Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

hetek

Spalanie...zużycie paliwa na l/h

Polecane posty

Witam...mam problem z wskazaniami komputera w zużyciu paliwa na biegu jałowy.Mianowicie komputer wyświetla jakieś 28,4 l/h -+ a po dodaniu gazu spalanie spada nawet do zera

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_mysli.gif" alt=":mysli:">.

I zastanawiam się co jest uszkodzone lub przestawione...Czekam na odpowiedzi Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

podczas jazdy też tak wskazuje??? podczas postoju to normlne że pokazuje l/h natomiast w czasie po przekroczeniu chyba 10km na godzinę powinien przełączyć się na l/km.

Jeżeli w czasie jazdy równiej jednak jest l/h to nie masz komunikacji na kabelku czrwono-niebieskim sygnał prędkości.

Najprościej pobrać go z licznika, odetnij uszkodzony kabelek od wtyczki mida i w końcówce która Ci zostanie zamontuj przeprowadzony przez Ciebie nowy kabelek pomiędzy midem a licznikiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podczas jazdy jest tak samo ale czy pisze l/h czy k/h to już nie pamiętam.. to tylko brak łączną miedzy licznikiem a mid???a mid to gdzie dokładnie się znajduje??w bezpiecznikach???

A chodzi też o wskazanie ilości spalania...że tak duże pokazuje spalanie 28,4 a jak dodam gazu spada do zera.To jest nie normalne zt ego co szukałam na forum i u innych spalanie na biegu jałowym było 2 z groszem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

MID to jest właśnie ten komputer na którym wyświetla Ci się ta informacja.

A jesteś pewnie że masz dobrego MIDa tzn zaprogramowanego pod Twój silnik??

Ten problem miałeś od początku jak kupiłeś auto, czy pojawiło się w między czasie.

Podejrzewam że ktoś wymienił Ci wyświetlacz i masz zły wsad zaprogramowany, dlatego Ci przekłamuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Taki już był jak kupiłem...a są jakieś znaki szczególne na tym midzie numer seryjny czy coś innego co mogło by świadczyć zastosowawszy pod dany rodzaj silnik ??a jest jakaś jeszcze inna możliwość (czujnik) co by miało wpływ na dane w skazaniach spalania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przytrzymaj oba przyciski na manetce i podaj tu kody które się wyświetlą. Zobaczymy od jakiego silnika jest MID

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Panowie podłączam się do tematu. W mojej VB X20xev manual Wymieniłem mid 26 pin żółta kostka na drugi zakupiony na allegro po przytrzymaniu są w nim takie numery:

014 3

14972

dodam, że pojawia mi się błąd automatic getribe

Chce wiedzieć od jakiego silnika zakupiłem mid

czy pokazuje wiarygodnie spalanie itd...

czy będzie pokazywał komunikaty obsługowe takie jak spalona żarówka, za mało oleju czy tam płynu spryskiwaczy.

Edytowano przez czaro_1990

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz poprowadzoną instalację oraz odpowiednie czujniki to będzie, rozumiem że zakupiony mid jest na 26 pinów?

Jeżeli na zółtą to masz mida z 96-97r z silnika x25xe zaprogramowany pod jeden z tych rozmiarów opon 195/65/15; 205/60/15; 205/55/16

Edytowano przez JarekS

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Czyli nie dobrze bo mam x20xev więc parametry spalania, zużytego paliwa, zasięg itd nie są prawdziwe?? jeszcze do tego ten błąd automatycznej skrzyni :/

Edytowano przez czaro_1990

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak.

Musisz jechać na techa w celu przeprogramowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Szkoda bo u mnie w okolicy nikt mi tego nie zrobi a ja sam elmem ani wcale.

A jeśli już są błędne to pokazuje większe spalanie czy mniejsze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Raczej większe

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj znalazłem trochę chwili i sprawdziłem te numery Mida

011.......... 4

....... 14972

Proszę niech koś je rozszyfruje

Edytowano przez hetek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Silnik x25xe opony 195/65/15; 205/60/15; 205/55/16

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To znaczy że tylko przeprogramowanie mida pomoże naprawić te złe wskazania mida???A gdzie to można zrobić ??tylko w servisie??

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Czy wystarczy do jakiegoś machera z kompem i portem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zwykły mechanik nie posiada techa tylko jakiś uniwersalny interfejs do sprawdzania błędów.

Techa mają w ASO oraz kilka osób od nas z forum.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Hej też się wbiję w temat jeśli mogę.

Kuzyn ma kabel opelcom (lub opelkom) i oprogramowanie opel skaner.

Czy mając te dwie rzeczy damy radę przekodować MID'a?

Jeżeli tak to jak to zrobić?

Pozdr./

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Nie da rady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

...moze zimne luty na sterowniku ABS , mi pomoglo przelutowanie sterownika

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

OpCOMem rozumiem też nie da rady przeprogramować???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ale po co ?

masz zmine luty na sterowniku jak nic nie bylo kombinowane z midem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

A gdybym kupił coś takiego to da radę ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bez wyciągania to tylko techem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam. Dołącze się do tematu. Mam Vectre B polift z silnikiem x25xe w automacie i chciałbym mieć polski jezyk w midzie. Znajomy ma do sprzedania mida z polskim jezykiem ale od silnika 2.2 w dieslu. i teraz pytanie czy da sie do niego wgrać mój mój silnik i to że jest to automat bo z manualem wiem że nie byłoby problemu. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×