Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Ostryy

Interfejs Diagnostyczny, potrzebna pomoc

Polecane posty

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! Zakupiłem wczoraj Opla Vectre B z 2001r, kolorowy wyświetlacz, ksenony itp. I własnie z ksenonami mam problem, wyskakuje błąd czujników samopoziomowania. Znalazłem dwa, rozpiąłem, czyściłem sprejem w stylu WD40 tylko, że do elektryki. Po czyszczeniu nadal jest błąd. Moje 2 pytania do Państwa:

1. Czym najlepiej czyścić te czujniki?

2. Posiadam Vaga takiego jak tu -

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link



Podobno Vectra B działa pod OBD2 jednak nie mogłem się podłączyć ani Vag-Comem, ani Opel Tech2, ani Polski Vag. Jak to zrobić ? Jakim programem?

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Vag to program do VW, więc opla tym nie ruszysz. Mi opel tech2 nie chciał ruszyć na podobnym fejsie, tylko samoróbce. Spróbuj programu ab-com. U mnie taki działał. Xenony są akurat na pinie 7 więc nic nie musisz przepinać. Bez kombinacji powinien ruszyć także silnik i pewnie coś jeszcze. Jeśli chciałbyś połączyć się z czymś innym to trzeba trochę pokombinować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Polecam cośtakiego:

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Do odczytu błędów wystarczy taki vag z ab-comem. Trzeba tylko przekładać piny jeśli chcesz zdiagnozować coś spoza pinu 7

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Cichy117 - tym programem udało mi się połączyć z xenonami. Miałem 2 błędy, jeden udało się skasować drugi nie, ten którego się nie udało to - B1002.
Co w tej sytuacji mogę Panowe zrobić? To jest błąd przedniego czy tylnego czujnika?

I uwaga, nie pochwaliłem się, bo nie ma czym.. Przypadkiem rozłączyłem dzisiaj ABS z tyłu, pali mi się teraz kontrolka od ABS, jak skasować ten błąd w interfejsie który posiadam?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Do xenonów nie mam opisu błędów, więc nie pomogę. Błędów abs nie trzeba kasować. Kontrolka przestanie świecić jak nie będzie usterki. Pewnie coś stało się z wtyczką którą rozpinałeś. Czasem trzeba się trochę przejechać żeby sterownik złapał sygmał z czujników

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Więc tak, dzisiaj kolega podłączył mi OP-COM'a. Mam nadal B1002. Czujniki poziomowania działają, ponieważ jak siadałem z tyłu, z przodu, zmieniały się wartości tych czujników. Mam ksenony pierwszy raz, jednak dowiedziałem się od niego, że przy włączeniu świateł powinny one przejechać do góry i ustawić się w żądanej pozycji. Jednak po włączeniu świateł stoją w miejscu. Wieczorem można zauważyć, że świecą bardzo blisko. Mam spray contact, które wtyczki czyścić? Jest jakiś silniczek świateł?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Masz opis tego błędu? Chwilowo nie mam jak podejrzeć a nie wiem od czego zacząć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W takim razie wystarczy przeprowadzić kalibrację. Można op-comem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, może ktoś mniej więcej opisać jak to skalibrować? Rozumiem, że wchodzę w Nadwozie-(ta opcja o kesnonie)-funkcje specjalne-kalibracja. I co potem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Potem już program mówi co masz robić. Programuje się chyba w lewej lampie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

cichy117 - niestety nie udało mi się tego skalibrować. Już opisuje. Wchodzę w program-2001-vectra b-nadwozie-urzadenie ust. swiatła przednie (lewe)-Test el.wykonawczych-kalibracja. I jest tam kilka okienek podpisane Wybierz z listy wartość mierzoną. Mogę tam sprawdzić różne rzeczy. W opcji zamiast test el. wykonawczych a Funkcje Specjalne jest taka sama lista. Na dole przycisk aktywuj, cokolwiek bym z tej listy nie wybrał i nie kliknal aktywuj po jakims czasie test się kończy i tyle. Dodam tylko, że podczas włączeniu zapłonu światła robią ruch do góry i w dół, a w programie podczas testowania czujnikow poziomowania zmieniają one wartość gdy ktos usiądzie z przodu albo z tyłu.

Natomiast gdy próbuję wejść w opcję Programowanie to wyskakuje błąd:

"Negatywna odpowiedz na usługę.
Powód jest taki 0x11
ServiceNotSupported"

A błąd który nadal mnie męczy to:

"B1002 - Obecny
( 0 ) Nie zaprogramowano Układu Kontroli Elektronicznej (ECU)"

Mogłbyś opisać dokładniej jak wykonać tą kalibrację?

Edytowano przez Ostryy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie pamiętam dokładnie w co się wchodziło bo robiłem to ze 3 lata temu. Spróbuj inną wersją op-coma. Jaką robiłeś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj 08 2010. U mnie tym działało

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Są te same opcję, nie wiem co wybrać z tej listy w kalibracji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nic. Tylko aktywuj. Ewentualnie czytaj co program podpowiada w okienku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem, jednak albo jestem zielony, albo się nie da. Wchodzę w te Funkcje Specjalne - W górnym lewym rogu programu jest napisane "Programowanie-Kalibracja" Klikam Aktywuj, nic się nie dzieje czekam cierpliwie, Aktywacja się kończy i nic.

Wszedłem jeszcze programem Waux, tam klikalem aktywuj, nic sie nie dzialo, jednak w tym głównym menu po kliknięciu GET ALL, wyswietlilo się CalibrationDate 07002. Ale błąd jest nadal i nadal nie można go skasować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

witam kupilem taki oto kabelek

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

czy moze mi ktos podpowiedziec jaki programik do tego uruchomic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeśli masz konto,Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Utwórz nowe...