Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

mistrzunio995

dusi się brak siły

Recommended Posts

witam. od kąd kupiłem vectre b mam problem z przejechaniem jakiegoś kilometra zaraz po odpaleniu go jak ostygnie. wtedy nie ma sily, dusi się i nie reaguje praktycznie na gaz. tak jakby coś blokowało. po przejechaniu kilkuset metrów dostaje powera i jedzie normalnie. prosze o pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przede wszystkim uzupełnij profil, bo nie wiemy nawet jaki masz silnik.

Please login or register to see this quote.

Chodzi o całkowicie zimny silnik po dłuższym postoju czy nawet na lekko ciepłym tak masz? Bo jeśli tylko na zimnym to może silnik łapie muła, gdy pracuje pompa powietrza wtórnego. A to akurat normalne, mam to samo i z tego co wiem, ma to większość. Ale najpierw napisz jaki masz silnik, rocznik i więcej konkretów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

silnik 1.8 16v 115ps w samej benzynie. rok produkcji to 1996. niedawno właśnie byłem na przejażdzce i tak było ponownie. jak jest zimny to tylko wtedy tak ma. są jakieś rady na to czy nie da się nic z tym zrobić???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak odpalasz zimny silnik to przysłuchaj się dobrze czy pompa powietrza się włącza. To taki charakterystyczny dźwięk odkurzacza, więc nie sposób nie słyszeć. Chociaż jeśli masz Vectrę od niedawna to może nie wiesz. Mnie ten dźwięk rzucił się na uszy i zainteresował też dopiero po kilku dniach od zakupu. Musisz wyczuć czy jak pompa się wyłącza to muł znika. U mnie tak jest, ale mi to akurat nie przeszkadza.

Please login or register to see this quote.

Jeśli to pompa to lektura obowiązkowa jest tutaj:

Please login or register to see this link.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jestem pewien że ta pompka chodzi bo to bardzo charakterystyczny dzwięk i mnie zaciekawił odrazu. ona wyłącza się jak silnik chwilę pochodzi ale czy wtedy się nie dusi to nie wiem bo nie zwróciem uwagi....

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to sprawdź. Jak nie to będziemy szukać dalej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

spojrzałem na link i jutro się tym zajmę

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

dziękuje za porade i pozdrawiam

Dzieki wielkie pomoglo odlaczenie odkurzacz:)

Viktoria chodzi jak ta lala;)

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

Napisze tu by nie zakładac nowego tematu.

mam taki problem że gdy na postoju nagle wcisne mocniej pedał gazu to najpierw się zadławi a po chwili dopiero wejdzie na obroty. jest tak samo na gazie i benzynie, na ciepłym i zimnym, dolot szczelny. Co może być nie tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie faluje. gaśnie przy rannym odpalaniu gdy temp jest w okolicach 0 stopni.

Edited by luis58

Share this post


Link to post
Share on other sites

moze cos doradzicie bo u mnie sa takie objawy jak nierówna praca silnika . Z tłumnika delikatnie jak by strzelał spalinami patrzac na obroty praktycznie nie faluja moze troche ale w malutkim stoniu.Silnik 1.6 16V 96r. Dodam ze wczoraj czysciłem przepustnice i krokowca. Nie łapie napewno lewego powietrza to wiem a zawór EGR zaślepiony. Wiem tyle ze musze wymienic swiece i kable ale z braku finansów przez zime narazie ładnie wyczysciłem swiece troche lepiej chodził przed czyszczeniem przepustnicy i krokowca. Teraz nie równo chodzi dobrze ze chociaz normalnie spadaja obroty niz wczesniej jak sie zawieszały.... myslałem nad regulacja gazu - moze obrotów nie wiem ...... wrzuce filmik jutro na youtbe...

Edited by mazi3m

Share this post


Link to post
Share on other sites

to chyba sezon na takie rzeczy ;/

moja Viki musi się przedzierać przez koleiny i kąpiele błotne żeby do szosy dojechać i tak 2 km ;/

U mnie występuje problem mianowicie taki...

Gwałtowne do danie gazu do dechy powoduje że samochód nagle słabnie i dopiero po chwili się rozpędza...

mam tak tylko na Benzynie...

Natomiast na gazie chodzi ok nie mam takiego problemu...

coś z paliwem?

Dawka powietrza?

Proszę o jakieś opinie...

Edited by Marcinkos3d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

polecam sprawdzić podciśnienia oraz pod kątem lewego powietrza... skoro tyle wody najlepiej sprawdzić kable i wtyczki pod kątem zaśniedzienia lub przetarcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak własnie zrobie tylko pytanie czy jest sens wymiany samych swiec czy od razu kable i swiece. Kable jak kazde maja przebicie nieduze . Słyszałem ze nawet w tych renomowanech firm sa przebica w kablach a nikt na elektroniczny sprzet nie daje gwarancji. Myślałem by wymienic swiece NGK zrobic regulacje gazu i skasowac błedy. i 2 pytanie ile moze kosztowac regulacja gazu mniej wiecej...

Share this post


Link to post
Share on other sites

za regulację gazu u mnie dobry gazownik bierze 20 zł a 30 zł z wymianą filterka ;]

Błędy sczytać i skasować możesz samemu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

kable mają przebicie to nie wiem co za kable bo moje przy zrobieniu mgiełki z wody żadnego przebicia nie mają radzę wymienic kable i świece a jak regulacja to filtry by sie zdało zmienić

Share this post


Link to post
Share on other sites

błedy kasuja sie po zwodzie pinów ?? bo gdy sprawdzałem kod usterki powinno juz tego kodu nie pokazywac a pokazuje mi go cały czas jak zrobie zwode?? jak go skasowac?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odłącz akusa na nie całą minutę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

to sa te objawy. dziwnie chodzi nawet no wylaczeniu ssania ;

Please login or register to see this link.

Edited by mazi3m

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale traktor, bardzo dziwne, na moje oko nie pali na któryś z cylindrów, jest jeszcze kwestia regulatora paliwa bo to też może mieć znaczenie

Edited by Stona1993

Share this post


Link to post
Share on other sites

to jakie jest tego motto . co jest do wymiany czy wystarczy narazie wyminic swiece?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm... jak ci tak chodzi to odłączaj pokolei świece od niego i zobacz na którym nie ma zmiany... świece napewno a czy kable to na 100 nie wiem chyba że mają przebicia to wymiana

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam wykrecac po jednej i za kazdym razem sprawdzac czy jest jakas zmiana? kable nawet nowe maja przebicia a gwarancji mi na elektroniczny sprzet nik nie da.../ patrzac w nocy to widac jak by przebicia były... Jak sprawdzałem swiece to nie sa zabrudzonde czy jakis osad maja,jedna była tylko zalana

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpalasz i po kolei odłączasz na włączonym silniku i albo będzie gorzej pracował to wtedy podpinasz... jak trafisz że dźwięk się nie zmieni tzn że to ta będzie wadliwa...

teoretycznie powinno się podmieniać od razu "palec" + kable i komplet świec...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki palec, tu jest cewka. W najgorszym wypadku cewka swiece i kable.

Czy silnik Ci przerywa w czasie jazdy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...