Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
siwy0000

Problem z falującymi obrotami - 2.5 v6 [ filmik ]

Polecane posty

Witam.

W wakacje stałem się posiadaczem Vectry 2.5 v6

Do tej pory po za paroma rzeczami typowo eksploatacyjnymi (tylny zawias, pompa paliwa, i jakieś małe drobnostki w przednim zawieszeniu) auto spisywało się dobrze.

Tydzień temu zaczęły się problemy z odpalaniem przeważnie palił za 2 razem, a dziś odpalił i obroty zaczęły pływać, i to nie tylko na biegu jałowym ale również podczas jazdy na biegu bez gazu.

Zczytałem błędy zwierając piny, i wyszedł typowy błąd czujnika położenia wału.

Wstawiam filmik :

No i proszę o pomoc w wykryciu problemu.

Edytowano przez siwy0000

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

na poczatek przeczyscic przepustnice

i sprawdzic czy nie lapie lewego powietrza w dolot

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jak nigdzie nie łapie lewego powietrza to może krokowiec ale obroty skaczą typowo dla lewego powietrza. LPG jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Wymień czujnik na nowy oryginalny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W silniku x25 błąd czujnika wału zawsze występuje podczas odczytu błędów gdy auto nie jest na chodzie.

Według mnie również jest to lewe powietrze.

Sprawdź gumy łączące baranki, najlepiej by było jak byś je rozpiął, zdjął i obejrzał czy któryś nie jest pęknięty, wyginając je na boki, na założonym dolocie niestety tego nie zauważysz.

Druga sprawa w v-kach często uszkodzeniu ulega łącznik elastyczny pomiędzy przepustnicą a przepływką, jego również dokładnie obejrzyj.

Gdzieś w tych elementach musi być przyczyna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

LPG nie ma.

Ostatnio odczułem też jakieś dziwne braki w mocy, szczególnie między 2.500 tyś obrotów a 4.

Jutro postaram się obejrzeć dokładnie wszystkie elastyczne połączenia, i wtedy będę myślał dalej.

Dzięki koledzy za odzew

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja u siebie mam identyczny problem z falowaniem sprawdzalem juz wszystko co sie dalo. Obiawy pasuja na walniety krokowy a mimi to nawet na podmianie jest to samo.

Koledze na zmianach biegu tez podbija ostro obroty do gory?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

też mam ten dziwny przypadek tylko że od 900 do 500 obrotów faluje i czasem gaśnie ale to sporadycznie i też nie wiem co jest grane :/

Edytowano przez łukasz vectra B

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_pilot.gif" alt=":pilot:"> To Ty bolidem F1 jeździsz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a sprawdzałeś to co powyżej jest napisane?

Ps vectra nie ma 9 tyś nawet na cyferblacie

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pomyliłem się

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_leze.gif" alt=":leze:">

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_dash.gif" alt=":dash:"> tak sprawdzałem dolot powietrza cały szczelny , a ma jakieś znaczenie wylot ? np,pęknięty kolektor wylotowy albo obluzowana szpilka albo lekki przelot na uszczelce, albo urwane coś w środku końcowego tłumika itd?

Edytowano przez łukasz vectra B

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Nie podbija obrotów.

Ogólnie to zaczyna się to dziać tak z minutę po pierwszym odpaleniu po nocy, tak jakby puścił ze ssania i wtedy obroty zaczynają falować.

Łącznik elastyczny cały, złącza przy barankach również.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No to mam podobyn problemy. Tylko ze u kolegi wywala blad czujnik do wymiany. U siebie zmienilem na orginala ale mimo to obroty faluja na zimnym silniku. Zastanawiam sie czy cos jest nie tak ze ssaniem tu bede musial szukac problemy tylko nie wiem jak sprawdzic.

Edytowano przez Spawacz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

samostart w lapy odpalasz auto i psikasz po dolocie od poczatku ukladu do konca

w V6 dosc upierdliwe ale tez do ogarniecia (sam robilem)

w ten sposob jak przestanie falowac znajdziesz miejsce gdzie lapie lewe powietrze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Problem rozwiązany.

Tak jak mówiliście przeczyściłem dziś przepustnice, krokowy wszystkie połączenia posprawdzałem i jeden wężyk od podciśnienia był trochę ułamany.

Wszystko poskładałem i chodzi ładnie

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Dzięki za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A jednak nie rozwiązany.

W sobotę znów zaczął się ten sam problem, odłączyłem aku na noc, rano odpaliłem i wszystko ok.

W czym szukać problemu?

Podbijam

Edytowano przez siwy0000

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Miałem to samo może też tak masz

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Krokowca czyściłem wg mnie chodzi gładko.

Jak są plusowe temperatury lub koło 0 to wszystko jest ok. Dopiero jak przymrozi na polu to zaczynają się takie cuda dziać.

Przepływkę też odłączałem to dokładnie jak u Ciebie się krztusił strasznie, ale obroty nie falowały tak.

Uparta franca jest

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wyjmij jeszcze raz i zalej go na noc jakimś środkiem żeby nagar odszedł - w sumie nic cię to nie kosztuje, a jak sam zauważyłeś, któregoś dnia tak zrobiłeś i było dobrze. Może tylko niezbyt dokładnie wyczyszczony był i dlatego problem powrócił ? Może uszczelka pod nim jest wyświchtana ? Ja dałem dodatkowo silikonem czerwonym i do dzisiaj nic takiego się nie powtórzyło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Z obserwacji wydaje mi się tak że gdy jest zimno to tak jakby komputer "zczytał" jakiś parametr, chce coś ustawić co jest zepsute i dlatego tak się dzieje. tylko co to jest

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Po zagrzaniu silnika i odpięciu plusowej klemy jest ok.

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Silniczek położony na silikonie, jutro poleży całą noc, zobaczymy czy coś to da.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×