Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Recommended Posts

Witam wszystkich i wstępnie przepraszam jeśli już jest taki temat, a Ja założyłem nowy

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Ale przeszukałem prawie wszystko na forum i nie znalazłem tego co trzeba, a czkolwiek coś Mi tam się nasunęło, ale wole się upewnić.

Więc przechodze to tematu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Mam straszne stuki jak jadę po dziurach i słychać jak " puste " z komory silnika.. Wymieniałem już drążki stabilizatora, gumy ( ok.10.09.211 ), wymieniałem przekładnie ( regeneracja - 25.06.12 ), wymieniałem tuleje z tyłu ( to raczej nie ma z tym nic wspólnego, bo to są stuki z przodu, ale wolałem napisać, żeby potem nie było zadawanych niepotrzebnych pytań ) i dalej są te stuki i nie wiem co w końcu to jest.. Wyczytałem coś po godzinie czytania forum, że mogą to być poduszki amortyzatorów nad sprężyną (?) albo łożyska (?) Nie wiem już sam, a pomyślałem, że może ktoś ma taki sam problem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> Jeśli już jest taki temat to proszę Mnie po prostu przekierować tam i temat do zamknięcia.

Posiadam Vectrę B 99' 2.0 - kombi

Pozdrawiam.

Edited by Poldi

Share this post


Link to post
Share on other sites

łożyska raczej nie gdyż one się tłuką tylko przy skręcaniu ...

możliwe że poduszki ..

możliwe że tuleje na wahaczach

albo przegub kulowy (piasta-->wahacz)

ogólnie to polecił bym jechać na szarpaki i będziesz wiedział ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie najabrdziej to myślałem nad tymi poduszkami

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Ale przeguby możliwe, że coś też mogą mieć z tym wspólnego.

Przejadę się na tą diagnostykę i może Mi to znajdą, bo Ja już sam nie wiem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Przejrzałem prawie całe forum i tylko o tych poduchach coś przeczytałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a może poprostu pękła sprężyna i ten kawałek puka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest to możliwe, że sprężyna pękła i jakiś kawałek stuka ?

Mnie już to ciekawi od dawna, bo tyle rzeczy wymieniłem, a te stuki puste non stop słychać i nie znikają

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

A to się robi denerwujące

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to może spręzyna pekła trzeba obejrzeć,może zaciski hamulca ,cylinderki nie wracają zdjąć i przeczyscic cylinderki,łacznik stabilizatora sprawdzić ,wymienić albo dokręcić,ja miałem niedokręcony i były stuki,piski dochodziły w moim wypadku z zacisków hamulcowych,totalny syf zapieczone cylinderki ,prowadnice gdzie klocki wracają,trza zdjąc cały zacisk i doprowadzic do porządku!!!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Podczepię się pod temat bo mam podobny problem. Otóż wymienione już chyba wszystko, co było możliwe do wymiany w zawieszeniu tylnym i przednim (strasznie wszystko hałasowało). Natomiast teraz jeszcze coś mi metalicznie stuka, tak jakby dwie metalowe cienkie blaszki uderzane o siebie. Szczególnie słyszalne przy jeździe z otwartymi szybami po niewielkich nierównościach, przy zamkniętych oknach tego hałasu nie słyszę. Co dziwne, kiedy po tym samym terenie jadę z lekko wciśniętym pedałem hamulca, tego odgłosu nie słyszę. Co to może być?

Z przodu wymienione:

- amortyzatory kayaba + poduszki amortyzatorów + łożyska

- łączniki stabilizatora lemforder + gumy stabiizatora

- sworznie wahacza

- końcówki drążka

- tuleje wahacza (4 szt.)

Natomiast z tyłu:

- amortyzatory + sprężyny + odboje + poduszki

- komplet tulei febi

- łączniki stabilizatora lemforder

- tłumik środkowy i końcowy + nowe wieszaki

Chyba tyle, mogłem coś ominąć bo tych wymienionych części było naprawdę dużo. I mimo, że już tyle kasy wydałem, to dalej coś stuka doprowadzając mnie do szału. To na pewno nie poduszki silnika. Macie jakieś pomysły? Być może to coś, o czym pisze kenezz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem jakby to było zawieszenie to trzaskało by tak że słyszał byś w środku przy zamkniętych okanach.

Sprawdź czy masz sprężyny na zaciskach hamulcowych z przodu:

Please login or register to see this link.

Jak ich nie będzie to może być taki efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może luźne klocki z tyłu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyraźnie słyszę, że ten metaliczny stukot dobiega z przodu, przy najechanie na nierówność przednim kołem. Witek, odkręcałem koła żeby sprawdzić. Mam sprężyny na zaciskach hamulcowych...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ta osłona aluminiowa wydechu ? Może jak wymieniali tłumiki to gdzieś zahaczyli i urwali jedno mocowanie, tylko jaki to by miało wpływ na pedał hamulca ?

Nic innego z typowych spraw nie przychodzi mi do głowy.

Raczej bez podniesienia auta i poruszania wszystkim czym się da się nie obejdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem o którą osłonę Ci chodzi. Ona rzeczywiście "lata" bo mocowanie jest urwane od kiedy pamiętam. Kiedyś wsadziłem tam pod nią trochę włókna szklanego i papieru żeby ją usztywnić, jak się okazuje, bezskutecznie. Oczywiście byłem na różnych szarpakach, ale tam zawsze mówią że "panie nie ma luzów, nic nie powinno stukać, pewno coś się panu wydaje".

No nic, chyba nie pozostaje mi nic innego jak się z tym pogodzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weź zakrętki ze słoików (5-7cm średnicy) i podjedź na kanał, niech przykręcą ją "na te zakrętki" zamiast podkładek.

U mnie się tak cała trzyma od 3 lat i nic się nie dzieje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, ale to w dalszym ciągu nie ona hałasuje...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź dokładnie stan tych sprężynek od klocków hamulcowych i czy aby są dobrze zamontowane... źle zamontowana sprężynka dociskowa będzie dawała taki efekt... jeśli są dobrze zamontowane, to zajrzyj jeszcze do tylego zacisku i sprawdź elementy odpowiedzialne za docisk klocków hamulcowych, może tam coś jest nie halo

Edited by matrox

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jarmolenie z przodu stało się tak uciążliwe, że postanowiłem odstawić autko do mechanika. Po zdjęciu kół, stwierdził, że to nic z hamulcami, tylko "górne mocowanie amortyzatora". Trochę się zdenerwowałem, bo 2 miesiące temu wymieniałem komplet, czyli markowe amortyzatory Kayaba + łożyska (Swag jeśli dobrze pamiętam) i poduszki (Meyle). Niby już jest spokój, ciekawe na jak długo.

Przy okazji przy hamowaniu słychać bicie z tylnego prawego koła. Podobno krzywa tarcza i jutro ma mi mechanik ją toczć, a jeśli samo toczenie nie pomoże, to podobno czeka mnie wymiana tarczobębna, zacisków, klocków, szczęk i czegoś tam jeszcze...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...