Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
adzikpl

1.8 16v Błąd silnika, auto gaśnie, nie odpala, brak mocy.

Polecane posty

Witam.

Otóż mam w mojej Vectrze 1.8 16v X18XE1 + LPG taki problem:

Często podczas stania na światłach, w korku na luzie auto łapie check engine spadają obroty i samochód gaśnie. Przy próbie odpalenia od jakiegoś czasu (przed wymianą części odpalał "od razu") kręci i kręci aż odpali ale obroty falują od około 500-800 i gaśnie. Wtedy przeważnie niestety ale muszę poczekać kilka min i odpalić. Podczas jazdy też potrafi złapać ten błąd i wtedy auto traci jakby połowę mocy i nie wkręca się powyżej 4500 obrotów. Czytałem na forum dużo na ten temat i powymieniałem czujnik położenia wału, czujnik wałka rozrządu oraz sondę, na komputerze auto było już kilka razy oraz stało u mechanika kilka dni i powiedział, że instalacja elektryczna jest w pełni sprawna. Czujniki oczywiście w 100% oryginalne. Dodam, że mam w domu drugą taką vectrę i podmieniałem te czujniki również od niej (jeździ na co dzień bez problemu) i dalej nic. Nie wiem czy to coś pomoże ale jeszcze zauważyłem, że samochód bardzo dużo pali gazu, 50zł/160km. Prosiłbym was o pomoc bo ja już nie wiem co tu dalej sprawdzać czy wymieniać. Lub jeśli znacie kogoś kto w okolicach Krotoszyna, Ostrowa Wlkp zna się na tym to piszcie. Z góry wielkie dzięki.

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edytowano przez adzikpl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podmień jeszcze przepustnice, cewkę, świece.


Sterownik silnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dodam jeszcze, że w obudowie paska rozrządu jest trochę wilgotno od oleju. Może to mieć jakiś wpływ na działanie tamtego czujnika?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeśli masz konto,Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Utwórz nowe...