Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

diament

kontrolki ABS + TC ŚWIECĄ

Recommended Posts

Koledzy dopadł mnie gnębiący mnie problem którego nie potrafię rozwiązać. Od jakiegoś czasu podczasd jazdy zapala mi się kontrolka ABS i jednocześnie TC dodatkowo przy tym przestaje działać prędkościomierz.Świecą ciągle aż wyłączę silnik i po jakimś czasie gasną, ale zdaża się że po ponownym uruchomieniu nadal świecą.Auto przy tym nie wykazuje żadnych oznak awari i jeździ normalnie. Czasem kiedy się zaświecą i po przejeczaniu jakiegoś dystansu potrafią same zgasnąć, prędkościomierz zaczyna wtedy działać i wszystko wraca do normy jakby nic się nie stało.Jak wspomniałem nie ma to wpływu na jazdę (pozornie bo nic przynajmniej ja nie zauważam), ale świecące kontrolki i brak prędkościomierza wpływa na poczucie jakiegoś dyskomfortu że może za chwilę sięcoś wydarzyć.Obcy dla mnie temat i dlatego proszę o pomoc i wyjaśnienie zjawska za co z góry dziękuję. Dodam tylko jeszcze (bo przypomniałem sobie )dziś przy wystapieniu tego zjawiska kilka razy zgasł mi podczas jazdy a dokładniej przy dojeżdżaniu np. do świateł bądź do skrzyżowania. po prostu wtedy gdy wysprzęglam ądź dość mocno zwolię przed zatrzymaniem.Ale to doszlo dopiero dziś.

Edited by diament

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest krzycho2.0

Co do gaśniecia auta to, nie wywala ci błedów ?

Co do ABS i TC , to umnie raz swieciły raz nie, problemem było przerwane kable przy tylnych kołach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

gasniecie nie powoduje swiecenia jakiejkolwiek kontrolki,na kompie nie sprawdzalem to nie moge.Natomiast te kable sprawdze tylko ktore to sa? pod samochodem czy moze gdzies wewnatrz jakas wiazka?a moze to te sztywne jakby rurki przy tylnych kolach(bo sa tam takie przy obu tylnych biegna lukiem tuz przykole.Dzieki za rade.Odpisze jak cos znajde.Tym czasem gdyby ci cos jeszcze wpadlo do glowy daj znac.Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro zapala się kontrolka ABS, to trzeba odczytać błędy.

W waszym oddziale wiele osób ma interfejsy, bo na zworkę tego nie odczytasz.

Pisanie o prawdopodobnych usterkach to tylko zgadywanie.

Chyba że Masz za dużo kasy i zaczniesz wymieniać wszystko po kolei.

Co do prędkościomierza, to on właśnie pobiera informacje ze sterownika ABSu.

Jest to prędkość lewego przedniego koła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tasiol dobrze pisze. Podpiąć pod kompa i zobaczyć. Jeśli to będzie czujnik to pokaże błąd. Jeśli błędu nie będzie albo nie będzie chciał się połączyć ze sterownikiem to znaczy że to on jest uszkodzony. Nie ma to wpływu na działanie silnika. Jedynie nie masz ABS i TC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Dzięki Tasiol za cenne informacje.Nie wiedziałem o tym prędkościomierzu że pobiera dane z tego miejsca.

Muszę troszkę dopowiedzieć jeśli chodzi o moje defekty.Otóż te kontrolki nie świecą stale tylko włączają się jednocześnie i w zasadzie mógłbym powiedzieć niespodziewanie.Swiecą czasem długo aż do zgaszenia silnika, a czasem potrafią niespodziewanie zgasnąć i wtedy pojawia się i prędkościomierz.Czasem jest tak że przejadę dość spory dystans i nic się nie dzieje niekiedy pojawia się po kilku dniach.Byłem u gościa który ma terminal do opla i nie wykazuje żadnych błędów ani na bieżąco ani w pamięci.Dlatego zgłupiałem i nie wiem o co kaman.Ktoś podpowiedział mi że mogą to być jakieś defekty (niestyka coś)w tablicy rozdzielczej (tyle tylko nie dopowiedział co miał na myśli mówiąc tablica rozdzielcza - czy miała by to byś skrzynka bezpieczników czy może deska rozdzielcza (zegary)Jeśli mogę to proszę jeszcze jakieś uwagi i podpowiedzi bo sam nie wiem czego jeszcze się czepić a jest to trochę wkurzające zjawisko przyznacie.Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisałem wyżej co jest przyczyną jeśli nie ma błędów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Dzięki Cichy i pozdrawiam jak zrobię odpiszę. Miłego weekendu życzę

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest krzycho2.0

Please login or register to see this quote.

Już sam sobie odpowiedziałeś szukaj przy tylnych kołach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Krzycho, ale nie powiedziałeś które kable przy tych kołach

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">:) ok. zobaczę to jutro bo dziś to rozumiesz. A tak już poza tym to dzis jechałem jakies 5 do 8 km (taaaka tam traska malutka) no i oczywiście w drodze powrotnej jak myślisz? jasne, zjawisko dało o sobie znać. No i jeszcze jak by było tego mało to już skręcając w moją ulicę nie omieszkała moja Vecia zgasnąć (przy świecących tych dwóch kontrolkach i braku prędkościomierza) co ty na to?

pozdrawiam.Dzięki za posta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ewidętnie do sprawdzenia/wymiany lewy czyjnik ABS-albo zębatka pekła

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylne czujniki zostaw w spokoju. Zacznij właśnie od przedniego lewego koła. Czujnik i zębatka. Ta druga lubi pękać. Potem sterownik do sprawdzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

serdeczne dzięki koledzy właśnie będę zabierał się w sobotę za robotę bo wcześniej nie mogę.Zrobię jak radzicie.Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam! Od kilku dni to samo dzieje się z prędkościomierzem i licznikiem kilometrów w moim opelku. Palą się kontrolki ABS i CHECK ENGINE. Nieraz w czasie dohamowań gaśnie silnik. Dzisiaj byłem u elektryka. Podpiął komputer i stwierdził, że najprawdopodobniej jest to wina sterownika ABS. moby75 lub cichy 117 czy możecie podpowiedieć jak sprawdzić czujnik przy lewym kole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

podmienić z prawym

Share this post


Link to post
Share on other sites

Check nie ma związku z absem więc powód gaśnięcia raczej będzie inny. Błędy z silnika możesz odczytać sam. Jest porada na forum. Najlepiej gdybyś podał jakie błędy masz w absie

Share this post


Link to post
Share on other sites

W złączu diagnostycznym zrobiłem zworę między 5 i 6 pinem. Wymigało 5-3-10-10-5-10-10-1- 5-3-10-10-5-10-10-1......itd. Czy odczytane kody to 5300 i 5001 ? Nigdzie znaczenia takich nie mogę znależć. Za każdym razem kiedy włączyłem stacyjkę zaczynało się od 5-ciu mrugnięć lecz zawsze najdłuższa pauza była w następujących miejscach: 5-3-10---10-5-10-10---1-5-3-10---10-5-10-10. Czy prawidłowe kody to 0500 i 1530? Tu przynajmniej wiadomo, że 0500 to czujnik prędkości własnej pojazdu i 1530 to przekażnik klimatyzacji. Tu chcę zaznaczyć, że klima działa dobrze a czujnika prędkości nie ma.Jak wiadomo prędkościomierz dostaje impulsy z abs-u. Na razie chcę rozwiązać problem z prędkościomierzem i licznikiem kilometrów.

Edited by Janikusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś dziwnie ci błyska albo źle liczyłeś, ale czujnik prędkości pojazdu to właśnie od tego że nie działa abs i licznik. Co do przekaźnika klimy to nie pomogę bo u mnie też to wyrzuca ale klima nie sprawna. U mnie od tych błędów check się nie świecił

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma takiej możliwości abym się pomylił w liczeniu. Zczytywałem kilka razy i zawsze to samo (jakby nie było to liczyć umię). W dniu dzisiejszym zmierzyłem rezystancję we wtyczce odpiętej z gniazda przy sterowniku abs Pomiaru dokonałem dwoma miernikami i oto wyniki: koła przednie

pin 14 i 25 - 1442(1368)

pin 12 i 13 - 1410(1338)

koła tylne:

pin 22 i 23 - 1032(982)

pin 9 i 10 - 1034(983)

oraz masy na 16,19 i 26 - 0

Czy uzyskane pomiary świadczą o tym, że czujniki są dobre? Czy można sprawdzić sam sterownik?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy na czy wszystkie 4 czujniki mają taką samą rezystancję ale jeśli na osiach jest to samo to znaczy że powinno być ok. Sterownik najlepiej sprawdzić komputerem. W przypadku awarii najczęściej sypie milionem błędów. Przede wszystkim o zaworach. Masz chyba sterownik k-h więc bez problemu można go rozebrać i poprawić luty według porady z forum. Moim zdaniem powinno pomóc

Share this post


Link to post
Share on other sites

cichy117 możesz wyjaśnić co oznacza "k-h"?

Edited by Janikusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kelsey-hayes to producent. Te sterowniki są łatwe w regeneracji. Jak pisałem jest porada na forum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki za odpowiedź. Byłem z autem na kompie. Komputer nie mógł połączyć się ze sterownikiem. Wygląda na to, że muszę ostatecznie wziąźć się za niego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak się nie łączy to jest padnięty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wymontowaniu sterownika poprawiłem wszystkie styki pokazane w poradzie. Założyłem na próbę. Kontrolka abs-u nie zapala się po uruchomieniu silnika a także przed. Pomyślałem, że spaliła się żaróweczka kontrolki lecz gdy ponownie odłączyłem sterownik zaczęła się palić. Przejechałem się kilkaset metrów i stwierdziłem, że abs nie działa i prędkościomierz również. Może ktoś podpowie gdzie dalej szukać usterki.

Edited by Janikusz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...