Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

tobi_kalisz

Problem z czujnikiem wału korbowego. Proszę o rady i pomoc.

Recommended Posts

Witam.

Kilka tygodni temu wystąpił u mnie taki problem. Podczas jazdy "straciłem jakby moc" silnik nie reagował na pedał gazu. Po zgaszenie i ponownym odpaleniu udało mi się wrócic do domu już bez żadnych objawów. Po następnej takiej akcji pojechałem do mechanika na diagnostyke silnika. Wyświetliło błąd przepływomierza oraz czujnika wału korbowego. Mechanik błędy skasował i kazał podjechać jak się będzie coś działo. Po około tygodniu znowu taka sama akcja jak opisana na początku. U mechanika wykazało czujnik wału korbowego. Więc został on wymieniony na nowy, oryginalny Siemens VDO. No i tu właśnie kolejny problem. Na początku wszystko ok, ale po około tygodniu od wymiany w trasie ten sam problem jak na początku. Po podłaczeniu znowu 0335 - czujnik wału korbowego. Jak sie błąd wykasuje jest trochę spokoju i potem znowu błąd sie pojawia.

Proszę o porady co może być nie tak, bo już sam nie wiem gdzie mam szukać powodu. Dodam tylkom, że kostka od czujnika na wiązce jest ok.

Opel Vectra 2.0 16V benzyna + gaz.

Przepraszam za tak długi opis, ale chciałem dokładnie opisać problem. Od razu mówie, że nie znalazłem na forum podobnego problemu dlatego zakładam nowy temat.

Z góry dziękuje za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

masz pewność że założył nowy oryginał simensa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kabel sprawdz, skoro czujnik masz nowy no to gdzies nawala komunikacja pomiedzy czujnikiem a ECU (komputerem). Przewaznie jest tak ze kabel jest uszkodzony przy wtyczce przy czujniku albo usmazony wewnątrz w okolicach kolektora lub pokrywy zaworow.

Jak masz miernik to mozesz zmierzyc rezystancje na obu koncach przewodu moze jest jakas przerwa na przewodzie wtedy miernik powinien to wykazac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm... czujnik halla raczej uszkodzi mierząc miernikiem rezystancję

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> Do tego się oscyloskopu używa, z tego co się orientuję

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_mysli.gif" alt=":mysli:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ja napisałem żeby sprawdził nowy sprawny czujnik? Nie, napisałem żeby sprawdził Rezystancje przewodu, nie słyszałem żeby można byli uszkodzić przewód robiąc taki pomiar. Chociaż jak ktoś jest zdolny to wszystko jest możliwe.

Wysyłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...