Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
dancio77

MID bez żadnych zmian

Recommended Posts

Witam, prosiłbym o poradę bo nie dokońca wiem jak to jest z tymi MIDami.

Otóż mam X16XEL i TIDa, raz jak rozbierałem to wiem, że tam jest wtyczka żółta. NIestety nie wiem ilu pinowa bo nie liczyłem. Otóż napewno nie jestem pierwszy który chciałby w miejsce niego zamontować MIDa, który wyświetli mi m.in. spalanie średnie i dystans i może być chwilowe. I co mam zrobic? Kupuje MIDa 32 pin i na forum jest poradnik i porobie podłacze itp i powinno śmigać tak? Czyli mam rozumieć, że większość opcji już te auto ma tylko brakuje mu wyświetlacza, który to pokaże? Kolejne pytanko to czy idzie dostać MIDa tyle samo pinowego co TIDa którego posiadam i poprostu podmienić i nic nie zmieniać i powinno działać?

Oczywiście przełącznik muszę sobie kupić od wycieraczek bodajże, zgadza się?

Share this post


Link to post
Share on other sites

szukaj mida 26 pinowego z żółtą wtyczką jeśli nie chcesz przerabiać instalacji.

po założeniu musisz wgrać odpowiedni program jeśli mid był od auta z innym silnikiem i rozmiarem kół (czyli raczej zawsze)

do tego dokupujesz manetkę i jesli masz doprowadzone gniazdo do kierownicy to po prostu wpinasz i działa, a jeśli nie to musisz przeciągnąć kabelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mhm

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Dzięki wielkie a op-comem połącze się Z midem? jak sprawdzić czy mam doprowadzone te gniazdo? rozbiore plastik i tam już będzie widać? czy cały licznik out?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

zdejmij obudowę kolumny kierownicy i będziesz widział

Share this post


Link to post
Share on other sites

opcomem sie polaczysz ale nic nie zaprogramujesz kolego

tylko tech2

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to troszke wydatkow by bylo

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> kurde;/ bo tu tech tu sam mid ten przełącznik i wrazie czego przerobic instalacje

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> no jest tego troszke

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja się tak przyłącze z trochę innym problemem, mianowicie w mojej wiki mam MIDA(komputer pokładowy), tam były włożone diody led, w dzień nie było nic na nim widać,więc postanowiłem wymienić na zwykłe białe żarówki . Przy okazji wymieniłem żarówki w blacie i po wymianie żarówek w komputerze i podłączeniu go , nie działa w ogóle a mało tego jak wyłączam zapłon to podświetlenie climatronica się zapala i pokazuje mi przez dwie sekundy błąd tzn: wygląda to w ten sposób jak jest wyświetlacz od ustawiania temperatury , pokazuje mi takie kreski --- ... Co jest mianowicie zepsute???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

A czy na rynku wtórnym dużo jest takich MIDów? Czy to jakaś różnica, że mam DTI?

Share this post


Link to post
Share on other sites

NA wtórnym jest bardzo mało i w dodatku kosztują chore pieniądze w porównaniu do 32 pinowych. w dodatku 26 nie zabangla ze wszystkimi silnikami, nie ma wgranych odpowiednich softów do tych nowszych, obawiam się że x26xel już nie da rady na 26

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam z climatornikiem taki sam problem i jak podłacze pod opcoma to pokazuje, że nie aktywny wentylator wewnętrznej dmuchawy czego w zupełności nie mogę zrozumieć i bład ECU climtronica

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Ktoś mogłby pomóc z tymi błedami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie aktywny wentylator wewnętrznej dmuchawy czego w zupełności nie mogę zrozumieć i bład

Please login or register to see this attachment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Rozumiem, że chodzi o x16xel

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Mam odpowiednie wsady i programowałem już kilka 26 pinowych midów pod ten silnik, więc spokojnie da się.

Jeśli natomiast masz na myśli Y26SE to faktycznie nie ma możliwości współpracy żółtowtyczkowego mida z tym silnikiem, bo wychodził on od 2000roku, czyli już w V poliftowych.

Co do wad midów starszego typu to dorzuciłbym jeszcze "wypalanie" pikseli, które zostało ograniczone jeśli nie wyeliminowane w przypadku midów 32 pinowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem na myśli y26

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> dzięki za poprawienie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

aaa

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="<fileStore.core_Emoticons>/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> bo ja zaglądałem w tunel tam gdzie czujnik temp w środku to na koncu nic nie było a czytałem, że miałbyć wiatraczek

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="<fileStore.core_Emoticons>/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> ale spoko już wiem, że muszę rozebrać climatronika

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="<fileStore.core_Emoticons>/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> Dzięki

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="<fileStore.core_Emoticons>/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Byłem przed momentem w aucie i tak, ten wentylatorek dużo kurzu nie miał prawie w ogóle

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="<fileStore.core_Emoticons>/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> jak go wyjąłem to czyściutki. Ale nie miałem jak sprawdzić czy działa bo te kable od climatronika są strasznie krótkie. Więc nie długo skasuje błąd i zobacze czy się powtórzy. Kolejna sprawa to rozebrałem plastiki przy kierownicy i nie widzę żadnej wtyczki luźno puszczonej. Zobaczcie na zdj czy coś widać?

Please login or register to see this link.

Edited by dancio77

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolego co wymieniłes w midzie żarówki i pokazało Ci się na klimatronicu -- podłącz dobrze kostkę,bo prawdopodobnie nie wpiąles jej do końca,ją tydzień jeździłem bez mida i w klimatronicu też były dwie kreski potem jak ponownie założyłem mida kreśli zgasły,prawdopodobnie to błąd czujnika temperatury wewnętrzęj w jakiś sposób mid z klimatronikiem jest powiązany pewnie przez ten czujnik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta kostka z tyłu ma taką "zapinke" i dochodzi idealnie, bardziej nie da się tego docisnąć. Już sam nie wiem co się stało, może jak by go podłączył pod komputer to coś by wyszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potrafi ktoś określić czy mam tą wtyczkę do przełącznika mida?

Share this post


Link to post
Share on other sites

trzeba zdjąć obudowę kierownicy, to chyba 5 śrubek i 2 minuty roboty sam dasz radę, nikt nie jest duchem świętym i z fusów nie wywróży

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Wyżej w poście mam zdj. ale tam 5 śrubek raczej nie ma kolego chyba, że się myle. Ja odkręcałem 2 plastikowe i 1 normalną śrubke

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

na tym zdjęciu nic nie widać :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Fakt faktem przesadziłem no

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20"> Nie błyszczy jakością, dobra tam rozbiore wszystko do gołego w tej kolumnie i wtedy sam zobacze czy znajdę luźno wtyczkę nie podpiętą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem z Poznania, piątkowo, Sobieskiego - podjedź, zobaczymy co Masz a czego nie odnośnie Mida

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_ok.gif" alt=":ok:">

Zakładałem już dwa MIdy, jeden u siebie z pełną instalką i jeden bez instalki, oba działają

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do ustalenia czy jest wtyczka manetki wystarczy odkręcić 2 śrubki schowane za kierownicą i zdjąć górną połówkę obudowy.

dancio - na tej focie którą wrzuciłeś widać wtyczkę do sterowania tempomatu - dokładnie między dodanymi przez Ciebie strzałkami...

wtyczka od MIDa może być podpięta obok niej, albo po drugiej (prawej) stronie kolumny)

Edited by Nomad

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Nawet ci powiem, że bardzo chętnie bym podjechał. Bo dosłownie osiedle obok sobie mieszkam

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

A czy ty byś coś szmalu chciał za taką operację? hehe

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Wiadomo ja tam odkręcić odkręce ale nie zdiagnozuje czy to ta wtyczka czy nie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

A wracając do tego tempomatu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> Rozumiem, że montuje stera od niego i przełącznik i tempomat jest ?

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

jeszcze czujniki sprzęgła i hamulca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...