Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest Slawek1989

Nie dziala panel sterujacy Climatroniciem

Recommended Posts

Guest Slawek1989

Witam mam prośbę odnośnie mojej Viki. Nie działa mi panel od sterowania klimatyzacja jest to uciążliwe ze względu na opały oraz parowaniu szyb. Czy ma ktoś sposób żeby ten problem rozwiązać... Jestem trochę amatorem w elektronice sam sobie nie poradzę. Z góry dziękuje:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie działa bo się zepsuł

nie działa od poczatku jak kupiłem autp

nie działa bo grzebałem

opisz dokładnie sytuację, na poczatek wyjmij panel i posprawdzaj wtyczki, sprawdź bezpieczniki itp...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Slawek1989

Otóż nie działa od tygodnia. Panel demontowałem kolega sprawdzał ze jest ok. Bezpieczniki sprawdzałem. Stalo mi się to podczas ruszania włączyłem światła mijania konsola się wyłączyła poszedł smród jakiś... Potem już sam się włączał i wyłączał. Teraz z nim amen nic nie reaguje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjmij panel i rozkręć obudowę. Zobacz jak wygląda płytka drukowana skoro poleciał smród to może usmażyło płytkę i d..a. Jeśli faktycznie tak jest to pozostaje opcja ..handelek.. i kupno drugiego panela. Oczywiście w dziale elektryka masz post dotyczący przekaźników i bezpieczników wszystkich w viki w tym od klimy też. Należało by sprawdzić czy coś nie robi zwarcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Slawek1989

Panel jest w porządku mój kolega jest elektrykiem i go rozkrecal i sprawdzał. Przed chwila odpaliłem samochód i zaś było ok ale po minucie wszystko zgasło... Chyba jest gdzieś zwarcie ale nie mam pojęcia co je powoduje. Zostaje chyba elektryk a tam to mnie skasuja...

Panel jest w porządku mój kolega jest elektrykiem i go rozkrecal i sprawdzał. Przed chwila odpaliłem samochód i zaś było ok ale po minucie wszystko zgasło... Chyba jest gdzieś zwarcie ale nie mam pojęcia co je powoduje. Zostaje chyba elektryk a tam to mnie skasuja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale napisałeś że poszedł smród. To idź tym tropem skoro wiesz mniej więcej gdzie to było posprawdzaj wtyczki od panela i wszystko do o koła. Wg mnie skoro chwilę było dobrze i potem znowu lipa to coś się grzeje nie wytrzymuje i pada.

Tu masz link gdzie sa przekaźniki i bezpieczniki od klimy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Slawek1989

Jeżeli chodzi o bezpieczniki wszystkie sprawdziłem.... co do przekaźników nie wiem jak je sprawdzić domowym sposobem... Kolega mi pod powiedział zemogą być szczotki od dmuchawy ale mi się wydaje ze nawet gdyby były to i tak panel by się świecił tylko dmuchawa by nie chodziła... Sprawdzę jeszcze raz przewody od panelu ale nie mogę znaleźć właściwego schematu(opisu) od tych wtyczek...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam chciałbym odświeżyć temat...

od Dnia wczorajszego mam podobny przypadek panel sterujący nawiewem nie działa (czasami sie zaswieci tak z sam siebie ) jak były gdzieś zimne luty pościły. Elektrykiem nie jestem ale dwóch lewych rąk nie mam jeżeli możecie/wiecie  powiedzcie na co mam zwrócić uwagę to bardzo bym prosił bo nie chce od razu wymieniać całego panelu. Ps bezpieczniki są całe. 
z góry dziekuję za odpowiedzi 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Nie chcę mi się teraz szukać tematu, bo jest o tym obszernie, to filmik Ci podsyłam. Prócz zimnych lutów popryskaj potencjometry kontaktem.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki :):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam jednak lipa polutowałem, potencjometry spryskałem kontaktem i nic, po spryskaniu kontaktem środkowy potencjometr zaczął dość ciężko chodzić i głośno pstryka. 

przed chwilką zauważyłem również ze środkowy potencjometr chyba padł bo jak go wcisnę to nie odskakuję :( 

Edited by konar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie. 

moim zdaniem to nie wina potencjometra ponieważ dziś przyszedł mi długi panel używany i dalej cisza nawet nic nie zareagował. 

Macie jakieś pomysły co może być innego ? Dodam że podczas jazdy zanim panel zgasł to zaczął mrygać z 30 sekund, zgasł po chwilki znów się załączył i znów zgasł i tak kilka razy.

proszę pomóżcie :(

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym temacie kolega

Please login or register to see this link.

też miał/ma problem z panelem. Zapytaj, może już ogarnął.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

a dobry zamówiłeś?

czy podłączałeś interfejs diagnostyczny w celu sprawdzenia błędów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry? mysle ze dobry :P  

Wlasnie zaraz podjade do elektro mechanika niech rzuci na to swym okiem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

no i jak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie , ja nie ogarnąłem , ten mój nowy (podobno dobry ) jest od przed lifta - gdyby ktoś chciał do przedlifta , to chętnie podeślę i po sprawdzeniu czy działa oddam za 100 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...