Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

stigmatizer

check, zawór klapowy, zapach benzyny, gorzej przyspiesza

Recommended Posts

Zaczęło się jakieś pół roku temu. Zapalił się „check engine” (ikonka silnika). Po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu – gasła. Później (w odstępach kilkutygodniowych) jeszcze kilka razy. Jakieś 3 miesiące temu, świeciła się przez cały dzień (kilka razy uruchamiane auto). Analiza kompem dała wynik: P1191: „Zawór klapowy komory wirowej zablokowany”. Później przestał, pojawiał się raz na kilka tygodni (po ponownym uruchomieniu ikonka gasła). Od około 3 tygodni świeci się non-stop. Komp „mówi” to samo co powyżej.

Objawy:

– czuję spadek mocy – nie jakiś kolosalny, ale auto nie zbiera się tak sprawnie, jak jeszcze parę miesięcy temu. Ogólnie jednak rozpędza się do 210-215 km/h, wiec problem w odczuciach jest związany z tempem samego przyspieszania a nie prawdziwą mocą.

– czuć zapach benzyny w spalinach. Wcześniej trafiało się sporadycznie przy mocnym „przegonieniu” auta – teraz jednak cały czas. Przy okazji wizyty w ASO i podpinaniu pod ichniego kompa (jakieś pół roku temu), mechanik stwierdził, że kończy się katalizator.

– odpala dobrze, nie gaśnie, na obroty wkręca się równomiernie acz wolniej niż jestem do tego przyzwyczajony.

Czy na podstawie powyższych informacji, mógłby ktoś postawić chociaż zgrubną diagnozę? Wymieniać/naprawiać kolektor ssący (te nieszczęsne zawory klapowe)? Wymienić katalizator czy może sondę? Nie mam czasu na szukanie po Polsce mechanika, który potrafiłby zdecydowanie stwierdzić co mu dolega i jednocześnie naprawił za sensowne pieniądze. Mój (na miejscu) ma chyba za mało doświadczenia z takimi usterkami, a ceny ASO (tym bardziej przy 8-letnim aucie) nie bardzo mi się uśmiechają.

Edited by stigmatizer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Błąd ewidentnie mówi o problemie w kolektorem i od jego wymiany bym zaczął...

Myślę, że katalizator jak i sonda pokazały by inne numery błędów. Jak w każdym tym silniku występuje lub wystąpi w końcu problem z kolektorem(jak w 1.9cdti).

W kolektorze blokują się klapki, pierw możesz spróbować wyczyścić kolektor i zobaczyć wtedy jak będzie się zachowywać auto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Zacznę od tego. Dziękuję za odpowiedź…

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie już raczej kolektor nie do odratowania. Muszę na używką się rozglądać...jak masz możliwość, to przeczyść kolektor a jak to nie pomoże to chyba wymiana Cię czeka, chyba że znasz zakład który by to jakoś zregenerował...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Tzn. na podstawie czego tak stwierdzasz? Miałeś już wcześniej czyszczony? Masz podobne objawy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyszczony nie był, ale u mnie już cięgno poruszające klapkami lata luźno i cyka jak cholera czego inny użytkownicy mimo błędu klap nie mają...

jak rozrząd mi wymieniali to powiedział mechanik co się oplami zajmuje że klapki się sypią i trzeba będzie wymienić kolektor...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Czyli w razie czego, samych klapek (czy ich mechanizmu) nie da się wymienić? Rozumiem, że jest to na tyle spójny zespół, że trzeba wymienić cały kolektor? Edited by stigmatizer

Share this post


Link to post
Share on other sites

chyba się nie da...ale w 100% nie jestem pewny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...