Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest sentenza

Problem z klimą

Recommended Posts

Guest sentenza

Z uwagi na to, że jest to mój pierwszy post na tym forum to chciałbym was wszystkich przywitać.

Jakiś czas temu kupiłem sobie Vectre B i było wszystko ok ale od niedawna gdy załączam klimę (climatronic) to słychać dziwny dźwięk jak bym miał pod maską świerszcza, gdy wyłączę to silnik działa cichutko. I tu moje pytanie do was czy to normalny hałas, czy macie jakieś sugestie co może być tego przyczyną.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest sentenza

Chodzi proawidłowo jak ma chłodzić to chłodzi jak grzać to grzeje

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli przekręcisz kluczyk tak aby zapaliły się kontrolki i słyszysz takie brzęczenie to nic innego jak ustawianie się klapek nawiewu do pozycji wyjściowej. To samo usłyszysz jeśli naciśniesz jednocześnie AUTO i OFF na panelu. Wtedy robi się tzw reset. To normalne. U mnie nie zawsze po przekręceniu kluczyka tak się dzieje ale od czasu do czasu. Moim zdaniem to jest ten ...świerszcz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

to i ja sie podepne pod temat,

nabijalem klime z 2 tyg temu chodzila cacy jakis czas temu bylo cieplo chcialem wlaczyc i klops.. sprezarka i wentylator sie wlacza ale nie chlodzi w czym moze byc problem, zakladajac ze czynnik nie ucieka ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy aby na pewno się sprężarka włącza? Jeśli ciśnienia nie będzie w układzie albo go będzie za mało a tym samym ciśnienie nie będzie odpowiednio wysokie to klima nie będzie chodzić bo sprężarka by się zatarła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie no slychac odrazu inna prace silnika jak wlacze, fakt ze spalanie na kompie jest bez zmian .. normalnie mam 0,9 a jak byla wlaczona to 1,5 .. a teraz jest 0,9 nawet przy wl niby ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie chodzi w takim razie jest zapewne dziurawa jak napelniales wczesniej dostales UV?? Jesli tak to jedz do serwisu i bedzie wszystko jasne. Mialem podobna sytuacje klima chodzila fajnie pieknie az pewnego dnia wlaczam a tu nic , co sie okazalo sprezarka do wymiany , chlodnica klimy i dwa przewody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak dostalem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> no to fajnie .. coz trzeba bd pojechac i zobaczyc

dzieki

wczoraj dla pewnosci jeszcze raz sprawdzilem klime i raz sie wlaczyla obroty skoczyly niby chodzi ale srednio chlodzi a raz nie .. ale jak sie ja wyl to slychac takie syczenie chwile z nawiewow.. a te syczenie nie wystepuje czasem jak jest malo czynnika w ukladzie ?

Edited by KOPARA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, u mnie jak nie było już nic czynnika chłodzącego ( rozszczelniła się sprężarka) to cały czas syczało. Kupiłem inną sprężarkę, nabiłem układ i narazie (odpukać) jest wszystko ok. Dzisiaj zauważyłem że na sprężarce w okolicach takiego jakby "dzyndzla" od dołu sprężarki zbiera sie coś. Czy to normalne? tak powinno być? Nie znam sie zbytnio na tym

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...