Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

luend

znikająca benzyna...

Polecane posty

Witam. Mam taki problem, zatankowałem ostatnio 10l benzyny i znikła w tajemniczych okolicznościach po ok przejachaniu 200 może wiecej km. Mam 2.0 16V w sekwencji. Pierwsza moja myśl że mam dziurawy zbiornik albo się wskaźnik zepsuł to drugie na pewno nie a czy dziurawy zbiornik wątpię bo plam pod autem nie ma ale upewnie się dzisiaj jak wrócę do domu. A później wpadłem na taki pomysł że może to mieć coś wspólnego z zaświecającą się kontrolką "check engine". Od poczatku jak kupiłem samochód od czasu do czasu się owa kontrolka zaświecała, po ponownym odpaleniu slinika gasła. Przypominam sobie że po zatankowaniu przejachełem dłuższy kawałek drogi z zapaloną ową kontrolką.

I tu moje pytanie czy możliwe jest że jak się kontrolka święci to silnik po za gazem spala również benzynę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

odczytac bledy to raz

na forum jestes od ponad roku wiec wiesz chyba jak

a jak nie to poszukaj

a co do znikania to odpalic i patrzec czy gdzies nie cieknie

na postoju moze byc sucho

a podczas pracy silnika lac sie z jakiegos weza paliwa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Może tak być nawet jak kontrolka sie nie świeci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź wężyki czy się nie pocą...

Mi się pociły przy filtrze paliwa to sylikonem zasmarkałem

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Dodaj na ciepłym silniku gazu do odciny i będziesz widział gdzie leci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ze szczytaniem tego błedu może być problem, już raz komputer mi znajomy podłączył i nic nie znalazł, musiał bym na gorącym uczynku go złapać, a kontrolka zapala się losowo. Sprwdze dzisiaj wszystkie przewody według zalecen jeśli będzie w porzadku to coś bedzie musiało być z silnikiem. ok dzieki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

To coś znajomy chyba źle robił, bo jak się zapalił "check" i zgasł to zawsze pozostaje ślad w komputerze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a odczytac mozna na zworke nie trzeba komputera

na forum opisano jak to sie robi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A jak sprawdzałeś że benzyna znikła ? na wyświetlaczu komputera - jeśli tak to on pomimo tego że jedziesz na gazie odejmuje km tak jak byś jechał na benzynie. Możesz mieć 10l w baku a komp ci po jakimś czasie pokarze że przejedziesz 0 km

Edytowano przez potryk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mi uciekała i śmierdziało bardzo benzyną a przy kolejnym tankowaniu się okazało że zapomniałem korka wkręcić . i okresem letnim sobie odparowywała

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Albo instalacja już swoje kilometry ma i zaciąga benzyne z gazem

wtryskiwacze nie cykają głośno? Może padł/padły i wspomaga się benzyną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Poka foto instalacji, oraz listę komponentów, chociaz to ze zdjęcia będzie widać co tam jest. Może być tak, że reduktor już pada i podpiera się benzyną, zwłaszcza jak nie żałujesz mu w trasie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sczytałem błędy przy pomocy metody ze zworką i wyszło tylko 10-1-3-10 i się cały czas powtarza, według tabeli to będzie "0130 Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy ? l" Co to oznacza?

Cały czas mi się świeci kontrolka od poduszek, błędu poduszki nie powinien też wy mrugać że tak powiem?

Dodaję zdjęcia spod maski i skan homologacji gazu:

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

A benzyny brak, wskazówka opadła do zera i po zatankowaniu 18l wskazówka pokazywała nieco poniżej 20 to by się zgadzało.

Rzeczywiście jak jadę na gazie to zasięg i tak spada ale po ponownym uruchomieniu silnika wskazuje poprzedni stan.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

co do poduszki tez mi ciagle swieci sie kontrolka od niej, na komputerze pokazalo ze mam za duza roznice napinacza pasow (takie kabelki i polaczenie ich pod fotelem kierowcy), pdczas przesuwania fotelu moga sie ruszac i to moze powodowac blad

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Musisz wymienic sonde i spalanie wroci do normy. Chyba ze sie myle to niech mnie ktos poprawi.

Umie w ojca astrze 1.4 tez palila az 10/100 i tez wywalilo blad sondy. Po wymiane sondy spalanie wrocilo do poziomu 6/100.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zapewne kontrolka od pasów spowodowana jest tymi kostkami pod siedzeniami miałem wywalić te kostki i polutować kable ale jakoś mi się nie zbiera.

A co do sondy to jaka to sonda?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

taka to sonda

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Ta cena!!!!, ja podjechałem na szrot, przy mnie wykręcili i jak miała nie działać to miałem przywieźć, koszt 40 złociszy i auto nie miało problemów z błędami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja mam podobny problem juz tyle warsztatow objezdzilam ze szok kazdy wymienia co innego i niby ma byc ok a pomimo tego jade na gazie a wskazowka benzyny spada mi w dol. Niemozliwe ze podaje benzyne razem z gazem bo bylo to sprawdzane juz milion razy i na wtryski podaje tylko gaz... co to za cholerstwo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

alice, jak pisali wyzej, sprawdz czy Ci zadne przewody nie przeciekaja, nie sa wilgotne itp...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ja usiebie odkryłem że poprzedniemu właścicielowi się pociła główna rura wlewu od spodu samochodu , wczołgałem się pod samochód od tyłu i na samym środku za kołem zapasowym widziałem stare plamy zalania paliwem rura była troszke spękana ze starści na małym odcinku zasmarowałem sylikonem całą rure jak i łączenia i zalałem po korek śladu nie ma nic nie leci nic nie smierdzi

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> :)

mi jak palił benzyne z gazem w innym samochodzie to kupiłem zestaw naprawczy do ledi lenzo

załozyłem nową membrane dobrze wyczyściłem i juz nie palił benzyny na gazie

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edytowano przez łukasz vectra B

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a czuć było benzynę wewnątrz auta?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jak do mnie pytanie to nie było nic czuć we wnątrz ale troche na zewnątrz zalatywało

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

wlasnie nic nie przecieka wszedzie sucho

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

u mnie nie czuć benzyny ani nigdzie mokrego nie ma więc zacznę od sondy lambda w końcu błąd nie pojawia się bez powodu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam. Muszę odkopać temat. Nie udało mi się zlokalizować problemu. Gazownik stwierdził że z instalacją wszystko ok. A jednak benzyna znika..

Po dłuższych obserwacjach stwierdziłem że idzie ok 7l na 400km, jak dla mnie to całkiem sporo nawet w zimie. Zrobiłem taką próbę, silnik pracował na gazie i wyjąłem przekaźnik od pompy paliwa, silnik zgasł i go zalało, był problem z odpaleniem później.

Moje pytanie brzmi co może powodować podawanie benzyny na lpg? Pewnie jakaś elektronika, może ECU?

Ile tak mnie więcej powinna spalać benzyny sekwencja? Gdzieś mi się o uszy obiło że 5-7l na 1000km, no to u mnie jest ponad 2x tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×