Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

sdfsdf.jpg

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Bartoneczek

Uciekający prąd?

Recommended Posts

Witam,

Moja Vectra stała przez 3 tygodnie nie ruszana. Wczoraj wsiadłem do niej po raz pierwszy od tego czasu i awaria - objawy:

- centralny zamek ma siłę otworzyć ale nie zamykać

- radio działa

- reszta elektryki wariuje

- po przekręceniu kluczyka na zapłon lampki palą się normalnie, w pozycji rozruch - wszystko gaśnie a rozrusznik wydaje 'cyk'

Podpiąłem go na kablach pod drugi akumulator. Vectra odpaliła bez problemu, przejechałem się nią jakieś 15 minut (w tym czasie odpalając dwa razy).

Dziś po 24 godzinach sytuacja analogiczna do wczoraj. Czy to może być po prostu bardzo słaby akumulator, czy powinienem szukać w takim wypadku zwarcia?

Jeśli zwarcie, to gdzie go szukać? Na rozruszniku? Czy w momencie przekręcenia kluczyka na rozruch, napięcie na rozruszniku powinno być 0.00?

Z góry dzięki za pomoc,

pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.sprawdź napięcie na aku i ładowanie

2.podepnij miernik jeśli masz niędzy minus aku a kleme i zobacz jaki masz pobór prądu oczywiśie na zgaszonym silniku i wyłączonej wszelkiej elektryce

Edited by Młody 91

Share this post


Link to post
Share on other sites

na początek aku pod prostownik i małym prądem w pełni naładować,15 minutami nie załatwisz pełnego naładowania, normalne że zdechł po 3 tygodniach postoju

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wyżej, w pierwszej kolejności naładuj porządnie aku.

Jeżeli nic to nie zmieni, czyli zdechnie ponownie po 24h to masz najprawdopodobniej aku do wymiany, było ostatnio zimno i mógł zakończyć już swoją kadencję, może mieć jakieś zwarcie na celach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba macie (na szczęście) rację, na postoju z wyłączonym wszystkim, pobiera 80mA co jest śmiesznie małym wynikiem. Akumulator podpięty pod prostownik, zobaczymy.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...