Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Meti111

"Mruganie" żarówki świateł mijania.

Recommended Posts

Witam,

od pewnego czasu mam taki problem jak w temacie. Zaobserwowałem ( podczas jazdy wieczorem, bo w dzień oczywiście tego nie da się zobaczyć ) , że swiatła mi dosłownie mrugają ;P

Tak jakby na ułamek sekundy nie miały prądu.. " Mrugają " nie w jednakowych odstępach czasu, ale z dość dużą częstotliwośćią...

Jest tak już od dłuższego czasu i nie bardzo wiem co z tym zrobić , więc proszę o pomoc

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Może ktos ma lub miał podobny problem..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaraz obadam cos było w tym temacie z alternatorem chyba

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Nie moge odkopać tematu,sprawdz w pierwszej kolejności ładowanie powinno utrzymywać się na poziomie 14V jeśli jest słabsze to można zacząć od wymiany regulatora napięcia w alternatorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie jak byłem u znajomego z serwisu to też mówił , że to chyba alternator do wymiany... Ale nie miał pewności, więc pytam tutaj

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacznij od regulatora napięcia znajduję się przy alternatorze "taka mała czarna kosteczka"

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20"> nie koniecznie cały alternator po co robić sobie koszty,jeśli nie sprawdzał ładowania "kolega z serwisu" sam sprawdz jakie napiecie płynie z akumulatora przecietnie jest to od 13,8V do 14,2V jeśli tak to wszystko co związane z dostarczaniem prądu powinno byc sprawne,może wtedy wystarczy wymienić żarówki mijania bo o tych mowa.Chyba że wszystko przygasa łącznie z konsolą i światełkiem wewnętrznym.

Wymień też żarówki i wyczyść przy okazji tej czynności kostki-styki to da 100%pewność że to nie wina kostek i przewodów które doprowadzają napięcie do żarówek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm akumulator mam już słaby więc może to przez niego ... A żarniki wymieniałem ze sobą i nic to nie dało ( bo nie jestem pewien czy oby dwie mrugają, czy tylko jedna... - to naprawdę ułamek sekundy

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> )

W takim razie jak mogę sam sprawdzić jakie napięcie płynie z akumulatora ?

Przygasają tylko swiatła.

Edited by Meti111

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Miernikiem lub OP-COM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki koledzy za odpowiedzi .

A TECHem też da rade ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli OP-COM da rade to tech juz na pewno!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej, to może uda mi się poprosić SIG_MANa na zlocie we wrześniu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

weź przestań - tech do pomiaru napięcia to lekka przesada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jestem pewien czy tech da radę. Coś tam pokaże, ale ile to będzie miało wspólnego z prawdą?

Podstawowe pytanie czy migają tylko przy włączonym silniku? Może padła jedna dioda w prostowniku. Chociaż jeśli mrugają w różnych odstępach czasu to raczej będzie jakiś kiepski styk albo przepalone żarówki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Szczerze mówiąc zawsze od razu odpalam i jadę

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20"> Wieczorkiem sprawdze

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ukrytym menu też pokazuje napięcie ładowania załącz w czasie jazdy i będziesz widział jakie masz napięcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Tak, miga tylko przy włączonym silniku bardzo nieregularnie... Ale przy odpalonym zapłonie i światłach tylko drży. I mruga tylko jedna - jak wymieniałem żarniki ze sobą to po mymianie "mruga" ta "powiedzmy zepsuta". Także podejrzewam , że to żarnik do wymiany

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

PS W temacie powinienem napisać "żarnika" a nie "żarówki" ...

Edited by Meti111

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

to sam już znalazłeś rozwiązanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja również chciałbym się podpiąć, czy nieprawidłowe działanie alternatora ma związek z migającym prawym ksenonem ? Mam teraz problem tego typu, iż piszczy mi pasek, tzn. pasek wymieniłem ale dalej piszczy, wg mechaniora łożysko/rolka czy tam sprzęgło alternatora zużyte i do wymiany, stąd te piski. Może to mieć wpływ na to ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jak założę zarówki 6000k lub 8000k to będzie dobra widoczność w nocy i barwa będzie ładna ? proszę o pilną odp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...