Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Guest dixon

DZWINY PROBLEM Z TEMPERATURĄ SILNIKA...

Recommended Posts

Guest dixon

Witam wszystkich. Od paru dni posiadam piękna czarną viki C 1.8 SRI i mam bardzo niepokojący problem z temperaturą silnika...

Kiedy samochód stoi włączony albo jade w korku tmeperatura na zegarze jest normalna czyli idzie do 92,C termostat sie otwiera i spada do 85-88,C . Niby wszystko jest ok ale jak tylko zaczne jechać 50-60km/h wskazówka temperatury zaczyna opadać do 0,C przy 120-140km/h bardzo szybko opada na 0,C .....

Pierwsza moja myśl .... TERMOSTAT.... wymieniłem wczoraj na oto taki :

Please login or register to see this link.

po założeniu i odpowietrzeniu ( myślę że dobrzę odpowietrzyłem ale jak by ktoś z was koledzy napisał mi jak się to fachowo robi byl bym wdzięczny bo w 100% nie jestem pewien czy dobrze mi poszlo ) zmiany nie ma jest ta sama identyczna sytuacja...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> Sprawdzilem dzisiaj wentylator czy wogóle działa. Załącza się przy 92,C ale to tak tylko na chwile (doslownie 45s może minuta)

Wiem że nie jest to jakoś bardzo mega szkodliwe dla mojego silnika ale strasznie mnie to wkurza i irytuje..... a no i paliwa szybciej ubywa ze zbiornika

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> Mogę się mylić oczywiście ale mam przeczucie że to jakiś czujnik może być padnięty tylko który i gdzie????? .....

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Bardzo prosil bym o pomoc bo SPAĆ PRZEZ TO NIE MOGĘ ;(. Z góry dziękuje i pozdrawiam z Wysp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm mialem kiedys podobny problem z Zoska A. Wymienilem termostat i byly bylo OK ale na trasie z Bromsgrove do Redditch temp mi spadla do 0C! Co sie okazalo, przy termostacie trzeba dokrecic zlotawa cewke. Ja mialem lekkie luzy, po tym zabiegu problem zniknol. Probowales? Sprawdz czy nie masz tam luzu, to ta cewka, gdzie wezyk wchodzi (o ile sie nie myle).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest dixon

Wężyk???? Niech pomśle.... Na termostacie jest jeden duży i jeden mały a pomiędzy mini jest taki zloty czujnik i czujnik jest dokręcony na maxa. Jest jeszcze takie jedno ustroistwo na dole termostatui i za ch..... nie wiem co to jest .....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz tak:

- wtyczka do podpiecia czujnika

- duzy odplyw cieczy

- maly odplyw cieczy

- czujnik

Sprawdzales, czy termostat nie cieknie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest dixon

Termostat nie cieknie. Rozumiem ze mowisz o tym czujniku ktory jest wlasnie na wtyczke??? sorry troche ciemny jestem co do vectry...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edited by Piotreq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak

Sent from my Desire HD using Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest dixon

Ten czujnik jest nowy. Byl razem z termostatem i jest dokrecony na maxa. Powinien byc sprawny tak mysle. Panowie pomozcie co to moze byc??? z gory dzieki

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam podobny problem(a przynajmniej tak mi się wydaje

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_mysli.gif" alt=":mysli:"> ) w 1.9cdti a mianowicie baaardzo wolno łapie temperaturę a po przejechaniu około 15km nie dochodzi do 90'C. Przy przyspieszaniu temp spada. Też obstawiacie termostat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

żeby cdti osiągnęło w trasie 90 stopni to chyba musiałbyś jechać 140km/h na 4 biegu , jesli w trasie masz temp około 80-85 st. teraz w lecie to OK więcej nie będzie , natomiast jeśli wskazówka się ledwo podnosi lub w ogóle leży to termostat do wymiany najlepiej wahler taki szedł na pierwszy mantaż

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Jak Wahler jak Behr.

Edited by radmax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak można to i ja się podepnę pod podobny problem co do temp.Mam viki 3 lata i zawsze wskaźnik temp.po zagrzaniu stał jak zaklęty na połówce wskaźnika nie ważne jak ciepło jedynie zimą był niżej.Ostatnio zauważyłem lekkie falowanie tzn wskazówka wychylała się raz wyżej po czym opadała poniżej nie były to duże odchyły ale nigdy wcześniej nie miałem takich objawów.Pierwsze to termostat poszedł na wymianę ale problem pozostał.Pytanie....co może być powodem takiego zachowania wskaźnika??Może to nic dużego ale denerwuje takie zachowanie tym bardziej że nigdy wcześniej tak nie było???

Ma ktoś pomysły jak rozwiązać problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 posty wyżej masz bardzo obszerny temat oo termostatach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...