Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

skalbek

Czy to normalne przy rozruchu?

Recommended Posts

Panowie mam taki problem i nie wiem jak do tego tematu podejść, otóż rano ewentualnie po dłuższym postoju kilka lub kilkanaście godzin vectra ciężej odpala tzn dłużej kręci ale zawsze odpali lecz zawsze pusci z tyłu dymek...

Natomiast po krótkim postoju odpala prawie odrazu, co może być powodem. Byłem u JA-RO w ramach tego że jestem z Krakowa. Sprawdzili, podłanczali pod kompa i nic. Mówili coś że to normalne że teraz jak jest ciepło to najgorsza pogoda dla vectr takich jak ja mam bo coś tam się świece nie dogrzewaja czy coś takiego, że świece będą grzać przy niskich tem. Czy to prawda i ewentualnie na co zwrócić uiwage? Samochodzik to opel vectra c gts 2.2 dieselek. Proszę o jakies rady, aha nadmienie że po podłączeniu kompa nic nie wykazało, żadnych błedów niczego, mechanicznie też niby wszystko OK.

Edited by skalbek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytaj kolego tutaj

Please login or register to see this link.

lub jak koledzy mowia w dziale VB Diesel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo ważną rzeczą jest akumulator , był sprawdzany ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Załóż oszukiwacz czujnika temp. żeby zawsze grzał świece.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Lub aktualizacja softu w kumatym serwisie. W tych silnikach grunt to dobry akumulator i sprawny rozrusznik - jeśli zdarzy się palić z kompresji oszczędzisz hełtania i "białych dymków". U mnie soft aktualizował poprzedni właściciel, mam na to papier z serwisu Vauxhalla. Teraz świece grzeją nawet do 14-15 stopni. U kolegi w VC z tym samym silnikiem i starym softem grzeją do 5 stopni, powyżej musi palić z kompresji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak taki oszukiwacz zrobić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym temacie szukaj.

Dodam tylko, że moim zdaniem oszukiwacz będzie tańszy i skuteczniejszy niż soft z ASO.

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie pomogła zmiana akumulatora, poza tym zauważyłem że lepiej pali na dwa razy krótki rozruch zamiast jednego długiego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

U mnie tez od jakiegos czasu zaczely sie problemy z odpalaniem, ale tylko po nocy jak przestoi cala noc w garazu. Tutaj nakrecilem filmik z tego odpalania:

Please login or register to see this link.

Dzieje sie tak tylko za pierwszym razem. Jak go zgasilem i odpalilem po kilku minutach juz odpalila od strzala. Zastanawiaja mnie tez te migajace kontrolki i spalona zarowka podczas odpalania a auto nie bylo na swiatlach. Sparawdzlaem akumulator i napiecie przed odpaleniem bylo 12.2V, ladowanie w granicach 14.1 na wlaczonych swiatlach i radiu. Ma ktos jakies pomysly?

Z gory dziekuje.

pozdrawiam

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolego 12.2 V to chyba trochę mało u mnie po nocy mam w granicach 13,3 V, i kontrolki nie migają podczas odpalania ale ja mam VB więc może w VC tak jest ale akumulator chyba ma mało akumulator mam 2 letni

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzisiaj wymienilem aku i jest o niebo lepiej

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> stary niby pokazywal napiecie ale nie trzymal w ogole:/ dzieki za rade

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozwole sobie podłączyć się do tematu. Mam podobnie po nocy, szczególnie po ostatnich chłodniejszych gdzie było nawet tylko 4-5 stopni. Rano kręci przez 2-3 sekundy po czym dopiero odpala. Po np. krótkim czy nawet kilkugodzinnym postoju odpala natychmiast także problem generalnie pojawia się po nocnym postoju. Po uruchomieniu silnik pracuje dobrze, równo. Jeszcze 10 dni temu problemu nie było gdy temperatura powietrza była wysoka.

Jeszcze jedna uwaga, czy w Signum 2007 1.9CDTi na zapłonie powinna palić się kontrolka Check ? Pali się tylko na zapłonie, po odpaleniu natychmiast gaśnie. Nie dam sobie "ręki uciąć" czy tak też było wczesniej, bo dopiero teraz to przykuło moją uwagę.

Z góry dzięki za ewentualne uwagi i pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ewidentne zapowietrzanie przemo... poczytaj w dziale vb diesel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Powinna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akumulator tez juz padl calkowicie bo nawet po kilku godzinach na prostowniku ledwo co raz przekrecil, ale auto nie odpalilo. Na razie nie ma takich objaw a jak wroca to wtedy bede szukal dalej przyczyny. Moze cos z filtrem bo jakos w czerwcu zmieniane byly, ale po wymianie jakos nie zauwazylem zeby ciezej palila. No coz poczekamy, zobaczymy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...