Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Janikusz

Prędkościomierz i licznik kilometrów

Polecane posty

Drodzy klubowicze jestem posiadaczem Opel Vectra B 1.6 16V X16XEL. ECOTEC. Mój problem to niedziałający prędkościomierz i licznik kilometrów. Wszystko zaczęło się od tego, że w gniazdku zapalniczki nastąpiło zwarcie. Spalił się bezpiecznik 37(oznacz. na schemacie). Wymieniłem go i z zapalniczka jest dobra. Natomiast przestał działać prędkościomierz i licznik. Czy to jest następstwo zwarcia czy poprostu zbieg okoliczności? W dodatku zaczęła zapalać się pomarańczowa kontrolka CHECK ENGINE. Może znajdzie się ktoś kto spróbuje coś podpowiedzieć?

Edytowano przez Janikusz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprawdz bezpiecznik F22.

Było już kilka tematów o tym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem stan wszystkich bezpieczników na płycie znajdującej sie w schowku znajdującym się na dole kolumny kierownicy Wszystkie są dobre. Na złączu diagnostycznym zrobiłem zworę między 5 i 6 pinem. Odczytałem następujące mignięcia 5-3-10-10-5-10-10-1-5-3-10-10-5-10-10-1.........Mignięcia zaczęły sie powtarzać. Wnioskuję, że kody usterek to: 5300 i 5001. Proszę o pomoc w odczytaniu tych kodów..

Edytowano przez Janikusz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Grodek, możesz określić gdzie znajduje się bezpiecznik F22? Czy on znajduje się w schowku na dole kolumny kierownicy?

Edytowano przez Janikusz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kolego bez jaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

policz jeszcze raz te mrugniecia

bo cos pokreciles z tego co widze

rozpiska bezpiecznikow tez juz jest na forum ;

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sory za ten bezpiecznik ale chciałem się upewnić gdyż na schemacie jest oznaczenie cyrowe. A co do mignięć kontrolki to nic nie pokręciłem. Sprawdzałem kilkanaście razy i zawsze to samo. O jakiejkolwiek pomyłce nie ma mowy.

Za każdym razem kiedy włączyłem stacyjkę zaczynało się od 5-ciu mrugnięć lecz zawsze najdłuższa pauza była w następujących miejscach: 5-3-10---10-5-10-10---1-5-3-10---10-5-10-10. Czy prawidłowe kody to 0500 i 1530? Tu przynajmniej wiadomo, że 0500 to czujnik prędkości własnej pojazdu i 1530 to przekażnik klimatyzacji. Tu chcę zaznaczyć, że klima działa dobrze a czujnika prędkości nie ma.Jak wiadomo prędkościomierz dostaje impulsy z abs-u. Na razie chcę rozwiązać problem z prędkościomierzem i licznikiem kilometrów.

W dniu dzisiejszym zmierzyłem rezystancję we wtyczce odpiętej z gniazda przy sterowniku abs Pomiaru dokonałem dwoma miernikami i oto wyniki: koła przednie

pin 14 i 25 - 1442(1368)

pin 12 i 13 - 1410(1338)

koła tylne:

pin 22 i 23 - 1032(982)

pin 9 i 10 - 1034(983)

oraz masy na 16,19 i 26 - 0

Czy uzyskane pomiary świadczą o tym, że czujniki są dobre? Czy można sprawdzić sam sterownik?

Edytowano przez Janikusz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Jak nie chodzi predkościomierz to i stan kilometrów sie nie bedzie zmianiał.

A abs ci działa.

Chwilowo mam problem z opel scannerem (no win8 nie chodzi) bo czesto bywam w pulawach to bym ci zczytał błedy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kontrolka ciągle się świeci i abs nie działa. Byłem na komputerze u mechaniora. Komp nie mógł się połączyć ze sterownikiem abs. Wychodzi na to, że sterownik padł.

Po wymontowaniu sterownika poprawiłem wszystkie luty pokazane w poradzie. Założyłem na próbę. Kontrolka abs-u nie zapala się po uruchomieniu silnika a także przed. Pomyślałem, że spaliła się żaróweczka kontrolki lecz gdy ponownie odłączyłem sterownik zaczęła się palić. Przejechałem się kilkaset metrów i stwierdziłem, że abs nie działa i prędkościomierz również. Może ktoś podpowie gdzie dalej szukać usterki.

Edytowano przez Janikusz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

A błąd sie pojawia czy nie .Masz taki sam sterownik co ja i po poprawieniu lutów pracuje 2 lata.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Żadna kontrolka się nie zapala(próbna jazda kilkaset metrów). A na kompa nie jeżdziłem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Skoro kontrolka sie nie swieci to powinno byc ok. Moze pojed wiecej niz kilkaset metrów.

Sygnał na predkosciomierz jest z lewego przedniego koła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Michalm83, kiedy ruszyłem i jechałem z pewną prędkością to prędkościomierz powinien coś pokazać, a tu nic. Czy tak powinno być? Według wcześniejszych pomiarów wyszło, że czujnik lewego koła jest dobry.

Edytowano przez Janikusz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

No niby fakt. Ale to dziwne ze po poprawieniu kontrolka błedu zgasła a ABS dalej nie działa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W czasie jazdy po jezdni pokrytej dużą ilością liści ostro zahamowałem i abs nie zadziałał a koła zablokowało. Wyczytałem, że jest jakiś bezpiecznik abs-u w pojemniczku tuż za aku. Może tam coś znajdę.

Dzisiaj zamontowałem sterownik ponownie. Odpalam......kontrolka abs zgasła......cofam- jest reakcja prędkościomierza. Jadę do przodu prędkościomierz pokazuje!!!!! Ogromnie się ucieszyłem lecz nie na długo bo ponownie zapaliła się kontrolka abs. I co teraz?

Edytowano przez Janikusz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Wyglądaa na to ze jakies styki nie stykały dobrze. Ale kontrolka sie swieci i licznik działa tak.??

Edytowano przez michalm83

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak teraz licznik działa i świeci sie kontrolka abs.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Widać coś mogłeś słabo luty poprawić i coś dalej nie styka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Starałem się wykonać lutowanie poprawnie. Wszystkie poprawki wyglądały dobrze. Czy teraz można sprawdzić sterownik dokonując pomiarów albo podłączając komputer?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Można zczytac i wykasować błedy , moze pomoże.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na forum wcześniej gdzieś wyczytałem, że błędy się wykasują po 30-to krotnym włączeniu stacyjki. Czy to prawda?

Edytowano przez Janikusz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Tego to nie wiem bo zawsze kasuje kompem. ale spróbuj odłaczyc akumulator wtedy sterownik sie resetuje ale czy bład sie usunia to tego nie wiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Błedy z pamięciu komputera kasują się po 30 uruchomieniach auta bez ponownego wystąpienia błędu. Jeżeli błąd nie jest aktywny tto po 30 uruchomieniach znika z pamięci, tyle że jak jest nieaktywny to nie pali się kontrolka check. Jeżeli świeci to błąd nadal występuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kontrolka CHECK ENGINE teraz się nie zapala, tylko ABS.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To znakiem tego masz coś z ABS'em nie tak.

Samo z siebie to nie zniknie, musisz na kompie odczytać co to za błąd i go wyeliminować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×