Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

lama1994

Problemy z odpalaniem i falowanie

Recommended Posts

Witam!

Od niedawna moja viki ma problem z odpalaniem tzn. od razu chciałem zaznaczyć, że nie dzieje się to codziennie, regularnie po prostu czasem się zdarza czasem nie. Gdy wsiadam do auta i przekręcam kluczyk wszystko jest ok czyli odpala, obroty wchodzą na ok. 1500 po czym spadają i auto gaśnie (wszystko dzieje się w przeciągu 5 sekund - przekręcam kluczy ->zaskakuje ->gaśnie). Ostatnio wymieniłem świece na nowe NGK v-line 23, ale problem dalej występuje. Dodatkowo jak już odpali to wariuje mi na wolnych obrotach tzn. czasem trzyma obroty 1500 i nie schodzi, a czasem obroty falują w granicach 600-800, zapala się kontrolka silnika i aż czuć że viki chodzi nie równo (patrząc na maskę widać jak podskakuje). Po podłączeniu pod kompa wychodzi błąd 0130 więc sonda lambda. Czy ona może mieć z tym coś wspólnego? Dodam że kontrolka silnika i falowanie obrotów występuje tylko i wyłącznie na benzynie (kontrolka zapala się mniej więcej po 5 minutach jazdy). Na gazie wszystko jest ok jedyne co to czasem trzyma te 1500 obrotów. Moja viki to 2.0 16v 136km benzyna + gaz. Wiem że troszkę nie składnie to napisałem, ale wczoraj bawiłem się na weselu i widać tego skutki

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_klaps.gif" alt=":klaps:">

Czekam na jakieś propozycje

Pozdrawiam

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reset map i ustawianie gazu, krokowiec lewe powietrze. To tak na początek. Błąd sondy jest tylko na benzynie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak błąd sondy tylko na benzynie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odłącz akumulator na pół godziny. Spróbuj pojeździć na samej benzynie. Jeśli nie pomoże to wyczyść krokowca i poszukaj nieszczelności w dolocie. Jaki masz gaz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...