Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

krisek1337

wyciek oleju z czujnika wału korbowego, silnik z18xe

Recommended Posts

Witam, problem polega na tym, że mechanik zauważył wyciek z czujnika wału korbowego, dał uszczelkę nowa, ale wyskoczył błąd od czujnika. Później po wielu kombinacjach z uszczelkami i bez wyskakuje błąd od czujnika i samochód ciężko odpala.

Więc pytania:

- czy możliwe że w ciągu chwili padł czujnik po jego tylko wyjęciu i wyczyszczeniu?

- jak usunać wyciek oleju z tego elementu?

Edited by krisek1337

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyciek usuniesz tylko za pomocą uszczelki, a co do uszkodzenia czujnika, jego awarie polegają na ogół na kruszącej się izolacji pomiędzy poszczególnymi kablami w wiązce, prawdopodobnie u Ciebie właśnie tak też się stało, mechanik ruszając czujnikiem pewnie obruszył i tak już zniszczoną izolację przez co występuje przebicie. Raczej nic z tym nie zrobisz, musisz wymienić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

obecny czujnik wytrzymał 1,5 roku, 20k km. Był z firmy EPS. Jutro mechanik podmieni czujnik i wyjdzie czy to wina czujnika czy wtyczki/kabli.

JarekS w tym czujniku nie ma wiązki kabli, to jest taki mały kawałek plastiku w kształcie litery L :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale do czujnika dochodzą kable

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> i to z nimi jest na ogół problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jutro zobaczymy czy będzie zabawa z kablami czy z czujnikiem, dzięki za odpowiedz.

Ten wyciek mnie martwi, bo wszystko zamontowane jak powinno a ciekło. Co do czujknika to powiedzmy 0,5 mm odstępu tj. po dołożeniu uszelki dodatkowej nie zaburzy jego pracy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej zaburzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to jest problem, bo z pierwotną uszczelką był wyciek, a z dodatkową będzie źle funkcjonował więc powstaje problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

EEE 0.5 mm raczej nie zrobi mu różnicy, sorka nie wiem dlaczego ale jakoś myślałem o 0.5 cm i się nawet zastanawiałem co Ty tam za cholerstwo chcesz wstawić

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_leze.gif" alt=":leze:">

Człowiek po całym tygodniu, już sam nie wie co czyta

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki JarekS za zainteresowanie tematem, dziś się powinno wyjaśnić co i jak. Jak się problem rozwiąże to napisze

wymiana czujnika nic nie dała, auto znajdzie się u elektryka :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na jaki czujnik zmieniałeś na oryginał czy jakiś zamiennik?

Możesz sprawdzić czy masz prawidłowy przysłuch na kablach od wtyku czujnika do pinu na komputerze. Zmierz czy jest tam przejście.

Sprawdź jeszcze czy nie masz zaśniedziałej końcówki, ja tak miałem ostatnio, wyciągnąłem całą wiązkę z auta, wymieniłem cewkę, komputer i nic, przyczyną była zaśniedziała końcówka czujnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czujnik zamiennik eps (działał dobrze przez 1,5roku), teraz podstawiony tez zamiennik (nie wiem jakiej firmy) niestety nic nie zmienia. Końcówki były czyszczone i nic. Nie mam teraz dostępu do auta, poza tym nie znam się za bardzo na elektryce więc sam nic nie zdziałam. Mechanik zwiezie auto do elektryka i będą się z tym bawić. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli elektryka to prosta usterka, trzeba zmierzyć przepływ prądu między czujnikiem a pinem w ecu jeśli jest ok to wtedy można szukać przyczyny w sterowniku silnika. Możesz profilaktycznie odpiąć i zapiąć wtyczki sterownika, być może coś nie kontaktuje (bublowaty sterownik i jeszcze gorsze wiązki)

Edited by szabrownik szrotów

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzwoniłem ponownie do mechanika, czujnik i wtyczka niby ok, niby "trzeba szukać w instalacji"...

może ktoś wie ile mniej więcej może kosztować wymiana kabli od sterownika do czujnika położenia wału?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wiem jak w C ale w vectrze B w tym silniku montowali ECU na bloku silnika i to na ogół z nim był problem, styki koncówki na skutek wstrząsów i temperatury zwierały się ze sobą wewnątrz komputera. Jeżeli masz go również na bloku to podejrzewam że w tym raczej tkwi problem a nie w wiązce.

Zanim fachman zacznie ją ciąć i kombinować może najpierw niej ją przesłucha miernikiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this link.

Panowie spójrzcie jak to wygląda u mnie ??

czy to coś poważnego czy tylko tak zwane "zapocenie"

Dziś przy okazji przeglądu auta się dopatrzyłem..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siema !!

Jest ktos w stanie powiedziec co za oring tam idzie ?? zbliza sie wymiana oleju wiec przy okazji sprobuje usunac dosc spory wyciek z tego czujnika.

Z autkiem nie dzieje sie nic zlego wiec przepuszczam ze izolacja kabli jest w dobrym stanie. To i daruje kupno nowego.

Podpowie ktos ?? Czy nic innego jak zaopatrzyc sie w wieksza ilosc strzelajac. Chociaz jakies przyblizone fi czujnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Też tak mam, podjechałem do mechanika i powiedział ze to jest w okolicy rozrządu.A z autem jest w porządku silnik pracuje dobrze i nie ubywa mi oleju. a rozrząd był wymieniony ponad trzy lata temu więc musiałby rozebrać i zobaczyć. Doradził mi że mam z tym poczekać i pojeździć trochę parę tys kilometrów do wymiany i wtedy się zobaczy. Więc wyczyściłem to miejsce WD-40 i będę zaglądał czy to mocno cieknie. Jeśli tak to wtedy będę zmuszony już wymienić rozrząd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Co te zdjecie ma do rozrzadu ?? a nawet jesli to co za mechanik dopuszcza jakiekolwiek wycieki oleju w tych okolicach ... zastanawiajace.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie jest to tak że te kable masz od oleju jak się filtr odkręca przy wymianie?


Please login or register to see this quote.

Tu nie ma wycieku powód jak wyżej napisałem na bank 100%

Edited by piotras112

Share this post


Link to post
Share on other sites

tez tak kiedys myslalem ale u mnie ewidentnie i zwyczjanie sie z niego leje mozna powiedziec, nie poci. Ma ktos go na wierzchu ??

U mnie wyglada to inaczej, zapocona jest wieksza czesc poczawszy od czujnika az po sam korek misy .... nie raz wycieralem i bylo jak na dloni.

Edited by ass

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

też podejrzewam, że cieknie mi z tego czujnika był bym wdzięczny za informacje jaka uszczelka tam wchodzi, a przy okazji chciałem zapytać o dwa pozostałem czujniki w misce olejowej (jeden to czujnik temp. oleju a drugi ? )

Please login or register to see this link.

Please login or register to see this link.

Edited by zakki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...