Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
ble

Alarm TIGA qx 002

Polecane posty

Witam,

posiadam w swoim samochodzie alarm TIGA QX 002. Zamontowany w salonie auta przed zakupem.

Posiadam jakąś syrenę do niego koło akumulatora i czujniki ruchu koło słupków przedniej szyby, oraz diode w obudowie kierownicy. Nic więcej nie posiadam. Z tym że z tym alarmem same problemy. Alarm się aktywuje razem z ryglowaniem - dwa razy klikam na oryginalnym kluczyku.

1. Wyłączę silnik wysiadam zamknę drzwi kierowcy, idę coś z bagażnika/tylnych siedzeń wyciągnąc, zamykam drzwi/klapę zamykam auto i się włącza alarm po 2-3sekundach.

2. Czasem sam w nocy się włączy bez powodu. I wyje 30sek. po czym się wyłącza żeby po jakimś czasie znowu się włączyć....

3. Czujniki w słupkach nie działają- sprawdzałem zamykając kogoś w aucie

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

4. Najczęściej po włączeniu alarmu w nocy rano poprzestawiany zegar jest. Reszta ok.

Pytanie teraz bo kompletnie się nie znam w tym temacie gdzie szukać usterki co sprawdzać ?

Mogę oczywiście nie używać alarmu ale zarazem nie mam ryglowania

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_dry.png" alt="<_<">

Żadnego kluczyka do syreny nie mam nic takiego. więc jak odpinam akumulator to wyje długo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wedlug instrukcji montazowej:

UWAGA: Właściwe podłączenie poniższych przewodów odpowiada za prawidłowe uzbrajanie i rozbrajanie systemu.

FIOLETOWY - ARM (uzbrojenie alarmu)

Przewód ten należy podłączyć do przewodu zamka centralnego na którym podczas doryglowania zamków pojawia się sygnał dodatni (drugie naciśnięcie przycisku w pilocie).

BRĄZOWO-CZARNY - DISARM (rozbrojenie alarmu)

Przewód ten należy podłączyć do przewodu zamka centralnego na którym podczas otwierania zamków pojawia się sygnał dodatni.

NIEBIESKO-BIAŁY - INHIBIT (przewód kontrolujący rozbrojenie)

Przewód ten kontroluje czy zamek centralny jest otwierany z pilota. Jeżeli tak system alarmowy rozbroi się. Podczas otwierania z klucza system pozostanie uzbrojony.

Przewód ten należy podłączyć do przewodu na którym podczas otwierania zamka centralnego
z pilota
pojawiać się będą impulsy masy.

Wiec trzeba zaczac od sprawdzenia tych przewodow czy wszystko jest ok i pojawia sie na nich co powinno przy zamykaniu i otwieraniu auta z pilota.

To ze sie alarm zam zalacza i wyje to moze ktoraz czujka walnieta najczesciej to sie dzieje pod maska bo tam woda itp i krancowka moze zwiierac sprawdz ja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

dzięki,

rozumiem że centralka/moduł od alarmu jest gdzieś blisko modułu od centralnego? Ale gdzie tego szukać?

ps. pod maska nie mam czujników zadnych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Centralki na ogol wkladaja pod kolumna kierownicza gdzies po lewej stronie kolo BCM powinna byc ale to juz zalezy od montera

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A no właśnie dobra dzięki będę szukał jak coś to pytał

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

czujniki u mnie nie działają wogóle jest możliwość że są nieaktywne czy po prostu zepsute?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×