Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest irtyk

problem z odpalaniem , wina czujnika temperatury ?

Recommended Posts

Guest irtyk

Witam!

mam problem tak jak w temacie, samochód ciężko odpala rano (przy pierwszym odpalaniu, później pali od razu), wiem że problem opisany jest w tematach podczepionych ale ten jest dziwny

otóż przy wymianie filtra paliwa, zauważyłem że jest on czarny, więc od razu zmieniłem uszczelniacze (trawersy) , ale problem nie znikł, poczytałem, poszukałem i poszedłem sprawdzić czujnik temperatury płynu

po cało nocnym staniu samochodu, odłączyłem go całkiem i odpalam... o dziwo odpalił z pół obrotu i nawet smużki dymu (na podpiętym czujniku kręcił bym minute i była by wielka zasłona siwego dymu)

wniosek nasuną się od razu, że mam padnięty w/w czujnik , więc wizyta w sklepie i podmianka (to było wczoraj)

dziś po cało nocnym postoju, wsiadam odpalać i ... i kurcze znowu kręcę i kręcę i odpalił po 30 sek oczywiście z zasłoną siwego dymu!!! ręce mi opadły

postawiłem go znowu na parę h , ale tym razem znowu odłączyłem czujnik ale już ten nowy, i odpalił od razu bez dymu

nie wiem o o w tym może chodzić

dodam że mój czujnik miał gniazdo na wtyczkę koloru kremowego, a ta nowa jest niebieska , a ten czpień w starym czujniku jest trochę grubszy niż w tym nowym , ale w sklepie twierdzi że to do tego silnika

2.0 dti

ps: dodam też że na dworze jest około 20C ciepła a po przekręceniu stacyjki zapala się spiralka tak jak by świece żarowe załączało

Edited by irtyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odłączenie czujnuika temperatury sprawia, że ECU grzeje świece tak jak przy największym możliwym mrozie.

Wcale to nie oznacza padniętego czujnika temp - to sprawdzisz OP-comem.

Załóż mu oszukiwanie czujnika temp. (jest o tym na forum co i jak zrobić) aby zawsze grzał świece przy odpalaniu - i skończą sie Twoje problemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest hipek_uk

witam niewiem czy nie lepiej zmienic softa na nowsz podjechach do kogos kto ma techa 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest irtyk

jaka jest cena zmiany softu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest hipek_uk

zależy gdzie u mnie w kwidzynie

120 zł

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale z tymi softami bywa różnie - jednym świece grzeją do 7 stopni, innym do 10 itp.

U mnie /nic z softem nie robiłem/bywa, że spiralka mrugnie na sekunde nawet powyżej 15 stopni.

Zaznaczam, że z odpalaniem nigdy nie miałem problemu.

Trzeba się więc zastanowić co wyjdzie taniej...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem z odpaleniem silnika powyżej 15 stopni w plusie i jednoczesnie bezbłedne odpalanie po zdjeciu wtyczki z czujnika temp,na kompa -wymaga diagnostycznego podpiecia pod techa- należy sprawdzić dwa podstawowe parametry-dawke paliwa na rozruchu oraz wartośc kąta wtrysku- przy odrobinie szcześcia skorygowanie tych parametrów kompem usunie kłopot z cięzkim paleniem silnika-i rozruch mino braku podgrzania nastapi od tzw,strzała-wiecie koledzy co mam na mysli.

Przewaznie taki objaw jak u kolegi powodujje padajaca pompa wtryskowa.

Soft lub oszukiwacz to odwlekanie w czasie nieuchronnej regeneracji- oszukana elektronika pompy jeszcze pozwala na odpalenie silnika ale do czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest irtyk

wolał bym najpierw przestawić te parametry jak kolega pisze, później ewentualnie wstawić guzik do odcięcia czujnika , ale nie ma zielonego pojęcia kto by u mnie to zrobił

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_mysli.gif" alt=":mysli:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...