Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

buczenie subwoofera;/


jasiu112
 Share

Recommended Posts

no to już się pogubiłem, podmieniałes radia, wzmaki, sygnałówki, co w końcu :wacko::)

od poczatku. zmieniłem radio na kenwood dnx5220bt, skrzynia w bagażnik, wzmacniacz rockford fosgate, okablowanie- buczało;/ zmieniłem kable , w końcu zmieniłem wzmacniacz bo mnie szlag tafiał od tego buczenia-po zmianie wzmaka wszystko JEST DOBRZE<tylko trochę słaby wzmacniacz na tą skrzynie> ... w zeszłą sobotę przy okazji grzebania przy samochodzie postanowiłem ponownie sprawdzić wzmacniacz rockforda. na moim radiu-kenwood nadal buczało... wstawiłem radio hmm sony jakieś tam<oczywiście na tym samym okablowaniu co kenwooda> i się zdziwiłem- grało czysto, bez żadnego buczenia.

Edited by jasiu112
Link to comment
Share on other sites

jutro kupię nowe kable i sprawdzę jak wcześniej pisałem "na szage" przez środek samochodu.

ale i tak wydaje mi się to dziwne... dlaczego na jednym radiu szumi, a na drugim nie???

Co to masz za radio na którym buczy???

Częstą przyczyną buczenia jest jak tu już wyżej napisano jest masa.

Jeżeli na jednym radiu - Twoim buczy, a na innym nie to ja bym się przyjrzał tejże masie ale w radiu.

Być może masz zimny lut właśnie na masie przy gniazdach RCA w radiu lub wzmaku

Edited by art_S
Link to comment
Share on other sites

radio które buczy < w zestawie z wzmacniaczem rockforda, z innym gra normalnie> to KENWOOD DNX5220BT, radio 2 din.

tej sprawy chyba nie da się rozwiązać... ;// skoro pod kenwoodem rockford buczy, a inny wzmacniacz gra dobrze, i odwracając sprawę- inne radio z rockfodrem gra dobrze,bez żadnego buczenia ...to jedyne wyjście sprzedać wzmacniacz; /

Link to comment
Share on other sites

czyli wychodzi na to, że radio KEN nie współga ze wzmakiem RF ... hm, dziwna sprawa faktycznie.

do takiego właśnie wniosku doszedłem gdy zaczęło buczeć mimo że kable miałem puszczone przez środek samochodu i nie mogło być mowy o przebiciu masy...

no to chyba czas pozbyć się wzmacniacza....

Link to comment
Share on other sites

kolejne pytanie... jeżeli kabel rem-załączenie wzmaka mam puszczone w tym samym progu<nawet mam je ze sobą połączone taśmą> co chinche, to od tego mogą iść przebicia???

Link to comment
Share on other sites

mogą, płynie tam prąd o napięciu 12V, ale małym natężeniu max chyba 200mA, ale jednak zawsze to prąd :)

dzisiaj to przełożyłem przy okazji podłączania przodu pod wzmacniacz. jutro dokończe robotę i się okaże czy coś dało. a kable od przednich głośników mogą iść koło chinchy??

Link to comment
Share on other sites

No to dobrze. Chinche mogą być koło siebie? Tzn.chinche od wzmaka pod suba i chinche od wzmaka pod przednie głośniki.to juz ostatnie pytanie, dziękuję ze pomagacie :)

Link to comment
Share on other sites

rafix, płynie prąd, ale nie będzie powodował zakłóceń w kablach sygnałowych, bo w zasadzie nie emituje żadnego znaczącego pola elektromagnetycznego:) Dlatego sygnałówki mogą iść z głośnikowymi równolegle bez szkody (a na pewno bez zauważalnej, zwłaszcza jeśli wziąć po uwagę warunki jakie panują w kabinie podczas jazdy - mam na myśli poziom tła akustycznego)

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Witam. U mnie na radiu Kenwood raz buczy raz nie.Sprawdzałem co może być nie tak i okazało się, że w radiu zardzewiała i napuchła  masa od RCA i stykała się z metalową obudową radia. Dla pewności  odłączyłem kable i nie buczało,przyłożylem je do masy radia i było to samo buczenie. Teraz do sedna, usunąłem rdze i styk mas i jest to samo, tylko rzadziej. Raz buczy gdy są podłączone kable,lub gdy zewre masy kabli z radiem,raz nie buczy wcale w obu przypadkach. Puszczałem kable środkiem i jest to samo, podłączyłem radio cd70navi i gra czysto. Zmniejszyłem wczoraj gain,bo był na maks i wzmacniacz miał przester i na razie jest okej, zobaczymy jak długo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...
UP