Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sardyn

Adaptacja/programowanie wycieraczki i spryskiwacza tylniej szyby.

Recommended Posts

Witam;

Posiadam Vectre C (HB) do której została wmontowana kompletna instalacja 2007 rok , silnik Z20 NET ale z wersji nadwozia sedan.

Niestety jak w temacie trzeba teraz w jakiś sposób zaprogramować wycieraczkę i spryskiwacz tylniej szyby.

Na obecną chwilę wykonałem:

1.wymieniona manetka w CIM.

2.pompka spryskiwaczy szyby przedniej i tylnej oraz przewody wodne były.

3.dołozony przekaźnik nr 5 oraz bezpiecznik nr 14 15A w module REC.

4.w module CIM zaprogramowałem OP-COM_em "wycieraczka tylna -występuje (było nie występuje)"

5.próbowałem programować REC ale OP-COM nie chciał się połączyć coś - na obecną chwilę nic w REC nie zmieniłem.

Po podłączeniu wiązki z klapy tylniej HB do modułu REC(wersji sedan) działają pozostałe elementy klapy (ogrzewanie szyby , cemtralny zamek+przycisk od otwierania,trzecie światło stop) bez wycieraczki i spryskiwacza.

Może Ktoś mógłby mi podpowiedzieć co jeszcze należało by zrobić , żeby wycieraczka i spryskiwacz zaczęły działać .

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zaprogramować w rec

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edited by xpirat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam chyba dokładnie ten sam problem.

Zaprogramowałem w UEC że występuje tylna wycieraczka. ( W REC nie widziałem takiej opcji.)

Teraz słychać że pompka spryskiwaczy pracuje ale nie psika( słychać płynący płyn)

Za to wycieraczka nie działa. (słychać takie cykanie co jakiś czas, jakby funkcja interwałowej pracy wycieraczek.)

Czy trzeba coś jeszcze zaprogramować?

EDIT:

Muszę sobie sam odpowiedzieć.

Jeśli w CIMIE i w UEC mamy aktywną wycieraczkę to wszystko jest już zaprogramowane.

Teraz miałem problem z wybijającym bezpiecznikiem.\

Odłaczyłem silniczek i bez niego wszystko działa jak należy więc przyczyna tkwi w nim.

Edited by radej

Share this post


Link to post
Share on other sites

w REC ustaw wersie nadwozia Hatchback GTS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wycieraczka naprawiona. Działa idealnie.

Podsumowując, jeśli nie wiadomo dlaczego nie dochodzi prąd do wycieraczki trzeba się upewnić czy jest ona poprawnie zaprogramowana w wyżej wymienionych modułach.

Można zrobić test manetki w odpowiednich blokach pomiarowych.

Jeśli dalej nie chce działać już trzeba sprawdzać połączenia elektryczne i sam silniczek.

Dziękuje za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

A wycieraczka w ogole dziala po wlaczeniu z manetki? Swiatla wsteczne sie zapalaja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak są włączone wycieraczki przód, to chyba wtedy przy wstecznym uruchamia się tył z automatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałeś coś w RECu robione?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grzebalem kiedys op-comem i z tego co pamietam to ktoregos modulu mi nie chcial ogarnac ... musze sie podlaczyc i popatrzec... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

w Prawdzie nie do końca w temacie ale może ktoś będzie wiedział. Używając spryskiwacza przedniej szyby włączają się wycieraczki na jakiś czas. I to spoko. Jak się wyłączą to zaczyna spływać resztka płynu. W VC kombi brata (1.8 140KM 2006r) i VC hatchback (2.0T 2006r) jest jeszcze dodatkowy ruch po chwili, który zgarnia ten płyn. U mnie w Signum (19DTH 2006r) tego nie ma. Czy to się da jakoś aktywować? Czy może to wina jakiegoś sterownika? nie znalazłem nigdzie informacji, a może ktoś się zna na temacie. Z góry dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten dodatkowy ruch jest od prędkości uzależniony. W instrukcji jest napisane od jakiej prędkości ruchu już nie ma. Choć nie wykluczone, że wersja modułu/oprogramowania też ma znaczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

A ja się zastanawiałem dlaczego dodatkowo 1 x wycieraczka chodzi :czolo: I wyłączałem :haha:

Edited by Cretux

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Masz rację. Faktycznie ten dodatkowy ruch jest pewnej prędkości. Muszę spojrzeć do instrukcji :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też widziałem taki wpis w instrukcji jak czytałem. Sprawdzałem to na postoju w tych trzech autach. VC benzyniaki (taka cecha wspólna) na postoju miały dodatkowy ruch. Signum Diesel - nie miał. Jest gdzieś w OPCom konfiguracja wycieraczek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...