które wyjaśnia o co dokładnie chodzi:

Please login or register to see this image.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem że to quiz pod tytułem" Zgadnij jaki mam problem nie wiedząc jaki mam silnik/samochód itd".

Share this post


Link to post
Share on other sites

przepraszam zapomniałem. VB 2.0 di 82KM, problem w tym ze wtym wezyku nie ma dobrego ssania i nie przesuwa tej "dźwigni" gruszki i chce wiedziec w czym problem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zgaszonym silniku nie będzie podciśnienia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

To za ciebie znalazłem w przypiętych.

Please login or register to see this link.

Edited by Dziadek vec

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdzałem na włączonym i gazowałem do 2500obr i tak ssania nie bylo, w ogóle ta dźwigienka wg sie niee rusza, a jak reka wezme to chodzi gładko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli brak podciśnienia w całym układzie podciśnienia sprawdź czy nie rozłączył się jakiś przewód z układu i jaka jest wydajność pompy wakum.

Please login or register to see this image.


oOL96f6.jpg

Edited by Dziadek vec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziadek; elektrozawór też mógł paść i nie będzie miał na gruszce podciśnienia a gdzie indziej będzie. Według pierwszego schematu to nr. 1

Edited by InVictus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Jest tylko jedna możliwość tylko jak nie będzie napięcia do EZ w innych przypadkach będzie przepuszczał ale to on musi sprawdzić.

Edited by Dziadek vec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie... Mnie właśnie ostatnio padł EZ turbiny i musiałem zmienić miejscami EZ klapek i EZ turbiny. Teraz czeka mnie kupna jakiegoś i wsadzenie by ponownie klapki zaczęły działać.

Ronne przede wszystkim zaopatrz się w wakuometr (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś) i wepnij się przed Elektrozawór turbiny. Ja podłączyłbym wakuometr najpierw bezpośrednio do wężyka idącego DO elektrozaworu. Wtedy powinno być podciśnienie rzędu 0.9 - 0.7 bar. Jeśli tak będzie to podłącz się bezpośrednio ZA elektrozaworem. Przy sprawnym układzie też powinno być tam takie podciśnienie jak i przed elektrozaworem lecz z tego co mówisz u Ciebie będzie albo 0 albo bardzo małe. Jeśli będzie 0 lub bliskie 0 ( a pewnie będzie...) to podłącz się trójnikiem PRZED elektrozawór a wyjście elektrozaworu wepnij normalnie do gruszki cięgna turbiny tak jak powinno być. Jeśli przy takim połączeniu wakuometr wskaże wartości podobne jak do podłączenia bezpośredniego PRZED wakuometrem to znaczy, że EZ jest padnięty ale nie upuszcza podciśnienia poza układ. Jeśli zaś wakuometr wskaże wartości bliskie 0 to nie dosyć, że sam elektrozawór nie działa prawidłowo to jeszcze upuszcza podciśnienie z układu przez co reszta układu też nie działa prawidłowo.

Dodatkowo sprawdź napięcie na stykach zasilania elektrozaworu. Miedzy stykami nie będzie napięcia 12V (jakiego większość osób się spodziewa) ale jak będzie np 8V to jest OK. 12V powinno być między masą a jednym z pinów wtyczki EZ(ale niestety nie pamiętam którym).

@Dziadek vec mój niesprawny EZ ma napięcie a i tak nic nie przepuszcza i nie upuszcza z układu więc jednak jest taka możliwość.

Edited by goliat26

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

A ciągłość uzwojenia cewki EZ jest ?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tego nie sprawdzałem ale skoro nie przepuszcza przy dochodzącym do niego napięciu to pewnie nie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">. Nie zmienia to jednak faktu, że istnieje prawdopodobieństwo sytuacji w której pomimo napięcia podawanego na EZ nie przepuszcza on podciśnienia ani nie upuszcza go z układu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Tylko nie przepuszcza upuszczać musi nie ma zmiłuj się.

Ale w twoim przypadku jeśli masz cewkę sprawną napięcie dochodzi to masz zaktkany dolny filterek lub zblokowaną blaszkę on/of upuszczanie.

Ale jest jeszcze inna sprawa co do awari EZ turbo to rdza z WG.

To co znajduje się w WG czyli rdza.

Please login or register to see this image.

Tu widać jak na krućcu zaciąga rdze.

GW2qBDZ.jpg

Założyłem na prubę filterek z tico żeby sprawdzić co zatyka upust zaznaczam upust.

R8LOgkf.jpg

Po kilku dniach jazdy zdjołem i widze co zatyka upust.

gJuZyg9.jpg

vOGvsys.jpg

A zatyka te sitko rdza tak szczelnie że tylko czyszczenie pod ciśnieniem pomaga

i musze zaznaczyć że siłownik WG jest sprawny ale zbierająca się rdza go wyklucza

z eksploatacji.

Edited by Dziadek vec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...