Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

sdfsdf.jpg

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

klopsik

(nie)dzialajace dwa glosniki

Recommended Posts

witam . posiadam opla vectre b 1996 r. mam problem z niedzialajacymi glosnikami po lewej stronie od kierowy i z tylu. gdy wlozeradio w kieszen nie dzilaja te dwa glosniki lecz gdy poruszam radiem do przodu lub do tylu to czasami chwile gra . w czym moze byc problem ? z kablami ?jesli tak to z jakimi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjmij radio i sprawdz czy zaden kabel z kostki ISO sie nie wysunal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kostka iso jest nowa

a moze to jakis kabel te co ida z glownej wiazki z samochodu jakis zly ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjmij ramkę i odepnij kostkę od niej następnie włóż ją bezpośrednio do radia, być może radio nie dochodzi przez wygiętą ramkę albo źle ułożoną w niej kostkę.

Jeżeli to nie pomoże albo przy wpiętej kostce na krótko również będzie przerywać to albo kable gdzieś nie łączą, co jest raczej mało prawdopodobne w przypadku dwóch kanałów albo puściły luty na kostce w radiu. Jak kable to wiadomo, trzeba znaleźć przerwę i od nowa puścić kabel, jak problem z radiem to rozkręcić i poprawić luty na płytce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzis zauwazylem ze jak podglosze to wtedy dziajaja wszystkie glosniki . jaki to moze byc problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja nie mam zadnej ramki bo radio jest luzne

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to właśnie dzięki temu masz uwaloną albo końcówkę albo kable.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a o ktora kancowke chodzi ? od anteny?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Kolego, myślę, że najlepiej zrobisz jadąc z tym do jakiegokolwiek elektronika, a nawet elektryka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie chce zaczynac nowego tematu wiec zapytam tu. dzis zauwazylem ze w tym moim radiu czarny kabel chyba masa nie jest wcale podlaczony , jest luzny . jak to mozliwe ze radio gra?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masę dostaje przez antenę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masa standardowo jest na kablu brązowym, jeżeli dostawał by tylko przez antenę to by się bardzo szybko spaliło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie spaliło by się. Oplot anteny jest dość gruby i dobrze połączony z radiem i karoserią. Jeśli upalił by się kabel to radio się nie włączy i tyle. Moim zdaniem mało prawdopodobne aby coś mu się stało, chociaż lepiej jak masa jest podłączona

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam . Wczoraj w czasie jazdy nagle przestało grać radio . Znaczy radio jest włączone czas utworu leci wszystko tak jak by było w pożądku po za tym że nie ma dźwięku w żadnych z drzwi . Czasem jak się trzasnie drzwiami albo na dziurach łączy na chwile ale zaraz przestaje i znowu cisza . Podłączałem inne radio i głośniki działają tylko raz gra P.T a raz L.P a czasem wszystkie . Co może być nie tak ? . Dodam że z dwa tygodnie tenu zamontowałem nowe głośniki w tylnie drzwi jak by to miało jakoś pomuc w rozwiązaniu problemu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli przy trzaskaniu coś tam się załącza, po podłączeniu innego radia coś czasem gra, a czasem nie, to zacznij od porządnego przejrzenia całej instalacji - kostki przy radiu, przelotki w drzwiach itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no właśnie kostka iso wygląda na dobra więc tez tak pomyslalem że może przetarla się którąś instalacja w drzwiach jakiś czas tenu montowałem tez elekt szyby i zmieniałem instalacje z przodu bo nie było i może to one są winne a nie sprawdziłem przed montażem czy nie jest gdzies lekko przetarta :-(.a może tak być że jak się przetarla to się dwa kable od głośników stykają i to robi spiecie i radio odcina cały dźwięk ?radio to nie jest jakas firmowa jednostka .a jeszcze jutro muszę jechać do wrocławia a bez muzy to będzie długa podróż

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Jasne. Może się załączać zabezpieczenie przeciwzwarciowe, które właśnie odłącza końcówkę mocy chroniąc ją przed upaleniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

aha . Czy warto sprawdzić te przelotki . No kurcze ale żeby tylko kable od głośnika się przetarly , wszystko w drzwiach działa lampki ,centralny poza P.P. szyby .regulacja i grzanie lusterek tez ,tylko nie głośniki :-(?. Dziękuję za podpowiedz . W czwartek biorę się za sprawdzanie przelotek

witam . No i sprawdziłem wszystkie przelotki i kostki łączące drzwi i okazalo że wszystko jest ok jednak w instalacji P.P kable były już lekko poprzecierane i trzeba było je zaizolować. Ale to nie było przyczyną tego że nic nie chciało grać . W zasadzie dalej nie wiem co było powodem ale wszystko jakoś samo wróciło do normy , może to przez wilgoć , kilka dni był śnieg i jednak na dywanikach się rozpuszczal . Na trasie był włączony nawiew gorącego na nogi i jakoś się naprawiło i oby już się nie zepsulo . Dziękuję za rady i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź jeszcze kostkę w progu po stronie kierowcy, jeżeli przecieka Ci woda do środka auta a często tak się dzieje lewym słupkiem to mogła zamoczyć kostkę i przez to dochodziło do zwarć. Zdejmij osłonę progu po lewej stornie, pod spodem jest pianka, zobacz czy nie jest wilgotna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kostkę w progu . O która chodzi . W lewym progu jest to złącze x2 , o nie chodzi ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak w lewym progu.

Piny od radia znajdują się akurat w złączu X1 ale X2 jest w jego bezpośrednim sąsiedztwie, są tam łącznie trzy kostki czyli x1,x2 i x14.

Piny radia x1

6 głośnik lewy tył -

7 głośnik lewy tył +

8 głośnik prawy przód -

11 głośnik prawy przód +

32 głośnik prawy tył +

50 głośniek prawy tył -

61 głośnik lewy przód -

64 głośnik lewy przód +

Share this post


Link to post
Share on other sites

aha to odrazu po świetach wezme się za sprawdzenie tego ,może faktycznie mam jakiś przeciek bo to zanikanie dzwieku dzieje sie właśnie w czasie wilgotnych dni ,sprawdze i dam znać:-),pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...