Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Kisi007

2.0 DTI - ciężkie odpalanie i czarny dym ?????

Recommended Posts

Witam.

Mam problem z moją vectra c 2.0 dti, autko po nocy ciężko odpala nawet przy temp. ok 10*C ( garażowany w blaszaku ) trzeba go kręcić z 5 sekund i ledwo odpala. Jak już odpali to puszcza chmurę czarnego dymu.

Następnie jak już ruszę wrzucę 2 bieg i przycisnę go gdzieś tak do 2,5 tys lub trosze wyżej pojawia się za mną czarna chmura z wydechu. Zjawisko czarnej chmury znika jak silnik rozgrzeje się do odpowiedniej temperatury pracy.

I tu moje pytanie co jest nie tak, trzeba coś wyczyścić, wymienić/naprawić

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_mysli.gif" alt=":mysli:"> ???

POZDRAWIAM

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

z odpalanie było wiele tematów w skrócie albo sie zapowietrza albo pompa pada albo gdzieś nieszczelność jest do sprawdzenia układ paliwowy itp, czarny dym przy odpalaniu w zależności ile go jest i tak samo przy przyśpieszaniu no cóż diesel musi dymić

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

objawy dymu, EGR zasyfiony ale to by pewnie błędem waliło od razu, możliwe że turbina kiepsko pompuje już tak wiec te elementy tez do sprawdzenia jeśli jest naprawdę duzó dymu może masz jakiegoś boxa wsadzonego a przy tym zawsze dużo czarnych chmur jest:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co to znaczy "ledwo odpala" ? Może po prostu aku słaby i nie ma siły "kopnąć" ? Wrzuć filmik z takego odpalania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wojtul-wwy z tym się zgodzę że diesel musi kopcić ale bez przesady że aż łunę dymu zostawiam za sobą. Boxa nie mam. Ale dzięki za poradę od czego mam zacząć.

marcinek180 postaram się wrzucić filmik w tym tygodniu.


Filmik z odpalania mojej Vectry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam . a jak ze swiecami zarowymi? . kiedy wymieniałes , i sprawdz filterek paliwa czy nie jest czarny u dołu ? , albo w blokach pomiarowych jak komputer widzi temperature silnika , moze ja zawyza przez walniety czujnik temp ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

też mam ten problem w 2.0 DTi

Świece wymienione 4 dni temu. Aku wymieniony. filtr paliwa kupiony ale będzie wymieniony w sobote dopiero bo żona jeździ vectrą i się mijamy do soboty.

Też postaram się wrzucic filmik przy temperaturze 8 stopni.

czy jeżeli zamówie ten moduł ELM327 po odb2 będę mógł sprawdzić kilka informacji Live? da to jakieś informacje?

Edited by rafopl

Share this post


Link to post
Share on other sites

będziesz miał możliwość odczytania niektórych bloków pomiarowych i sczytania błędów z ecu

Share this post


Link to post
Share on other sites

film nie działa - jest prywatny...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Filmik juz powinien byc ok. w nocy po pracy go wrzucalem z telefonu i nie przyuważyłem że prywatny. sorki


spróbuje założyc mu w nocy zaworek zwrotny bo mi to wygląda jakby paliwo sie cofało i przy odpalaniu miał problem.

1) jaka jest średnica wężyka paliwowego? Nie mam mozliwośći sprawdzenia do piątku wieczorem tych przewodów a na sobotę by juz sie przydało to mieć w domu.

2) czy są oznaczone na obudowie fila paliwa które to wejście a które wyjście?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc tak. filtr paliwa wymieniony, zalany i odpalony. Z problemami jak zwykle.

nastepny dzień rano:

- odpięty czujnik temperatury z termostatu na okolo 6-7 sekund. samochod pali na strzała.

gasze go. Podpinam wtyczkę, pokrywa... Żona odpala bo chce jechać do sklepu.... kręci, kręci i nic. też mi chwilę zajęło żeby go odpalić.

więc.. jakie pomysły? Nowy czujnik?

Był wymieniany rok temu. Bo źle temp pokazywał ale ten wydaje sie pokazywać prawidlowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

poczytaj tu

Please login or register to see this link.

Please login or register to see this link.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem rozwiązany w przerwie świątecznej, więc chciałem sie podzielić informacjami.

Na jednym przewodzie zamontowałem układzik z allegro za 54zł juz z wysyłką Diesel start, ChipRace

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Diesel start - tak mozna wpisać w wyszukiwanie.

Teraz świece grzeją za każdym razem po odpaleniu przez około 8 sekund. samochód pali jak nigdy na strzała, bez zbędnego kręcenia jak kiedyś.

Po 8 sekundach układzik się wyłącza i jest tak jakby układu nie było.

Nie wyświetla się żaden błąd, silnik odpala - mały sukces a jak cieszy hehe

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

ważne żeby podłaczyć ten układ pod zasilanie 12V, takie że jak się wyłączy stacyjkę to układ też traci zasilanie. ja wykorzystałem skrzynke bezpieczników i nieużywane gniazdo na + i mase akumulatora jako minus.

Układ działa 8 sekund od włączenia więc musi stracić zasilanie, żeby móc sie znowu załączyć po przekręceniu stacyjki.

Powodzenia

Edited by rafopl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...