Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Enjama

Odpala i gaśnie na zimnym silniku

Polecane posty

Witam

Od kilku dni, gdzie zrobiło się zimno, jest problem z odpalaniem na calkiem zimnym silniku.

Odpalam i obroty falują tak że auto gaśnie, muszę szybko przegazować wtedy wchodzi na chwilę na wyższe obroty do 2tys i pózniej się stabilizują obroty.

Dzieje się tak tylko na zimnym silniku, gdy auto postoi kilka dni.

Dodam że w lecie czysciłem silniczek krokowy, egr,i przepustnicy.

Krokowy miał kąpiel w wd40.

Dodam że od czasu co czasu miałem takie falowania silnika po odpaleniu, gdy się to działo wystarczyło wyłączyć i włączyć silnik i przestawała.

Ale to zdarzyło się może z 4 razy.

Błędów nie wyswietla żadnych w samochodzie tzn nie swieci się pomaranczowy silnik, sprawdzę pózniej w pamieci komputera czy jest coś zapisane.

Silnik X18XE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Miałem podobne objawy które później przerodziły się w długie kręcenie zanim odpalił, też tylko na zimnym silniku, przyczyną okazała się pompa paliwa. Wymieniłem filtr paliwa, pompę na nową i na razie jest ok. Ale nie wiem.... u Ciebie to może być czujnik położenia wału... znajomy miał coś podobnego i to był immobilaizer....

Edytowano przez czaro_1990

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czujnik wału wymieniałem już kiedyś z rok temu, ja też miałem takie dłuższe kręcenie teraz coś to ustąpiło, ale za to własnie gaśnie jak nie dodam mu gazu.

Mówisz ,żeby najpierw wymienić tą pompę paliwa ?

Filtry wymienione wszystkie w wakacje, paliwa też.. świece też nowe.

Mam jeszcze pytanie odnosnie krokowego, czy czysczenie zawsze pomoga ? Skąd mam wiedzieć kiedy należy go już wymienić, bo czyszczenie nie pomoże już

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Wymieniłeś na jaki?? na pewno oryginał siemens??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Udało się naprawić, przynajmiej na jakiś czas.

przeczyściłem egr, krokowca i przepustnice i wydaje się że wszystk gra.

Jeśli w przyszlości będą się powtarzać problemy to powiedzcie mi czy Maxgear za ok 100 zl to dobry zamiennik ?

I jesli bym wymieniał krokowca to w parze musi z tym isc egr ?

Edytowano przez Enjama

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Cena = jakość

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Nie, nie musi iść w parze z egr a z resztą czy nie lepiej zaślepić egr i mieć święty spokój??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam! wczoraj czyściłem krokowy+egr zrobiłem to zapobiegawczo ,gdyż silniczek krokowy czysciłem jakieś 2lata temu,a ostatnio czasami obroty nieznaczaco spadały na światłach.Po wyczyszczeniu w/g porady klubowej złożyłem, ale użyłem uszczelki starej.Teraz po odpaleniu silnik gaśnie,jak przytrzymam obroty to po jakiś 5min. falują od 500-800 i silnik drży.Dodam ,że przed moją "naprawą" silnik poza wspomnianymi przypadkami chodził równo wręcz aksamitnie.Nadnienie ,że z braku dostępu do kompresora ni przedmuchałem powietrzem po czyszczeniu krokowca i EGR-a(nie wiem czy może to mieć jakiś wpływ)

Czy na taką sytuację może mieć wpływ stara uszczelka(lekko sfatygowana) czy moze resztki wd-40 niewydmuchane powietrzem z w/w części.

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×