Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

djoaza

Problemy z włącznikiem ogrzewania tylnej szyby

Recommended Posts

Witam.

Posiadam samochód Opel Vectra B 1.6 16V i jest problem z włącznikiem ogrzewania tylnej szyby i lusterka lewego.

Włącznik został zakupiony nowy jak i przełączniki i bezpieczniki, a ogrzewanie nadal nie działa. Włącznik jest nowy ale jak chce go włączyć to tak jakby nie dochodzi przycisk do końca nie słychać takiego kliknięcja no i ta lampka się nie zapala, ale jak włączę światła to ten znaczek na włączniku jest podświetlony.

Wie ktoś może jak rozwiązać ten problem ?

Dziękuje za odpowiedź

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawdopodobnie przełącznik uszkodzony. Jak wciśniesz przycisk to słychać kliknięcie przekaźnika?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wyciągne przycisk to słychać i czuć takie kliknięcie ale jak włoże to już tego nie ma. Tak jakby nie było można wcisnąć do końca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obejrzyj miejsce w którym siedzi przełącznik. Może o coś się opiera

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjmij przycisk od ogrzewania szyb, uruchom silnik i sprawdź miernikiem czy na pinie 3 masz +12V

Please login or register to see this link.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jak nie ma to co ?

Za co ten 3 pin odpowiada ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pinie 3 pojawia się napięcie gdy silnik jest uruchomiony.

Ma to na celu umożliwienie załączenia ogrzewania dopiero wówczas gdy alternator zaczyna ładować, bo w przeciwnym razie można szybko rozładować akumulator.

Please login or register to see this link.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postaram się sprawdzić ale to nie dzsiaj juz

No ale to ma jakieś powiązanie z tym przełącznikiem że on nie chce się wcisnąć ?

Edited by djoaza

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolego przełącznik się nie wciska tylko daje impuls na przekaźnik który załącza ogrzewanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale czuć różnicę w pracy przed włożeniem a po włożeniu.

Inne przełączniki jak się wciśnie to słycać takie kliknięcie a tutaj nic

a da się sprawdzić bez włącznika czy szyba i lusterka grzeją zrobić jakieś zwarcie czy cos ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Można zrobić taką próbę ale na krótko i najlepiej na załączonym silniku, bo ogrzewanie bardzo obciąża układ elektryczny auta.

Wyjmij sąsiedni wyłącznik (awaryjnych) i kawałkiem kabla zrób zworę z pinu 6 (z tyłu przycisku pin opisany jako 49a) na pin 2 wyłącznika grzania szyb (ten poniżej pinu 3).

Po takiej operacji powinien zaskoczyć przekaźnik i zapalić się dioda przy dżojstiku od regulacji lusterek bocznych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyczytałem że zrobić też można zwarcie pinu 3 z 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Pod warunkiem, że masz napięcie na pinie 3

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

W przeciwnym razie musisz ciągnąć od sąsiada czyli z wyłącznika awaryjnych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to ściąga przycisk awaryjny, łączy kabelkiem piny 6 z awaryjnych z 2 od grzania szyb. Przynajmniej tak wynika z postów wyżej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak sprawdzę że po 3 pinem nie płynie prąd i się nie włącza ogrzewanie to co to oznacza?

Bo jedynie tak mogę sprawdzić robiąć zwarcie bo nie mam próbnika

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zrób z byle jakiej żarówki z oprawką

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udało mi się zdobyć miernik i mam pytanie gdzie mam te dwa kabelki wsadzić w jakie piny ? By sprawdzić czy na trzecim pinie jest +12v

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeden przewód wsadzasz w pin 3 a drugi do masy(cokolwiek metalowego w aucie). Bez różnicy który w mierniku wsadzisz gdzie, jak napięcie będzie to pokaże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłęm tak że kupiłem baterię 9V poprzykładałem do styków włącznika i oba światełka się palą górne jak i dolne.

Za pomocą miernika sprawdziłem napięcie w 3 pinie i wskazywało z 15-17 ale nie było 0

Więc nie wiem czemu nie działą ogrzewanie. Macie jakieś pomysły jak można posprawdzać i znaleźć przyczynę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mogło Ci wskazywać 15-17V skoro akumulator ma 12V a przy odpalonym silniku delikatnie powyżej 14V. Może pokazywało 1.5V? Sprawdz to dobrze bo to co Ci wyszło nie zgadza się za bardzo, dobrze odczytaj dane z multimetra.

I kilka postów wyżej masz post z tematem o przekażniku od szyby, gdzie zrobić zworke etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bezpośrednio przy akumulatorze wskazuje 14.7V

Wyciągnąłem ten włącznik od podgrzewania zwarłem pin 3 z 2 i szyby zaczęły grzać więc co nowy włącznik jest do wymiany?

Edited by djoaza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Dokładnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie problem jeszcze nie rozwiązany bo jak pisałem wyżej napięcie jest na 3 pinie. Następnie zrobiłem zwarcie 3 pinu z 2 i lusterka i szyba tylna grzała po kilku dniach sprawdziłem napięcie jest ale jak zrobiłem zwarcie lusterka i szyba nie grzała więc nie wiem co jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam ten sam problem spróbuje kupić nowy przycisk może to coś da bo też nie nie klika jak inne...

kupiłem nowy przycisk ale to samo, nic nie dało ten też nie klika jak inne więc problem nie w tym

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...